tamam

Styrelsen i Lund utanför Tamamhuset. Foto: Privat.

Likvärdighet

Prisade föreningen Tamam: ”Vi jobbar för vänskap utan gränser”

Av unga för unga.
Föreningen Tamam vill göra skolungdomar till aktiva samhällsmedborgare.
Nu får de Lärarnas Riksförbunds likvärdighetspris. 

Tamam

Tamam startades 2008 och finns idag på sju orter: Göteborg, Lund, Malmö, Mariestad, Stockholm, Tranås och Uppsala. Föreningen anordnar läxhjälp på skolor och i egna lokaler.

För elva år sedan startades föreningen Tamam i Lund. Idag finns de på elva platser i landet. Verksamheten erbjuder alltifrån läxhjälp till idrottsaktiviteter och tjejgrupper. Målet är att skapa mötesplatser och främja ungas samhällsengagemang. Sanne Malmberg är styrelseordförande i Lund:

Sanne Malmberg.
Sanne Malmberg.

– Det finns ett djupare syfte med alla våra aktiviteter. Vi vill stärka ungas aktörskap och deras medvetenheten om hur man som medborgare kan göra skillnad. Där fyller vi en demokratisk funktion. Genom att vara med i Tamam får man både nya vänner och inblick i hur en organisation fungerar, säger hon.

Tamam är partipolitiskt och religiöst obunden och jobbar för mångfald och antirasism, något Sanne Malmberg menar blir allt viktigare:

– Vi har ett segregerat samhälle idag där människor med olika bakgrund tyvärr sällan får mötas. Det vill vi förändra, säger hon. 

Föreningen drivs ideellt av och för ungdomar. Sanne Malmberg är 25 år och läser till vardags till en kandidatexamen i mänskliga rättigheter. Hon har tidigare engagerat sig för asylsökande och kom med i Tamam för två år sen, från början som läxhjälpare. 

Det är Lärarnas Riksförbunds kommunförening i Lund som nominerade Tamam till priset. 

– Våra medlemmar vittnar om att Tamam gör skillnad. Deras verksamhet främjar likvärdighet på så sätt att de förbättrar förutsättningarna för elever att få goda skolresultat och bli starka samhällsmedborgare, säger Robert Jivegård, kommunombud för LR i Lund. 

Sanne Malmberg menar att priset har stor betydelse för föreningen:

– Våra volontärer lägger ner jättemycket tid så det är verkligen kul att vi uppmärksammas. Det är ett sätt för oss att nå ut med vårt budskap om vänskap utan gränser och visa på hur civilsamhället kan påverka i en positiv riktning, säger hon.

Lärarnas Riksförbunds likvärdighetspris för skolan

Priset uppmärksammar personer eller organisationer som på olika sätt bidrar till att öka likvärdigheten i skolan. Det delas ut en gång i månaden från september 2019 till april 2020. Pristagarna får ett diplom men prissumman på 1000kr går till Malalas fond som arbetar för att flickor i världen ska få gå i skola.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm