Risk med nya kraven för lärarlegitimation

Förordningen som definierar vilka lärare som är behöriga till lärarlegitimation är här.
"Jag är bekymrad" säger Metta Fjelkner, som ser en fortsatt risk att lärare med studier längre bak i tiden missgynnas.

På onsdagen presenterade Utbildningsdepartementet den nya förordningen. I texten redogörs för kraven som ställs på en lärare för att räknas som behörig att undervisa i ett visst ämne i en viss skolform, och därmed erhålla en yrkeslegitimation.
– Att den kommer nu är lika historiskt som fantastiskt. För 10 år sedan var det bara vi som talade om det här, och nu händer det, säger Metta Fjelkner, ordförande i Lärarnas Riksförbund.
Men hon är inte enbart positiv till förordningen, som hon menar innehåller en viss risk. Det handlar om de fall där lärare läst in ett ytterligare ämne utanför sin examen för att undervisa även där.
– Förordningen anger hur många poäng en lärare ska ha läst i ett sådant ämne för att anses vara behörig. En lärare som längre bak i tiden läste in exempelvis 30 poäng fysik hamnar med de här reglerna i situationen att det nu ska krävas 15 poäng till. Det bekymrar mig, och regeringen måste lösa detta. De som ansågs behöriga förut måste också anses behöriga nu, säger Metta Fjelkner.
Hon planerar nu att ta upp frågan med Utbildningsdepartementet.
Grundregeln i förordningen är att den som har en nyare eller äldre examen kommer att legitimeras för att undervisa i det ämne och i den skolform som examen avser. Därefter tillkommer variationer där det kan krävas kompletterande studier eller en bedömning att ”lärarens kompetens är relevant” för att undervisa i ämnen som ligger utanför examen.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm