Politisk majoritet för meddelarskydd

En majoritet i riksdagens utbildningsutskott vill att anställda i friskolor ska ha samma meddelarskydd som anställda i offentliga skolor, enligt en ny undersökning av Skolvärlden.
– Det tycker jag är en självklarhet, säger Louise Malmström (S) som är gymnasielärare och ledamot av utbildningsutskottet.

För några veckor sedan blev det klart vilka som ska sitta i riksdagens utbildningsutskott under den kommande mandatperioden.
Skolvärlden har frågat de 17 ordinarie ledamöterna om de anser att anställda inom skolan – oavsett om det är frågan om offentligt ägda och drivna skolor eller privata – ska ha samma meddelarskydd.
I dag omfattas offentligt anställda lärare av det så kallade meddelarskyddet, vilket bland annat innebär att de har rätt att berätta för medier om missförhållanden på sin arbetsplats utan att arbetsgivaren får försöka ta reda på vem som har lämnat uppgifterna.
Detta skydd gäller inte för privatanställda lärare, även om verksamhet är skattefinansierad.
Av utbildningsutskottets ledamöter valde alla utom en – folkpartisten Torkild Strandberg – att på ett eller annat sätt svara på vår enkät.
Tio av ledamöterna uppger att de anser att anställda inom skolan ska ha samma meddelarskydd, oavsett driftform.
På frågan om de tycker att alla anställda – oavsett skolans driftform – ska ha samma rätt att offentligt kritisera skolan/sin arbetsgivare, svarar tolv ja.
I dag är det inte så.
Utbildningsutskottets ordförande Margareta Pålsson (M) säger att hon inte vill svara på Skolvärldens frågor.
– Jag avskyr ja- eller nejfrågor. Verkligheten är inte så absolut.

Tycker du att det ska vara skillnad i meddelarskydd mellan anställda i offentliga och privata skolor?

– Det är en svår fråga. Fristående skolor går under aktiebolagslagen, och där finns även andra företag. Det enkla och populistiska svaret är att säga att det inte ska vara några skillnader. Men det är inte så enkelt lagstiftningsmässigt.
– Det här är en fråga som för närvarande bereds inom regeringskansliet. Jag inväntar därför vad mitt parti kommer fram till i ärendet.
Det är inte bara meddelarskyddet som skiljer mellan privata och offentliga skolor. Offentlighetsprincipen till exempel omfattar inte privata skolor, men väl offentliga.
– Det borde den göra. Det är viktigt att få så likvärdiga regler som möjligt oavsett vilken huvudman skolan har, säger Louise Malmström.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm