brand3
Foto: Tomas Eriksson

Projekt mot bränder i hela Sverige

Besök på brandstationer. Träffa offer och anhöriga. Förstå konsekvenserna.
Runt om i Sverige satsar kommuner och räddningstjänster på åtgärder för att få antalet anlagda bränder att minska.
I Sundsvall kommer både elever och lärare att utbildas.

Torbjörn Thoressons råd för att förebygga skolbränder:

Håll skolgård och andra utrymmen rena från skräp som annars lätt kan tändas på. Ligger skräpet mot en husvägg blir faran extra stor.

Se till att det inte finns tändstickor tillgängliga.
-Det är att utmana ödet, säger Torbjörn Thoresson vid täddningstjänsten i Sundsvall.

Slå larm om även om det som tycks vara mindre incidenter.
– Är det en skola som har papperskorgar som brinner regelbundet är det bara en tidsfråga till man också har en större brand.

– Det hjälper inte att när något har hänt åka ut och säga ”så får ni inte göra” och sen åka därifrån, säger Torbjörn Thoresson, inre befäl vid räddningstjänsten i Sundsvall och även utbildad lärare.
I mars drar en stor satsning på brandutbildning av alla sjunde- och åttondeklassare i Sundsvall igång. Torbjörn Thoresson tror mycket på att synliggöra konsekvenserna av bränderna.
Eleverna kommer bland annat att få höra om de tre flickor i Brunflo i Jämtland som erkänt att de brände ner ett badhus sommaren 2007. Länsförsäkringar har nu riktat ett skadeståndskrav på 27 miljoner kronor mot de tre.
– Anlagda bränder på skolor är inget storstadsproblem utan ett nationellt problem med stora kostnader, säger Torbjörn Thoresson. Får man bukt med de anlagda bränderna får man även bukt med skadegörelsen. Det börjar ofta med skadegörelse.

Även lärare utbildas

Även lärarna i Sundsvall kommer att få lära sig mer om skolbränder och vad de kan göra för att förhindra dem.
– De kommer att få information om hur de kan vara observanta. Det gäller att ta även mindre tillbud på allvar. Man ska aldrig låta gammalt skräp som träpallar och liknande bli liggande på skolgårdar. Det är sällan den som anlägger en brand själv släpar med sig material, säger Torbjörn Thoresson.

Sofia Stridsman
sofia.stridsman@skolvarlden.se

Projekt för att förebygga skolbränder:

  • I Östersund och Strömsund samarbetar polis, Brandskyddsföreningen och Länsförsäkringar.
  • Efter en rad bränder på Stadsgårdsskolan i Jönköping bestämde sig skolan för att nu i februari skicka samtliga 360 elever på studieresa till Göteborg, där de bland annat får träffa anhöriga till omkomna i den stora diskoteksbranden 1998.
  • I Karlstad samverkar kommun, räddningstjänst, polis och universitetet framgångsrikt.
  • På Gotland har räddningstjänsten tagit fram ett åtgärdsprogram.
  • I Göteborg arbetar man sedan 2008 efter en egen modell. Alla lärare till andraklassare får en brandutbildning. Elever i femman får besöka sin närmaste brandstation och utbildas till ”vardagsbrandmän”. Om något har inträffat hålls så kallade konsekvenslektioner.
    – Någon av våra brandmän ringer upp rektorn på skolan och pratar om det som har hänt och frågar om de behöver stöd. Vi åker ut och håller lektioner och beskriver konsekvensera, berättar Pernilla Alsterdal, samordnare för förebyggande åtgärder mot anlagda bränder vid räddningstjänsten i Storgöteborg.
Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm