hantverk

Så vill LO fixa yrkesprogrammen

LO ser rejäla brister i hanteringen av yrkesprogrammen. Bland annat vill man att alla ska ge behörighet till högskolan, se en förstärkt studie- och yrkesvägledning – samt att branschen får ett större inflytande både nationellt och regionalt.

I en delrapport av LO:s stora utredningsprojekt ”Arbetsmarknaden efter krisen” har man fokuserat på utbildningspolitiken och övergången från gymnasieskolan till arbetsmarknaden.

– Det finns tyvärr ingen quick fix, säger LO:s utredare Thomas Hagnefur till Skolvärlden.se.

Huvudspåret där LO ser störst anledning till oro är yrkesprogrammen. Där vill man gå i en motsatt riktning än den utbildningsminister Jan Björklund har stakat ut. Sedan 2011 ger inte längre alla yrkesprogram automatisk högskolebehörighet.

– Vi vill ha grundläggande behörighet på alla gymnasieprogram. Vi tror att osäkerheten som funnits hos eleverna om behörigheterna är en bidragande orsak till att ansökningarna har fortsatt att minska till yrkesprogrammen. Det krävs goda kunskaper även inom de teoretiska ämnena för att kunna ta en plats i arbetslivet i dag, säger Thomas Hagnefur, utredare på LO och en av författarna till rapporten.

I rapporten pekar man också på att man förstärka studie- och yrkesvägledningen i både grund och gymnasieskola.

– Man måste se över hur studie- och yrkesvägledningen organiseras och hur den bemannas.

Finns det för få vägledare?

– Ofta har de alldeles för många elever att ta hand om, så ur den aspekten är det för få. Men vi tror också att studie- och yrkesvägledare behöver utökade kunskaper om branscher och yrkesprogram och om vad det finns för möjligheter där.

Den punkt som Thomas Hagnefur trycker allra mest på är att branscherna måste engageras i mycket större utsträckning än vad den gör i dag. Då behöver man också få den arbetsplatsförlagda utbildningen att fungera mycket bättre.

– Det arbetsplatsförlagda lärandet har inte fungerat under en lång tid. Det är inget som uppstått nu, men är något man verkligen behöver komma till rätta med nu.

Han fortsätter:

– Ska man få ordning på APL så måste man se till att man har lokala programråd där representanter från det lokala näringslivet är med och bidrar till att få fram bra arbetsplatser och ordnar med bra handledare

Är det branschens eget ansvar eller behövs det politisk styrning?

– Politisk styrning. Det måste regleras och skapas förutsättningar för branscherna att vara mer involverade – både lokalt och nationellt.

Han menar att det saknas klara strukturer i de lokala programråden.

– Det enda som är fastslaget är att de ska finnas till. Det måste styras upp, det tror vi är en viktig åtgärd.

Här kan du läsa hela rapporten från LO

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm