pernilla_50_2

Pernilla Andersson började utbilda sig till lärare efter att hon hade fyllt 50. Foto: privat

Lärarutbildning

Pernilla bytte bana efter 50 – pluggar till lärare

Pernilla Andersson utbildar sig till lärare vid Luleå tekniska universitet. Hon började studierna efter att hon hade fyllt 50 år.
– Åldern är bara en siffra. Det är verkligen mitt drömjobb, säger hon.

Studielån när man fyllt 47
  • Från och med det år man fyller 47 år begränsas rätten till studielån och bidrag.
  • Från och med det år man fyller 57 år kan man inte få lån eller bidrag.
  • Att möjligheten att ta lån begränsas när man fyller 47 år beror på att det inte ska bli för jobbigt att betala tillbaka lånet. Eftersom lånet ska betalas tillbaka under ett förhållandevis litet antal lån, innebär det att man måste betala stora lopp varje år.

Läs mer här.

Källa: CSN

Tidigare i livet har hon arbetat med administrativt arbete, men också med sömnad och inredning. Därutöver har hon varit föräldraledig med sina fyra barn. I dag, vid dryga 50 års ålder, går hon fjärde terminen på lärarutbildningen med siktet inställt på att bli mellanstadielärare.

Många söker sig i dag bort från läraryrket, men du gör tvärtom – hur kommer det sig?

– Jag har mött många lärare under årens lopp då jag har följt mina barns skolgång på nära håll. Sakta har det mognat fram en insikt hos mig – att lärare måste vara världens roligaste jobb.

Du har inte blivit avskräckt av alla negativa tongångar i media?

– Jag vet att den ökade mängden administration har fått många lärare att sluta, men när man kommer in ny i yrket har man ju inget att jämföra med. Dessutom är jag säker på att det är på väg att vända – att man inser att läraren ska göra det läraren är bra på, nämligen att undervisa. Jag hoppas att även lönerna förbättras. Men jag har inte sökt mig till yrket på grund av lönen, utan för att jag vill spendera arbetsdagarna med världens mest inspirerande människor – barnen.

Hur tänkte du när du valde att börja plugga?

– Min mamma dog plötsligt och jag insåg så starkt att man bara har ett liv. Till en början tänkte jag inte på åldern, jag har aldrig gjort det. Men sedan när jag sökte fick jag massor av frågor: Får man gå när man är så gammal? Kommer någon att anställa dig? Och då slog åldersnojan mig med kraft.

Kände du någon tveksamhet att gå en så pass lång utbildning med tanke på din ålder?

– Ja, men mest på grund av vad andra tänkte och tyckte. En del tycker nog fortfarande att jag är galen, men för mig är det en perfekt period i livet för studier. Barnen är så stora, 15-21 år, och klarar sig själva.

Och hur gick det när du väl började?

– Första dagen i klassen tyckte jag det var jätteläskigt. Men jag avväpnade situationen genom att direkt säga ”Ja, jag är skitgammal och jag tycker det här är jätteläskigt”. Sedan tänkte jag inte mer på det. Åldern är verkligen bara en siffra. Alla vi som går i klassen kompletterar varandra. Det är personligheterna som gör att man passar ihop. Mognad och livserfarenhet kan man ju ha även när man är 20.

Varför valde du just lärarutbildningen – har du drömt om det länge?

– Jag ville bli lärare redan efter gymnasiet men just då var det stor kris och man sa upp hundratals lärare i Luleå kommun. Så jag började på en civilingenjörsutbildning i stället, men det var inte min grej. Sedan rullade livet på och jag jobbade med annat. Men när barnen kom och de började skolan, vaknade min lust till yrket igen. Jag trivdes så bra i skolan och kom på mig själv med att vara avundsjuk på lärarna som fick vara där hela dagarna. Det är verkligen mitt drömjobb!

Vad tror du att du med din livserfarenhet kommer att kunna bidra med i skolans värld?

– Som äldre har man hunnit slipas ner i kanterna lite grann. Man har tränat på konflikter, att möta människor, att hantera situationer. Det kan ju vara en fördel. Men återigen, det finns många unga som också har de erfarenheterna. Fördelen med att vara ung är att man har mer tid att växa in i yrket.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm