rektor_gunilla

Gunilla Ordell, rektor på Viggbyskolan och Drakskeppsskolan i Täby.

Rektor

Rektorn: Jag har inte råd att anställa rätt lärare

Lärarbristen har lett till rejält höjda löner. Framför allt i Stockholmsregionen, och nu varnar rektorerna för en ohållbar rekryteringssituation.
– Jag har inget emot höga lärarlöner men då måste vi också få en större skolpeng, annars blir det snart omöjligt, säger rektorn Gunilla Ordell.

Lärarbristen är stor på många skolor i landet. Den enorma avsaknaden av lärare har lett till en kraftig löneökning för nyutexaminerade och redan etablerade lärare som byter jobb.

I Stockholmsregionen råder det huggsexa om lärarna. Enligt Gunilla Ordell, rektor på Viggbyskolan och Drakskeppsskolan i Täby, befinner sig rektorerna i en tuff rekryteringssituation av lärare inför terminsstarten när det kommer till löneförhandlingar.

– Det pratas mycket om att lärare har dåligt betalt i media, och det stämmer ute i landet. Men det stämmer inte i Stockholmsregionen. Jag är med om att nyexade lärare kräver, utan problem, 36 000 i ingångslön, säger Gunilla Ordell.

Det är vanligt att lärare, som har jobbat några år inom yrket, kräver långt över 40 000 kronor i månadslön, berättar hon.

– Rektorerna slåss om samma lärare och alla försöker bjuda över varandra. Men nu har vi kommit till en smärtgräns. Jag får inte mer skolpeng, utan får ta pengar någon annanstans. Jag har redan fått dra ner på en annan verksamhet för att kunna anställa.

Gunilla Ordell beskriver att hon i dagsläget skulle behöva rekrytera en biträdande rektor på sina skolor, men att situationen har gjort att hon blivit tvungen att lägga rekryteringsprocessen åt sidan på obestämd tid.

– Jag måste avvakta med de rekryteringarna som jag hade planerat göra. Jag hade också en IT-pedagog som var tänkt att jobba på heltid på mina två skolor. Men jag blir tvungen att avvakta med att tillsätta den tjänsten, för att jag måste se till att ha lärare i första hand.

Ragnar Sjölander, ordförande i Lärarnas Riksförbund Stockholm, delar samma bild som Gunilla Ordell beskriver.

– Vi har varit väldigt kritiska till att utbildningsförvaltningen i Stockholm i princip har satt ett lönestopp när man vill ha ett annat jobb på en annan kommunal grundskola eller gymnasieskola inom Stockholm. Det här har lett till att lärare nu rör sig mer över kommungränserna, säger han.

Skolorna som Gunilla Ordell ansvarar för har haft terminsstart, och det saknas alltjämt lärare i årskurs 1.

– Det är riktigt illa. Det är inte svårt att hitta kandidater. Jag har en lärare som verkligen vill arbeta på vår skola. Men jag kan inte anställa hen på grund av att lönekravet var för högt. Jag har inte råd, det finns inte pengar, säger hon.

Vad behöver göras för att förändra situationen?

– Det är ett stort och komplext problem. Men ska vi kunna behålla våra lärare som vi har i dag så behöver vi betala dem på ett rimligt sätt. Jag har inget emot att våra lärare har höga löner, men då måste vi också ha en skolpeng som täcker det, säger Gunilla Ordell och tillägger:

– Att både se till att man håller budget, för man har ju det stora kravet på sig från kommunaltjänsteman, men samtidigt se till att vi får den bästa undervisningen för våra elever. Vi rektorer hamnar i kläm.

Ragnar Sjölander vill se att Stockholms stad går ut och markerar att man kommer skjuta till pengar för att reglera lönebilden utifrån effekterna som marknaden och de statliga lönesatsningarna har haft.

– Ja, det måste till en förändring. Jag vill se att de går ut och säger att lärare inte behöver flytta på sig för att få upp lönen, utan att en lärare kan få upp lönen genom att stå för erfarenhet och kontinuitet på skolan, säger Ragnar Sjölander.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm