Arbetsmiljö

Så ska ohälsan i arbetslivet minska

Medarbetare som håller sig friska och hälsosammare arbetsplatser. Det är målet för en informationskampanj som Arbetsmiljöverket och Försäkringskassan står bakom.

Ohälsan i arbetslivet ökar, det pekar statistik från både Arbetsmiljöverket och Försäkringskassan på. Nu lanserar de båda myndigheterna en informationskampanj med syfte att inspirera framförallt mindre företag och organisationer att satsa på förebyggande arbete. 

– Tanken är att visa hur man kan jobba och informera om vilka faktorer som är viktiga för att medarbetarna och arbetsplatserna ska bli mer hälsosamma och friska, säger Agneta Sunder, projektansvarig på Arbetsmiljöverket.
 
Lärarnas dåliga arbetsmiljö har uppmärksammat många gånger. Agneta Sunder menar att materialet är relevant även för dem som arbetar inom skolan. 

– Det finns forskning som visar att de faktorer som vi lyfter som viktigast även gäller för kommunal verksamhet. Materialet är definitivt relevant för rektorer, det är så pass allmänt hållet. 

Fyra faktorer lyfts fram som viktiga för det hälsofrämjande arbetet. Ledarskap och kompetensförsörjning (att välja ledare som visar tillit till personalen), Delaktighet (att ge medarbetarna handlingsutrymme), Kommunikation (att vara öppen med information och ha högt i tak för åsikter) och Synen på hälsa och sjukfrånvaro (att anpassa arbetet vid nedsatt arbetsförmåga). 

– I rektorns uppdrag ingår ett ansvar även för arbetsmiljöfrågorna men vi märker att det kommer längre ner eftersom rektorerna ser det pedagogiska uppdraget som så viktigt, säger Agneta Sunder och fortsätter. 

– När vi är ute på skolorna så tror jag att rektorerna får upp ögonen för att även arbetsmiljön tillhör uppdraget. Det är viktigt. 

Mer information om kampanjen finns här. Här kan man också testa sin egen arbetsplats.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm