Språkbrist

S: Gör moderna språk obligatoriskt

Socialdemokraterna vill göra moderna språk till ett obligatoriskt ämne i grundskolan.
– Vi ser att frivilliga språkstudier ökar ojämlikheterna i skolan. Nu sätter vi ner foten och markerar att moderna språk är viktigt, säger Ibrahim Baylan till Skolvärlden. 

I en debattartikel i Svenska Dagbladet skriver socialdemokraternas utbildningspolitiska talesperson Ibrahim Baylan att moderna språk bör göras obligatoriskt.

– Sverige är beroende av sina relationer med andra länder, inte minst Tyskland och länder i Europa. Vår välfärd står och faller med hur vi lyckas med dessa relationer och där är förstås språk en nyckel, säger han till Skolvärlden.

Han hänvisar till att 85 procent av eleverna i grundskolan läser ett tredje språk i årskurs 7, men att siffran sjunkit till 70 procent i årskurs 9.

– Vi ser att när språk är frivilligt så leder det till att likvärdigheten mellan eleverna försämras för vilka är det som väljer bort moderna språk? Jo, det är barn från studieovana hem. Vi gör inte dessa elever någon tjänst genom att ställa låga krav på dem. Om man tycker att det är viktigt att behärska främmande språk, då ska det också var obligatoriskt, säger Ibrahim Baylan.

Han lyfter som exempel fram att moderna språk ger meritpoäng till högre studier och ökar chansen att komma in på den utbildning man önskar.

– Som det är nu är risken stor att man att redan i årskurs 6 gör val som minskar framtida möjligheter. Det är inte bra.

När Språklärarnas riksförbund firade sin jubileumsdag i början av november debatterades frågan och Ibrahim Baylan uttryckte sig gillande till idén om ett obligatorium. Då var han dock noga med att säga att det rörde sig om personliga åsikter och inget som var förankrat i partiet.

Var dina partikamrater svåra att övertyga?

– Nej, men i ett stort parti behöver man en ordentlig process för att förankra en idé. Det är klart att det alltid finns olika uppfattningar men jag har inte mött något hårdare motstånd.  Har man goda argument så brukar det landa i att vi kommer fram till ett förslag. Nu blev resultatet det här beslutet och det glädjer mig.

Under debatten fick Ibrahim Baylan mothugg från den folkpartistiskt håll. Tina Acketoft ville inte se ett skolsystem där alla elever måste klara att läsa tre språk, något som Skolvärlden rapporterat om tidigare.

– Jag tycker att det är en så uppgiven hållning. Om ett ämne anses vara viktigt så måste vi hitta sätt att utveckla undervisningen, lyfta lärarna och utveckla skolan så att alla elever kan ta till sig ämnet. Om eleverna skulle slippa alla ämnen som upplevs som svåra eller tråkiga så skulle det i praktiken bara bli engelska och historia kvar. Så kan vi inte ha det, vi gör inte barnen någon tjänst genom att lura i dem att de här ämnena inte är så nödvändiga, kommenterar Ibrahim Baylan.

En förutsättning för att göra moderna språk obligatoriskt är att det finns lärare att tillgå. Idag är språklärarkårens åldersdiger, andel obehöriga hög och oerhört få studenter lockas till språkläraryrket.

Du säger att läraryrket måste stärkas så att fler unga ser det som sitt drömyrke. Hur ska det gå till?

– Det finns ingen enkel lösning. På kortare sikt tror jag att man måste hitta fler vägar in i språkläraryrket. När vi satt i regeringsställning fanns något som hette särskild lärarutbildning (SÄL) där personer med kunskaper inom ett visst område kunde läsa in den pedagogik som behövdes genom att staten betalade delar av lönen. Det var kostsamt men ett framgångsrikt koncept.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm