skolkritik
Foto: Colourbox

Skarp kritik i ny rapport

Den svenska skolan är inte likvärdig.
I en ny rapport kommer Skolinspektionen med svidande kritik: Elever får inte det stöd och den undervisning de har rätt till, betygsättningen är orättvis, rektorer tar inte ansvar och lärare känner inte till vad de ska lära ut.

Under 2009 var Skolinspektionen i kontakt med drygt var fjärde grund- och gymnasieskola i landet. Skolgranskningarna har analyserats och sammanfattats i en rapport till regeringen, som presenterades på torsdagen.
På 60 sidor radar Skolinspektionen upp brister i den svenska skolan.
Några av problemen som lyfts fram är:
• Rektor tar inte ansvar för den pedagogiska utvecklingen: ”Rektorn är på många skolor inte i tillräcklig utsträckning förtrogen med arbetet i skolan och har inte rollen som pedagogisk ledare i det praktiska arbetet”, skriver Skolinspektionen.
• Lärare undervisar i ämnen de inte är utbildade i.
• Undervisningen har ofta inte utgångspunkt i de nationella målen i läroplan och kursplan: ”I stället är det innehållet i läroboken som till viss del tar över planeringen av undervisningen och dess innehåll. Många lärare i grundskolan saknar dessutom kunskap om de nationella målen som riksdag och regering slagit fast”, uppger Skolinspektionen.
• Undervisningen anpassas inte till elevens förutsättningar och lärande: ”I vissa skolor tenderar undervisningen att likriktas kring en medelnivå, utan hänsyn till den enskilde elevens intresse, ambitionsnivå och förutsättningar.”
• Eleverna ges inte särskilt stöd i den omfattning som krävs: ”Fokus läggs på brister hos eleven i stället för undervisningssituationen och att ansvaret för åtgärden läggs på eleven istället för på skolan.”
• Skolan gör inte tillräckligt för att förhindra kränkande behandling av elever.
• Betygssättningen följer inte betygskriterierna.
Enligt Skolinspektionen har en del av problemen varit kända i tio år.
Myndigheten konstaterar också att bara åtta av tio elever lämnar grundskolan med fullständiga betyg och att endast varannan elev som påbörjar en gymnasieutbildning fullföljer med godkända betyg i samtliga kurser.
”Det är tydligt att skolan har problem med det som är kärnan i sin verksamhet – kunskapsuppdraget”, menar Skolinspektionen.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm