Skolan skyldig utreda

Diskrimineringsombudsmannen, DO, riktar skarp kritik mot Heleneholms gymnasium i Malmö med anledning av de trakasserier som skolans feministiska kör fått utstå. En skola kan inte blunda bara för att kränkningar sker via Facebook, menar DO.

 

Heleneholms systerskapskör startades 2010 av ett antal elever för att skapa en ”fristad från grabbigheten” på skolan. Men körens medlemmar fick utstå påhopp och kränkande meddelanden via Facebook. I våras beslutade DO att inleda en granskning och nu riktar myndigheten skarp kritik mot Malmö stad.

– Man kan inte säga ”Det var på Facebook. Det har inte vi med att göra”. Om det påverkar elevernas situation i skolan så spelar det ingen roll var trakasserierna har skett, förklarar DO:s handläggare Johan Lilly Gyberg.

Kopplingen till Facebook var en av de orsaker som gjorde att DO inledde granskningen. Med framväxten av sociala medier har gränsen för skolans ansvar blivit suddigare, menar han.

– Jag tror att de flesta skolor har rätt stor medvetenhet kring sina skyldigheter att utreda och eventuellt åtgärda trakasserier. Sedan kanske man inte alltid ser kopplingen mellan det som sker på exempelvis Facebook och den egna verksamheten.

Det var i vintras som körens medlemmar fick motta påhopp och kränkningar via det sociala nätverket. ”Jag ska leta upp er och knulla er i ansiktet era jävla slynor”, ”maktgalna kvinnor som inte vet sin plats i samhället” är exempel på kommentarer som medlemmarna fick utstå.

Rapporteringen i media fick DO att vakna och man inledde en granskning av skolans likabehandlingsplan. Den fick underkänt.

Myndigheten kräver nu att Heleneholms gymnasium senast den 3 september skriver om likabehandlingsplanen så att den stämmer överens med lagen. Enligt DO är den befintliga planen alldeles för allmänt hållen.  DO har också synpunkter på att eleverna inte har fått vara delaktiga i framtagandet av planen eller när den har följts upp. Det är ett tydligt krav i lagen.

Myndigheten riktar också kritik mot skolans ledning, som efter att trakasserierna blivit kända, uppmanade de drabbade eleverna att skriva en incidentrapport.

– Det ska inte behövas. Om en utbildningssamordnare får kännedom om trakasserier så är de skyldiga att utreda detta och eventuellt vidta åtgärder, säger Johan Lilly Gyberg.

Utbildningsdirektör Matz Nilsson menar att det är svårt att se en tydlig gräns för skolans ansvar.

– Det är väldigt luddigt. Men DO menar att skolan har ett långtgående ansvar för det som sker via sociala medier om det tas in i skolan. Då är vi skyldiga att anmäla. Samtidigt kan ju inte skolan sitta och bevaka vad som händer på olika sociala medier.

Malmös samtliga likabehandlingsplaner på gymnasienivå ska nu ses över.

– Det kan ju finnas motsvarande brister på andra håll. Det arbetet sätter vi igång med i augusti.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm