haddad1
Foto: Peter Knutson

”S gymnasiepolitik missar verkligheten”

"Det är viktigt att titta på faktiska resultaten när man lägger fram politiska förslag, men Socialdemokraterna blundar helt för verkligheten och hur den faktiska genomströmningen sett ut på nationell nivå", skriver Roger Haddad (FP), ledamot i utbildningsutskottet i ett debattinlägg.

Utvecklingen av gymnasieskolan är en av de viktigaste reformerna för Sverige. Kritiken mot den förra gymnasieskolan var hård och Folkpartiet har haft som mål att dels minska avhoppen och ungdomsarbetslösheten, dels anpassa gymnasiets utbildningar till arbetslivets förväntningar. Socialdemokraterna envisas i gymnasiefrågan med att plädera för en utbildning där högskolebehörighet ses som receptet mot all typ av avhopp och ungdomsarbetslöshet. Så resonerar partiet även i synen på utbyggnad av högskolan och Yrkeshögskolan. Problemet är att ungdomsarbetslösheten löses inte med fler platser på högskolan. En stor andel av ungdomarna som är arbetssökande har inget slutbetyg från gymnasiet. Folkpartiet och regeringen har nyligen sjösatt en gymnasieskola med tydligare studie-och yrkesinriktade utbildningar.

Det är viktigt att titta på faktiska resultaten när man lägger fram politiska förslag, men Socialdemokraterna blundar helt för verkligheten och hur den faktiska genomströmningen sett ut på nationell nivå. Enligt den statistik som riksdagen tagit del av bland elever som lämnade gymnasieskolan våren 2011 och som startade 2008 69 % uppnått ett slutbetyg, men endast 61,4% uppnått grundläggande behörighet. Av nybörjarna 2008 på studieförberedande program uppnådde 75 % målet om högskolebehehörighet, på yrkesprogrammet endast 61 % av eleverna.

Detta borde vara fakta som ändå visar på hur de faktiska resultaten ser ut. Även om antal försthandssökande till de nya yrkesprogrammen sjunkit marginellt så ser det olika ut runt om i landet. I Västerås har t ex andelen förstahandssökande återigen ökat 2012 både till industritekniska programmet som elprogrammet. Detta är mycket positivt och Västerås lyfts särskilt här eftersom Ibrahim Baylan, felaktigt i skoldebatten i kammaren, valde att lyfta upp min hemkommun Västerås för att påvisa att söktrycket hade sjunkit.

Elever som söker sig
till yrkes-och lärlingsutbildningar har målet att börja arbeta direkt efter gymnasieskolan. Målet för oss måste vara dels att förbereda de för arbetslivet, men också se till att fler lämnar gymnasieskolan med fullständig gymnasieexamen. Det stärker självförtroendet och blir en positiv språngbräda ut i arbetslivet eller senare studier på Yrkeshögskolan eller om man senare vill sadla om. Socialdemokraterna struntar i att 4 av 10 elever redan idag inte uppnår målen för högskoleförberedande studier. I stället för att kvalitetssäkra yrkes-och lärlingsutbildningarna och uppnå högre genomströmning envisas man med att vilja förbereda alla till högskolan.  Även i debatten kring de som är obehöriga till gymnasiet har Folkpartiet föreslagit kortare utbildningar inom ramen för yrkesintroduktionen, även här har Socialdemokraterna ett svar: högskoleförberedande program för alla. Problemet är att dessa elever inte har motivation eller förutsättning att klara av ett sådant program och risken är uppenbar att med Socialdemokraternas förslag kommer fler unga att slås ut i ungdomsarbetslöshet.
 

Roger Haddad (FP)
Riksdagsledamot för Västmanland, från Västerås
Ledamot av utbildningsutskottet

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm