seger
Fackligt

Seger för lärare och fack i Härryda

Efter mycket turbulens har Landvetterskolan kommit ut på andra sidan. Tre fackförbund, lärare, föräldrar och politiker kämpade tillsammans och lyckades förhindra en oönskad omorganisation. 
– Man trodde att man kunde köra över oss men det kunde man inte, säger Anna Carlsson, ordförande för Lärarnas Riksförbund i Härryda.

Det var i våras som personalen på Landvetterskolan fick veta att en omorganisation var på gång. Från att ha varit uppdelad i en tidigaredel och en senaredel skulle skolan delas upp i tre parallella spår med en rektor i varje.

– Ur lärarnas perspektiv var farhågan att det nu skulle bli väldigt rörigt. Många av lärarna skulle vara tvungna att undervisa i alla spår. Det skulle också bli väldigt mycket för en rektor att greppa allt, ända från förskoleklass och fritids upp till årskurs 9. Vi tyckte att det vore mycket rimligare med en rektor per stadium, säger Anna Carlsson, ordförande för Lärarnas Riksförbund i Härryda och en av dem som varit med och drivit frågan.

Tre fackförbund var inblandade i förhandlingarna. Förutom de båda lärarförbunden även kommunalarbetarförbundet som organiserar fritidspedagoger och som ville att alla fritidspedagoger på arbetsplatsen skulle ha en och samma chef.

– Vi satt i jättejobbiga förhandlingar och försökte få till en dialog om det här med skolledningen och kommunens verksamhetschef. Vi kom med en massa argument och visade på de konsekvenser som vi såg. Men vi fick inte svar på våra frågor och både vi och personalen upplevde att vi inte blev lyssnade på. Omorganisationen skulle genomföras till varje pris och riskanalysen var som ett skämt, berättar Anna Carlsson.

I samband med att lärarna gick på sommarledighet hade facket sin sista förhandling med arbetsgivaren, i vilken även förbundet centralt understryker sitt stöd.

– Det var ett gräsligt sommarlov för många i personalen eftersom man inte visste vad som väntade till hösten. En av våra medlemmar, en lärare på skolan, sade upp sig i protest. Han gick ut i media och berättade om situationen medan han fortfarande var anställd. Det tycker jag var modigt.

Under sommar uppmärksammades frågan i media. Lärare och föräldrar skrev insändare och så småningom började även politiker reagera. När skolan startade i augusti var det dock med utgångspunkten att skolan skulle vara indelad i tre spår, precis som bestämt. I samband med skolstarten hölls ett föräldramöte och engagemanget var stort. Ett hundratal föräldrar slöt upp och uttryckte sitt missnöje och att man inte trodde att omorganisationen skulle bli bra.

– Och nu backade både skolledningen och kommunens verksamhetschef totalt. De hade fått så mycket kritik från föräldrar och politiker, som hade ställt sig på lärarnas sida, att de till slut gjorde helt om. Nu skulle Landvetterskolan ha tre stadier precis som vi föreslagit.

Är ni nöjda med utgången?

– Ja, till slut har vi fått den organisation som vi vill ha och det kommer nog att bli bra på sikt, även om det tar ett tag. Men hela den här processen har gjort att personalen tagit väldigt mycket stryk. Och fortfarande är tjänsten som rektor för lågstadiet inte tillsatt.

Anna Carlsson säger att det var många saker som bidrog till att lärarna på Landvetterskolan fick sin vilja igenom till slut. Stödet från föräldrar och andra var stort.

– Landvetterlärarna gav sig inte. Någon ringde Skolinspektionen, en annan Skolverket och en tredje tog reda på hur det fungerar i andra kommuner. Det var väldigt många som engagerade sig i det här och för mig, som LR-ordförande, var det en fröjd att vara deras ombud. Ett ombud blir aldrig starkare än summan av sina medlemmar och när medlemmarna är så här engagerade då vet man att man är på rätt väg, säger Anna Carlsson och fortsätter:

– Vi har kämpat och det kollektiva arbetet gav resultat. De trodde att de kunde köra över oss men det kunde de inte.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm