prov

Så har Värmdö samrättat nationella prov

Efter kritik från Skolinspektionen har Värmdö kommun utanför Stockholm satsat på gemensam rättning av elevernas nationella prov. ”Lärarna i rättningsgrupperna har fått en gemensam grund att utgå från”, säger utbildningsstrategen Lisa Rönnbäck.

För två år sedan fick Värmdö allvarlig kritik från Skolinspektionen för bristande likvärdighet i bedömningen av de nationella proven i kommunens skolor.

– Kommunen var tvungen att göra en aktiv insats. Rektorsgruppen beslutade i juni 2012 att pröva en kommungemensam rättning av proven i de kommunala grundskolorna, säger Lisa Rönnbäck, utbildningsstrateg på kommunen.

I årets försök har man valt att samrätta proven i årskurs 6 och 9, men inte proven i årskurs 3. Proven rättas av grupper bestående av fem lärare som är behöriga i ämnet och årskurserna – en från varje kommunal skola – men de muntliga delproven bedöms av undervisande lärare. Rektorerna har utsett lärarna i rättningsgruppen.

– Utvärderingen är än så länge att det har varit väldigt positivt. Lärarna i rättningsgrupperna har fått en samsyn och en gemensam grund att utgå från som de kan ta med sig till skolorna. Som enskild lärare kan man också känna en styrka och trygghet i bedömningen vid kontakt med elever och föräldrar, säger Lisa Rönnbäck.

Utmaningarna har varit att bedöma hur lång tid den gemensamma rättningen tar och att avsätta tillräckligt med rättningstid. Grupperna har fått sex dagar på sig att rätta omkring 350 prov tillsammans, men skrivproven i svenska har dragit ut på tiden eftersom de gemensamma diskussionerna tagit längre tid än väntat.

– Som lärare är det svårt att lämna sin skola, men vi har löst det genom att lägga in friluftsdagar och sätta in vikarier för lärarna som rättat. Det är ju ändå svårt att vara borta, men när de varit klara har de varit väldigt nöjda och facken har varit med i samråd inför detta, säger Lisa Rönnbäck.

Planen är att kommunen ska fortsätta med samrättning av de nationella proven, men beslutet om det tas först i juni.

– Om det fortsätter, vilket jag tror, så är tanken att lärarna byts ut varje år. På sikt ska alla lärare ha varit med och rättat för att vi ska få till en spridningseffekt och kompetensutveckling i bedömning.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm