Annons
Peter Bergander, kommunombud för Lärarnas Riksförbund i Botkyrka.

Nytt beslut: Lärarlönelyftet ingår i ordinarie lönen

Publicerad 8 december 2017

Relaterat

I Botkyrka har man valt att permanenta det statliga Lärarlönelyftet. 
Beslutet att låta pengarna ingå i den ordinarie lönen hyllas av Lärarnas Riksförbund.
– Kommunen markerar att man satsar på lärarna nu, säger Peter Bergander, kommunombud för LR.

Det har gått drygt ett år sedan Lärarlönelyftet genomfördes. Tidigare i veckan rapporterade Skolvärlden om hur situationen alltjämt är tuff för lärarna i Lund ett år efter satsningen. Lärarnas Riksförbund i Lund vittnar om ett fortsatt stort missnöje och att Lärarlönelyftet har slagit hårt mot lärare som inte fått ta del av satsningen.

I Botkyrka har man däremot tagit fram en lösning som hyllas. Redan tidigare i år höjde kommunen lärarlönen för alla lärare i hela Botkyrka med 1 200 kronor utöver den statliga satsningen. 

Nu tar kommunen den statliga lönesatsningen ett steg längre. Botkyrka har beslutat att permanenta det statliga Lärarlönelyftet.

– Vi gör det från och med slutet av året. De som i dag innehar ett statligt Lärarlönelyft kommer att få sitt lönelyft inne i den ordinarie lönen. Vi ville inte att de 527 personer som får andelen med statligt Lärarlönelyft i Botkyrka ska gå runt och känna sig oroliga för sin lön. Väldigt glad över att kunna gå fram med den här satsningen, säger Emanuel Ksiazkiewicz, kommunalråd (S) och ordförande för Botkyrkas utbildningsnämnd.

Lärarnas Riksförbund i Botkyrka var väldigt tydliga tidigt i processen att detta var en lösning man trodde väldigt mycket på. Peter Bergander, kommunombud för LR i Botkyrka, tycker det är bra att Botkyrka lägger de statliga pengarna i lönerna, som kommunerna står för i förlängningen.

Vi har ofta en samsyn på skolfrågorna och det är bra för vår kommun.

– Oavsett om statsbidraget försvinner eller inte så kommer pengarna att ligga kvar i lärarnas löner på samma sätt som förstelärararvodena blev tillsvidarelöner. Dessutom fick vi ett kommunalt lärarlönelyft i år där man lade 1 200 kronor på alla legitimerade lärare. Två mycket bra beslut har fattats. Sedan är jag medveten om att det är många lärare som inte har fått lärarlönelyftet men där Botkyrka med de 1200 kronorna skjutit till egna pengar. Det är också en tydlig markering från kommunens håll, säger Peter Bergander.

Berätta mer varför du tror att det här är rätt väg att gå?

Emanuel Ksiazkiewicz– Får du statliga pengar som ett bidrag och ett tillägg på din lön är det ingenting du kan vara säker på att få behålla och bygga din ekonomi kring, så det här blir en stadga för alla inblandade. Jag har en lärarkollega i en närliggande kommun som var förstelärare i tre år. Sedan blev han av med sina pengar. Runt 5 ‪000 kronor i månaden tog de bort efter en period, för att ge till en annan. Det blir konstigt när tanken var att det skulle höja lönerna för erkänt skickliga lärare, säger Peter Bergander och fortsätter:

– Jag tycker att Botkyrka kommun markerar att man satsar på lärarna nu. Men också samarbetet mellan oss i facket och politikerna är något som fungerar bättre och bättre. Vi har ofta en samsyn på skolfrågorna och det är bra för vår kommun.

Peter Bergander anser även att det är glädjande att samarbetet med politikerna i kommunen leder till resultat och att facket får gehör för mycket av det som tas upp.

– Samtidigt får politikerna i utbyte en bättre bild av hur det ser ut på skolorna, så båda vinner på det. Det är inte alla kommuner som har ett sådant här samarbete med politikerna. Vi får också vara med tidigt i processen och prata om skolfrågorna. Vi kan arbeta aktivt i ett tidigt skede och slipper vara reaktiva, vilket innebär att vi slipper vara en grupp nejsägare. Det är ett stycke bra demokrati, säger han.

Emanuel Ksiazkiewicz ser också väldigt positivt på samarbetet med facket:

– Vi lyssnade på påtryckningarna och vi tror att det här kommer att göra skillnad. Jag tror att det handlar om att vi har en samsyn. Inte i alla sakfrågor och inte i exakt hur man ska göra – men vi har en samsyn i vart vi ska komma och att vi ska komma framåt. Det tror jag är nyckeln. Delar vi målbild och ambitionen att utveckla vår verksamhet då tror jag man kan komma väldigt långt med det här samarbetat. Det fungerar väldigt bra i dag och vi kommer nu att kunna göra skillnad för våra lärare och elever.

Facebook-kommentarer

MER PÅ SKOLVÄRLDEN.SE
Svenska som andraspråk

Svenskämnena låser in eleverna

SVA

Ämnesuppdelningen mellan svenska och svenska som andraspråk riskerar att bli en permanent elevuppdelning. Ämnena behöver reformeras för att en övergång mellan dem ska fungera. Det menar Anna Kaya vid Nationellt centrum för svenska som andraspråk vid Stockholms universitet.

Lärarna: Stödet för SVA minskar

SVA

Förutsättningarna för SVA skiljer sig kraftigt åt mellan kommuner och skolor. Och nu, med lite distans till flyktingkrisen, upplever en del lärare att intresset från makthavarna svalnar.

Annons
Annons
Annons
Lönegranskning

Nyanställda lärare får högre lön än äldre

Lönecirkusen

Äldre lärare som säger upp sig ersätts av yngre kollegor som trots att de har mindre erfarenhet får högre lön. Ofta kan det skilja flera tusen kronor i månadslön mellan lärare som slutar och lärare som nyanställs. Det visar Skolvärldens granskning av drygt 600 lärares löner.

Efter Björklunds förslag: ”Ge elever stärkt stöd tidigare”

Inkludering

Elever som inte klarar det nationella provet i årskurs 3 bör gå om, anser Liberalerna.
Det är inte rätt väg enligt Sara Svanlund, Lärarnas Riksförbund.
– Det är bättre med stärkta resurser till mer stöd tidigt på lågstadiet. 

Annons
Annons

Så ökar vi elevernas fysiska aktivitet

Debatt

Fysisk aktivitet i skolan måste vara ett ansvar för alla i skolan, det kan inte bara ligga på idrottstimmarna.
Det skriver bland annat idrottsläraren Tommy Lénberg som också presenterar en rad förslag på lösningar.

Kommentera
Annons
Fackförbundspressens journalistpris

Skolvärlden tog hem prestigefyllt journalistpris

Prisvinnare

Skolvärlden tog hem Fackförbundspressens prestigefyllda journalistpris för reportaget om de syriska lärarna som, med livet som insats, trotsar Islamiska staten.

”Jag visste att det kunde sluta med halshuggning”

Reportage

I går vann Skolvärlden Fackförbundspressens journalistpris för ”Bästa berättande text”. Här kan du läsa Lina Malers reportage om de syriska lärarna som riskerar livet för att kommande generationer ska få gå i skola.

 

”Jag lär dem att IS religion är farlig”

Reportage

Hon undervisar i en barack och bor mitt bland Islamiska statens rekryterare. Läraren, som vi kan kalla Hanadi, vägrar se sina elever strida för extremistgruppen i Syrien.

”Jag gör allt för att hålla dem kvar i skolan”

Reportage

De är rädda, krigsskadade och kan ofta varken läsa eller skriva. Läraren Lamis Rahbi tar hand om barnen som levt under den syriska regimens bombräder och Islamiska statens styre. 

Planera rätt för en säker utflykt

Tillsynsansvar

Utflykter ger nya dimensioner till undervisningen – men innebär stort ansvar och kräver god planering. Läraren och utflyktsproffset Karin Boberg ger sina bästa tips för en lyckad dag med eleverna. 

Efter kritiken mot förstelärarna – nu kommer ”huvudlärarna”

Valet 2018

Trots bred kritik efter införandet av förstelärartjänsterna så föreslår Liberalerna en ny miljardsatsning på flera nya karriärtjänster för lärare.

Här är skolan redan igång med digitalisering av NP

Nationella prov

100 skolor har valts ut för att testa att göra digitala nationella prov. På Stenkulan i Lerum är man redan igång med förberedelserna.

Vårbudget 2018

Här är alla skolsatsningar i vårbudgeten

Vårbudget

I dag presenterade regeringen vårbudgeten. Skolsatsningarna är sedan tidigare kända, men många viktiga frågor lämnas tyvärr ändå obesvarade – som statens roll i skolpolitiken,menar Lärarnas Riksförbunds Åsa Fahlén. 

Ministern om kritiken: ”Det är fånigt”

Vårbudget

Alliansen sågar skolsatsningarna i regeringens vårbudget. Gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström (S) håller inte med om kritiken.

Här får lärarna 100 procent förtroendetid – och frihet

Arbetstidsavtal

På Elsa Brändströms skola i Linköping har lärarna ingen reglerad arbetstid, bara förtroendetid.
– Nu är det jag som bestämmer över min tid, säger läraren Carina Edman.

Npf-pedagogen: Bra inkludering utgår från elevens behov

SETT-mässan

Struktur, tydlighet och förutsägbarhet är tre ledord för den som vill få inkludering att fungera i sitt klassrum.
Det menar npf-pedagogen och läraren Joanna Lundin.

LR: Förslagen om yrkesprogram är mest kosmetika

Yrkesprogram

Både regeringen och Alliansen har presenterat förslag på förändrade yrkesprogram senaste tiden. Men Lars Windisch på Lärarnas Riksförbund menar att de inte förändrar något i grunden.

Skolbibliotekariens speltaktik sprider läslust bland eleverna

Läslust

Skolbibliotekarien Tobias Gard har upptäckt ett effektivt sätt att sprida läslust bland elever. Med hjälp av spelifiering får han dem att låna fler böcker och älska boksamtalen i skolan.

Flera av regeringens skolförslag stoppas i riksdagen

Tungrott

Efter läsa-skriva-räkna-garantin är det estetiska ämnen och högskolebehörighet på yrkesprogrammen som får stryka på foten.
– Jag önskar att vi kunde få till breda överenskommelser om skolan, säger utbildningsminister Gustav Fridolin till Skolvärlden.

Sett 2018

Specialläraren: Så skapar du en undervisning för alla

Inkludering

Svensk skola måste sluta se elever ur ett bristperspektiv och i stället börja se deras möjligheter, menar specialläraren Jonas Monsén.
På Sett-mässan föreläste han om hur alla lärare ska lyckas skapa undervisning som passar alla elever.

”Ingen lärare är bra hela tiden”

SETT-mässan

Vi måste göra upp med duktighetskulturen inom lärarkåren, menar läraren Martin Fernström.
Under en föreläsning på SETT-mässan bjöd han på en rad egna misslyckanden – och vad man kan lära av dem.

Arbetsmiljön fick mig att sluta som lärare

Debatt

”Det var inte lönen som fick mig att lämna skolan och det är inte lönen som skulle kunna ta mig tillbaka till mitt drömyrke, lärare. Det är arbetsmiljön och friheten som är avgörande”, skriver Eva som lämnat läraryrket.

Kommentera

Så lockas pensionerade lärare med lönepåslag

Lärarbrist

I Borås vill man hejda lärarbristen genom förbättrade villkor för lärare som arbetar vidare efter att man fyllt 66 år – med 2 000 kronor i lönetillägg.

Fackets och föräldrarnas krav: Bättre stöd till elever

Kravlista

Nu går Lärarnas Riksförbund och två föräldranätverk ut med gemensamma krav på skolans huvudmän att ge bättre stöd till elever med tuffa förutsättningar.

Nytt pris ska lyfta lärare i utsatta områden

Lärarhyllning

Genom ett nytt pris – Pennsvärdet – vill Berättarministeriet lyfta lärare som arbetar i socioekonomiskt utsatta områden.
– Det finns så mycket kreativitet som inte syns och hörs. Nu lyfter vi det, säger Dilsa Demirbag-Sten, generalsekreterare för Berättarministeriet.

Fler lärare fel väg för skolan

Debatt

Satsningar för att stötta barn och unga med psykiska ohälsa, stärka familjer och stötta nyanlända är en mycket viktigare investering är än fler lärare i skolan, skriver läraren och riksdagsledamoten (M) Emma Köster.

Kommentera

Arbetsgivarna: 15 kompetenser en lärare ska ha

Lista

Är du osäker på vilka egenskaper skolledare söker hos dig som arbetssökande lärare? Här är de 15 mest efterfrågade kompetensernai jobbannonser för lärare.

Debatt

”Dags att ta fram strejkvapnet”

Debatt

Det är dags för kamp, det fackföreningarna en gång skapades för, skriver gymnasieläraren Henrik Stawe:
– Vi ska kräva maximal undervisningstid, minimal planeringstid och riktig fortbildning. Annars strejkar vi tills arbetsgivaren är på knä.

Kommentera

”Så länge förhandlingarna pågår är det en öppen fråga”

Replik

”Skulle vi inte komma vidare i förhandlingarna kan det enligt den förhandlingsordning som gäller mellan parterna bli fråga om medling”, skriver LR:s förhandlingschef Peter Henriksson i en replik. 

Kommentera

Så ska skolan bättre stötta elever med språkstörning

Språkstörning

I dag glöms elever med språkstörning bort trots att gruppen är väldigt stor. Det menar logopeden Anna Eva Hallin som tycker att det är på tiden att svensk skola får en ökad kunskap om språkstörning.

Forskaren: spring i benen kan ge lägre betyg

Forskning

Elevers mognadsgrad påverkar lärarnas uppfattning av deras förmåga – oavsett faktisk ämneskunskap, enligt ett nytt forskningsprojekt.

Likvärdighetsmiljard

Miljardbidrag till skolan: Så mycket får din kommun

Bidrag

Regeringen storsatsar miljarder för att stärka likvärdigheten och kunskapsutvecklingen i skolan. Nu står det klart hur mycket varje kommun kan få redan i år.

Hela listan - huvudman för huvudman

Lista

Till hösten läggs en miljard, och här ser du hur stor del av den varje kommun och fristående huvudman kan få.

Läraravtalet hinner inte bli klart i tid

Avtalsrörelsen

Parterna i lärarnas avtalsrörelse har inte enats i tid och därför förlängs det nuvarande avtalet temporärt.
– Vi har höga ambitioner, säger LR:s förhandlingschef Peter Henriksson.

”Ett skolbibliotek är inte bara en hylla böcker”

Skolbibliotek 

Skolverket vill att skolbibliotekens pedagogiska roll skrivs in i skollagen.
– En bra start, men inte tillräckligt, säger skolbibliotekarien Sofia Malmberg. 

Lärarens vardag: Frustration och otillräcklighet

Forskning

Brist på resurser och stöd i klassrummet leder till en känsla av hopplöshet för lärare, enligt en ny avhandling vid Mittuniversitetet.

Annons
Betyg & bedömning

Samlat

Här hittar du artiklar som berör betyg och bedömning.

Nyanlända

Samlat

Här har vi samlat artiklar som handlar om nyanlända elever.

Annons
Läsarfrågan

Samlat

Här hittar du svar på läsarfrågor om knepiga lärarsituationer, undertecknade Margareta Normell, lärare, psykoterapeut och författare.

Annons