mettafjelkner_12

”Nu blir skillnaden i skolan statligt subventionerad”

Lärarfacken har tillsammans med den rödgröna oppositionen varit hårda kritiker av att införa skattesubvention av läxhjälp. Lärarnas Riksförbunds Metta Fjelkner anser att onsdagens beslut är motsägelsefullt och kommer att öka skillnaderna ytterligare mellan elevers skolresultat.

Efter en tuff debatt fattade slutligen riksdagen beslutet att införa möjlighet till skattereduktion för föräldrar som köper läxhjälp till sina barn i grundskolan och gymnasiet. Det har tidigare varit möjligt för barn i grundskolan om det varit en del av barnpassning. Förslaget beräknas kosta staten 25 miljoner kronor per år.

Lärarnas Riksförbunds Metta Fjelkner är en av de stora kritikerna av förslaget:

– Även om det är ett litet belopp innebär det ett införande av en helt ny princip: nu blir skillnaden i skolan statligt subventionerad. Föräldrar har alltid kunnat hjälpa sina barn mer eller mindre beroende på utbildning och ekonomi, men det här beslutet innebär att staten nu går in och subventionerar något vissa får men inte andra.

Hon är även bekymrad över att beslutet innebär ett avsteg från regeringens reformer för att höja behörighetskraven för lärare.

– De som behöver läxhjälp går oftast på gymnasiet och då handlar det i regel om ganska kvalificerad läxhjälp i ämnen som matematik, kemi och tyska. Det gör att det i praktiken handlar om regelrätt undervisning – så regeringen inte bara frångår principen om likvärdighet utan också den om att inte vem som helst ska få undervisa utan behörighet och legitimation.

Vad kan ni som fackförbund göra nu?

– Beslutet är fattat och vi har sagt vad vi tycker. Det vi kan göra är att följa upp ordentligt vad läxhjälpen innebär i praktiken, om det är det regelrätt undervisning, men det är svårt eftersom det sker i hemmen. Det är snarare så att vi få lita på att oppositionen ändrar beslutet om det blir maktskifte.

Socialdemokraterna har gått ut med att de vill satsa 110 miljoner kronor på att alla elever ska ha möjlighet till läxhjälp. Samtidigt vill man införa krav på att skolor som ger läxor även måste erbjuda läxhjälp, men det är inget som Metta Fjelkner stöder.

– Det är fel eftersom det frångår lärarnas frihet att bedriva sin undervisning. Naturligtvis ska det erbjudas läxhjälp i skolan, men man ska inte styra över lärarnas möjlighet att ge läxor.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm