rosling_ny

Så ska Hans Roslings arv leva vidare genom lärarna

Hans Roslings kunskap ska spridas vidare efter hans död. Nyckeln är Sveriges lärare.
– Vi vill skapa ett material som faktiskt stödjer lärarna i deras dagliga arbete, säger Olof Gränström på Gapminder.

Fakta om Hans Rosling

Hans Rosling var professor i internationell hälsa vid Karolinska institutet.
Han var en av grundarna av den svenska sektionen av Läkare utan gränser och gjorde banbrytande hälsoinsatser i Afrika.
Hans stiftelse Gapminder förklarar världens utveckling med hjälp av rörlig grafik som gör statistiken begriplig.

Förra veckan avled folkbildaren Hans Rosling, 68 år gammal. Professorn arbetade vid Karolinska Institutet och blev känd för sina entusiastiska föredrag och hur han med enkla exempel kunde förklara världstillståndet.

Han ägnade sitt liv åt globala hälsoproblem. Han stred mot brist på kunskap och förutfattade meningar med statistik i form av färgglada bubblor och toalettrullar.

Flera dagar efter hans bortgång var press och sociala medier världen över fulla av lovord och hyllningar. Nu ska hans kunskap och vision om en faktabaserad världsbild leva vidare med hjälp av stiftelsen Gapminder.

Hans Rosling var själv med och grundade Gapminder, tillsammans med sin son Ola och sonhustru Anna för ungefär tio år sedan. Stiftelsen lever kvar i allra högsta grad och tanken är att skapa en faktabaserad världsbild som alla kan förstå.

– Det bygger inte på känslor eller vad vi tror – utan det ska bygga på fakta. Men också: Vad det är som gör att vår världsbild har blivit så skev? Det handlar bland annat om att det finns ett antal stora missförstånd och myter om världen. Myten att världen är tvådelad, att det finns rika och fattiga länder. Ett annat missförstånd vi har tittat på är idén om att världen bara blir sämre, när många saker blir bättre. Det tredje är att världens befolkning bara ökar och ökar. Men så är det inte – antalet födslar på jorden har slutat öka, säger Olof Gränström som arbetar på stiftelsen Gapminder.

Olof Gränström är utbildad lärare och arbetade med det i fyra år. Nu jobbar han med att nå ut till skolor och utbildningsväsendet tillsammans med kollegan Mikael Arevius, även han med lärarbakgrund.

 – Det är det stiftelsen vill i första hand. För vi kan inte få media att ändra sig, det är bland annat deras uppgift att rapportera om de dramatiska händelserna som sker runtom i världen. Det är däremot i utbildningsväsendet som vi har chansen att lägga grunden för en faktabaserad världsbild.

Gapminder samarbetar med kommuner, föreläser i skolor och tar fram utbildningsmaterial. Nu senast har man tagit fram en kunskapscertifiering med tolv stycken grundfakta om världen som alla faktiskt borde kunna – men som faktiskt inte många kan i dag.

Hur kan stiftelsen föra Hans arv vidare och stödja lärare i deras arbete?

– Genom att ta del av kunskapscertifieringen, få kunskaper och använda det i undervisningen samt få läromedel. Det är gratis och finns att ladda ner från vår hemsida. Tanken är att alla vi tillsammans kan ersätta Hans. Jag tror inte att någon kan ersätta Hans Rosling som föreläsare och utbildare. Men om vi alla arbetar för en faktabaserad världsbild, då kan vi ersätta honom, säger han.

Några som är nyckeln för att ge unga en faktabaserad världsbild är lärarna.

– Jag tycker att responsen har varit jättegod från lärarna, de vill bara ha mer. Vi försöker möta upp det intresse som finns. I Sverige är intresset som störst, men även i Storbritannien, Sydafrika, Canada, Singapore och så vidare har vi skickat utbildningsmaterial. 

– Svenska lärare har så otroligt mycket att göra. Det är olika uppdrag och en komplex läroplan att förhålla sig till. Vi vill inte lägga någon börda på lärarna utan faktiskt skapa ett material som faktiskt stödjer lärarna i deras dagliga arbete och stödjer deras arbete med en faktabaserad världsbild. Det är drömmen.

Tre myter som Gapminder vill bekämpa

– Världens befolkning fortsätter inte att växa okontrollerat.
– Världen är inte tvådelad. Utan de flesta lever på medelinkomstnivå och är på väg upp mot en höginkomstnivå.
– Världen blir inte sämre, det finns fortfarande problem men utvecklingen går i rätt riktning.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm