debatt_2

”Yrkesutbildning är ett ovärderligt verktyg i kampen mot utanförskapet. Och därmed mot kriminaliteten”, skriver debattörerna.

| Foto: Shutterstock
Debatt

”Satsning på lärlingsutbildning kan minska gängkriminaliteten”

Debatt ”Med hjälp av yrkesutbildning kan vi pressa ner ungdomsarbetslösheten och underlätta integrationen”, skriver Susanne Christenson och Paula Hammerskog på AcadeMedia.

Polisen i Rinkeby har beslutat sig för att börja arbeta med sexåringar i förskoleklass för att stoppa nyrekryteringen till kriminella gäng (Ekot 26/9). På polisens hemsida har man sedan länge kunnat läsa att ”skjutningar och sprängningar ligger på en hög nivå”. De politiska utspelen är många från både höger och vänster.

Tyvärr saknas praktisk handling.

Det är lätt att förstå att det är svårt att gå från ord till handling, orsakerna till problemen är många. Vi ser här resultatet av en misslyckad integrationspolitik, stor bostadssegregation, för många skolor som inte levererar och ett civilsamhälle som inte orkar stå emot.

För fyra år sedan ringde en av AcadeMedias rektorer i Stockholm till vår krisledare och bad om hjälp. Barn i området där skolan låg hade börjat stjäla märkesjackor från yngre barn, 14-åringar stal från tolvåringar som i sin tur stal från tioåringar. Som i sin tur stal från åttaåringar. Idag används dessa barn som kurirer för knark, vapen och pengar, samt som spanare så att knarklangning, våldsbrott och utpressning inte upptäcks. Kriminalitet blir steg för steg naturligt.

Några av dessa barn kommer att bli morgondagens grovt gängkriminella. Vår gemensamma uppgift är att göra allt vi kan för att så många som möjligt väljer bort den banan.

Att leva sitt liv vid sidan av samhället är inte ett val särskilt många gör, förhoppningsvis drömmer fler unga om att bli brandman, pilot, skådespelare eller äventyrare än om att bli kriminell. De som, oavsett skäl, gör det valet har ofta svårt att se alternativ. Det krävs ett alternativ till det invanda, och därmed enklaste, sättet att leva. Det krävs en sysselsättning som skapar mening och försörjning.

Susanne Christenson.
Susanne Christenson. | Foto: Academedia

Den vägen finns. Skolor som ger självförtroende. Skolor som ger trygghet. Skolor som ger behörighet till vidare studier. Och skolor som ger jobb direkt efter gymnasiet.

Jobben finns. Många företagare vittnar om brist på arbetskraft främst inom hantverksyrken. Det saknas snickare, VVS-montörer, svetsare, barnskötare, maskinister, undersköterskor. Samtidigt växer arbetslösheten snabbt, främst bland unga och utrikesfödda.

Gymnasiekompetens är viktig för att få ett första jobb, men också för att ha beredskap för omställning senare i livet. Möjligheten att försörja sig själv inger också framtidshopp. 

Paula Hammerskog.
Paula Hammerskog. | Foto: Academedia

Utbildning finns. Ett stort antal kommunala och fristående gymnasier har yrkesutbildningar inom olika bristyrken. Eleverna får jobb innan de slutar skolan. Det är ett problem om de hoppar av skolan för att börja jobba, då får de ingen examen. Lösningen är en lärlingsanställning, de jobbar och får lön, samt går i skolan. Samtidigt. Företagen får arbetskraft. Eleverna får lön. Och examen.

Vi behöver få fler att gå dessa yrkesutbildningar. Och vi behöver ett närmare samarbete med företagen som behöver arbetskraft, tillsammans kan vi skapa en framtid för människor som riskerar livslångt utanförskap.

Möjligheterna finns. För den som snabbt vill ta sig in på arbetsmarknaden finns flera utbildningar som mer eller mindre garanterar jobb både under och efter utbildningen. Intresset för yrkesutbildningarna har ökat något men vi har långt kvar.

Yrkesutbildningarna är ingen samlingsplats för skoltrötta – det är en utbildning för elever som vill ut på arbetsmarknaden med ett yrke i bagaget. Elever som vill bidra direkt.

För att lyckas behöver vi:

  • Skapa möjlighet för fler att gå lärlingsutbildning för att fler ska få gymnasieexamen
  • En ökad satsning på yrkesutbildningar inom bristyrken som snickare, VVS-montör och undersköterska.
  • Ett ökat samarbete mellan arbetsgivare och skola.

Med hjälp av yrkesutbildning kan vi, förutom att skapa möjlighet till försörjning, också pressa ner ungdomsarbetslösheten och underlätta integrationen. Det gör yrkesutbildning till ett ovärderligt verktyg i kampen mot utanförskapet. Och därmed mot kriminaliteten.

Susanne Christenson, chef AcadeMedias praktiska gymnasieområde
Paula Hammerskog, trygghetsdirektör AcadeMedia

  • Detta är en debattartikel. Det är skribenterna som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Skolvärlden.
Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm