Man Holding Blank Card

Mindre erfarna lärare får vänta på validering

Snart införs lärarlegitimationsreformen samtidigt som en stor mängd utbildade lärare undervisar i ämnen de saknar behörighet i. Nya övergångsregler ska trygga jobbet för äldre och erfarna, men lärare med kortare tid i yrket måste vänta på validering av sina kunskaper.– Mycket arbete återstår men vi hoppas vara igång efter årsskiftet, säger Hans Adolfsson, ansvarig för valideringsprojektet vid Stockholms Universitet.

En stor andel lärare på högstadiet och gymnasiet undervisar i ämnen där de saknar formell behörighet. Enligt en rapport som Skolverket presenterade i våras är mindre än hälften av de med pedagogisk högskoleexamen tillräckligt utbildade för alla de ämnen som de undervisar i.

Före sommaren föreslog regeringen nya övergångsregler för lärarlegitimationen som innebär att man ska kunna tillgodoräkna sig sin yrkeserfarenhet och därmed bli behörig. Det är Stockholms universitet som har fått uppdraget att leda arbetet med att ta fram hur valideringen av lärare som undervisat mindre än 8 år i ämnet, i praktiken ska gå till. Förslaget har gått till lagrådet och ska behandlas av riksdagen i höst.

– Valideringen kommer i ett första steg att handla om att bedöma lärarnas yrkeskompetens och om den är tillräcklig. I andra hand om att erbjuda komplettering i de fall det behövs, säger Hans Adolfsson.

Det låter som det kan komma att handla om mycket individuella kompletteringar?

– Ja, det kan det bli. Men vi hoppas att vi kan hitta mer övergripande lösningar.

En rekryteringsgrupp är tillsatt för att se över behoven och för att tillsätta personer som ska utföra valideringen. Enligt Hans Adolfsson, prorektor vid Stockholms universitet med särskilt ansvar för universitetets lärarutbildningar, kan det komma att handla om både ny- och internrekrytering, förmodligen av personer som normalt sett arbetar med lärarutbildningen. Målsättningen är att valideringsprojektet ska köras igång efter årsskiftet.

Även lärare med längre erfarenhet än 8 år behöver få sin kompetens bekräftad, men här är processen enklare. Läraren ansöker själv direkt hos Skolverket.

– Senast den första december ska det vara möjligt att ansöka om utökad behörighet men vår ambition är att man ska kunna söka tidigare än så, säger Niclas Westin, enhetschef på Skolverkets professionsutvecklingsenhet, och tillägger att det snart kommer finnas mer information om detta på Skolverkets hemsida.

Han uppmanar lärare som berörs av de nya reglerna att ansöka så fort det går eftersom kraven på behörighet i undervisningsämnena har skärpts.

– Det är ingen dum idé att börja samla ihop den dokumentation som behövs redan nu. Det kan vara intyg från behörighetsgivande kurser som läraren har läst eller intyg på hur länge man undervisat i ett visst ämne. Har man arbetat hos ett antal olika arbetsgivare de senaste 15 åren är det läge att börja samla in intyg från tidigare arbetsgivare.

 

Fakta om övergångsregler och validering

Källa: regeringen.se

Utgångspunkten är att behörighetskraven i reformen ligger fast. Lärare ska vara behöriga i de ämnen de undervisar i. Huvudvägen till behörighet är genom behörighetsgivande utbildning vid universitet och högskolor.

Legitimerade lärare som saknar behörighet i ämne men under lång tid har undervisat i detta ska dock under en övergångsperiod kunna få sin yrkeserfarenhet tillgodoräknad och validerad. Principerna för detta ska vara följande:

1. En legitimerad lärare som undervisar i ämne som läraren saknar behörighetsgivande utbildning i beviljas behörighet om följande förutsättningar är uppfyllda:
– läraren har undervisat under sammanlagt minst åtta läsår i ämnet under de senaste 15 åren, enligt läroplaner, kursplaner och i huvudsak enligt timplanens omfattning,
– läraren själv ansöker om behörighet,
– huvudmannen intygar att undervisningen har ägt rum enligt denna omfattning och intygar sökandens lämplighet i övrigt.

Beslut fattas av Statens skolverk. Den enskilde ska kunna få beslutet överprövat.

2. För den som senast den 1 juli 2015 fyller 57 år ska lägsta kravet på undervisningserfarenhet enligt punkt 1 i stället vara fyra läsår.

3. Lärarlyftet, en omfattande fortbildningssatsning, finns för legitimerade lärare som undervisar i ämnen som de saknar behörighet i. För den lärare som vill få sin yrkeserfarenhet validerad för behörighet, men som inte uppfyller kraven enligt punkt 1 eller 2 ovan, ska det vara möjligt att få detta prövat inom ramen för Lärarlyftet. Stockholms universitet får ett särskilt uppdrag att tillsammans med andra lärosäten utveckla formerna för validering i detta sammanhang. Stockholms universitet får sammanlagt 10 miljoner kronor under tre år för detta ändamål.

4. Lärare ges, efter bedömning av Skolverket, behörighet om de tidigare har kompletterat sin utbildning med ett antal poäng som kan anses motsvara behörighetskraven vid tidpunkten för kompletteringen.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm