Oppositionen fokuserar på kunskap

Vänsterpartiet och Miljöpartiet fick kompromissa när det gällde betygen, som i oppositionens nya överenskommelse ska finnas från årskurs 7.
– Det behövs ordning och reda i skolpolitiken och det vill vi skapa med fokus på kvaliteten, likvärdigheten och kunskapskraven, sa Mona Sahlin, partiledare (S),

De tre oppositionspartiernas överenskommelse bygger på att det ska bli fler lärare, som ska vara behöriga. De vill införa betyg från årskurs 7 men absolut inte tidigare. De vill också öppna för en mer individualiserad undervisning genom att även de kommunala skolorna på ett enkelt sätt ska kunna gå utanför timplanen. Till sist vill de också utvärdera de refomer skolan genomgått de senaste 20 åren.

– Från årskurs 1 ska eleverna få skriftliga omdömen som hjälper dem och deras föräldrar att få information om hur barnen ligger till, sa Mona Sahlin.

– Vi har också lyssnat på bland andra lärarfacken och vill därför utvärdera de skolreformer som har genomförts på senare tid, sa Sahlin.

Lars Ohly (V) talade om att likvärdigheten i skolan är väg att gå förlorad. Han refererade till Lärarnas Riksförbunds rapport om att arbetarbarnen, de som har sämst utgångspunkt, är förlorare i den svenska skolan idag. Rapporten presenterades också den i Almedalen.

– Men med en ökad lärartäthet kan varje elev bli sedd. Resursfrågan blir central och därför är de 12 miljarder som vi vill avsätta till välfärdssektorn de närmaste åren extra viktiga.

Både vänsterpartiet och miljöpartiet hade kompromissat när det gällde just betygen:

– Vänsterpartiet är inte anhängare till betyg men nu är vi överens för ett av våra mål är också att skapa trygghet i skolpolitiken. Betygen är heller inte den viktigaste frågan för skolan. Det är kunskapskraven och likvärdigheten, sa Lars Ohly.

Peter Eriksson, Miljöpartiets språkrör:

– Om vi vinner valet blir det fokus på kvalitet och kunskap.

Mona Sahlin:

– Vi har försökt att diskutera med regeringen och utbildningsministern men min tolkning är att Björklund valt betygen till en konfliktfråga.

Metta Fjelkner, ordförande i Lärarnas Riksförbund är nöjd:

– Äntligen  kommer beskedet om att de stora skolreformerna ska utredas. Vårt krav på en likvärdig skola är ett allmänintresse som omfattar alla elever i Sverige! Därför välkomnar vi att oppositionen tar till sig alla de synpunkter som framkommit om att skolan är allt mindre likvärdig, säger Metta Fjelkner, ordförandei Lärarnas Riksförbund.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm