Öppet brev om Bjästa

Var beredd på chockreaktioner hos eleverna. Dokumentera alla åtgärder. Agera snabbt.
I ett öppet brev delar Jonas Jakobsson, biträdande kommunombud för Lärarnas Riksförbund i Örnsköldsvik och lokalombud på Bjästaskolan, med sig av erfarenheter från de uppmärksammade händelserna på skolan och den intensiva mediebevakningen.

”Skolområdeschef/rektor höll tät kontakt med berörda myndigheter och instanser, för att upprätta så korrekta riktlinjer som möjligt. Beslutsamhet samt förmåga att ta obekväma beslut är en viktig egenskap.
I detta fall exempelvis en begäran till nämnden om att förflytta den misstänkte brottslingen till en annan skola.
Arbetsgivaren har gett sitt fulla stöd till personalen, eftersom riktlinjerna följts. Stödet har förmedlats till personalen direkt av skolchefen, vilket är att betrakta som viktigt.
Personal ska och har agerat snabbt när situationen blev klar för dem. Professionellt utfört samarbete mellan lärare och skolhälsovård gav bra stöd till den drabbade eleven initialt, vilket föranledde en omedelbar kontakt med offrets föräldrar och därmed ett tidigt gripande. Personal dokumenterade i samråd noggrant sina intryck, vilket senare möjliggjorde ett detaljerat vittnesmål i tingsrätten.

Chockreaktioner

Var beredd på att situationer som denna lätt leder till irrationella beteenden bland ungdomar, eftersom chockreaktioner ligger nära till hands.
Dokumentera samtliga åtgärder ni vidtar för att motverka kränkande handlingar.
Tveka inte att göra polisanmälan om situationen kräver det.
Kommunens skolhälsovård har spelat en viktig roll i att möta de elever som berörts hårt av den intensiva mediabevakning vi ställts inför.
Detta har möjliggjort att elever med behov av samtalsstöd fått det, samt att elever som inte berörts fått ta del av den undervisning de har rätt till.
Presschef skall tillsättas och sköta all kommunikation med media. Sätt upp riktlinjer som media skall följa, men var beredd på att de inte följs av alla. Vi har vid ett par tillfällen råkat ut för aktörer som filmat och genomfört intervjuer med minderåriga utan skolledningens medgivande.

Mediernas ansvar

Barn kan enligt vår erfarenhet uppleva hård mediabevakning som väldigt betungande, ge dem stöd. Föredra direktsända medier samt medier som tillåter att slutresultatet är en gemensam produkt.
På denna punkt har vi erhållit bistra lärdomar. Media måste ta större yrkesetiskt ansvar och inse att en skola består till största del av välartade ungdomar, Sveriges viktigaste framtidsresurs. Att generalisera och därmed skuldbelägga parter, helt utan inblandning i situationen har fått otäcka konsekvenser för oskyldiga.
Den nätmobbning som media rättmätigt fördömer, har blivit verklighet för Bjästaungdomar helt utan skuld i frågan. Vilka står ansvariga för detta? Det är högst beklämmande att media förknippar en hel ortsbefolkning, alla vuxna och i synnerhet våra ungdomar med de kränkande handlingar som utförts av ett begränsat antal vuxna och barn från Bjästa och riket i övrigt.
Dessa har helt tydligt agerat fel och förtjänar skarp kritik, men de är inte alla! Vi har tagit och kommer även fortsättningsvis att ta avstånd från kränkningar, mobbing och hot.”

Jonas Jakobsson, biträdande kommunombud för Lärarnas Riksförbund i Örnsköldsvik samt lokalombud på Bjästaskolan.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm