Annons

Så löste skolan lärarstressen

Publicerad 5 april 2016

Här är projektet som bryter mot det traditionella skolupplägget. Träkvista skola har med arbetsmodellen ”sammanhållen tid” utvecklat lektioner som både har förbättrat lärarnas arbetsmiljö och elevernas utveckling.

Fakta

Sammanhållen tid:

Höstterminen 2009 börjar Träkvista skola på Ekerö använda arbetsmodellen "sammanhållen tid". 

Konkret på schemat innebär det att skolans lärare och elever arbetar med ett ämne en gång i veckan genom färre och längre lektioner. Det kan till exempel innebära ett tre-timmars pass i svenska eller en hel förmiddag med fysik. 

Arbetssättet har gynnat både lärares möjlighet att i lugn och ro på arbetstid kunna genomföra för- och efterarbete, lektioner och allt annat som ingår i en lärares arbetsvecka.

Förändringsprojektet har lett till stora fördelar för elever både vad gäller arbetsmiljö och utveckling. Nu finns möjligheten att fördjupa sig, hinna klart, får tid med sina lärare etc.

Relaterat

För sju år sedan genomförde Träkvista skola på Ekerö en stor förändring för både lärare och elever. Lärarna var trötta på att de aldrig hade möjlighet att samarbeta, stressen bland personalen ökade och tiden räckte helt enkelt aldrig till. Personal och skolledning valde därför att göra något åt den ohållbara situationen och tillsammans införde man en helt unik arbetsmodell under namnet ”Sammanhållen tid”.

Målet var att skapa en skolmiljö med mindre stress för lärarna och bättre undervisning för eleverna.

Johan Ekman är biträdande rektor på Träkvista skola. Han berättar om införandet av ”sammanhållen tid” för sju år sedan.

– Lärarna på skolan hade svårt att träffas eftersom de alltid vad uppbokade med undervisning, och som arbetsgivare kunde jag bara hänvisa till planeringstiden mellan lektionerna som på sin höjd kunde bestå av maximalt femton minuter. Så vi började fundera på hur vi skulle vilja göra, och det ledde fram till att vi valde att lägga ut all undervisningstid på samma gång för eleverna, säger Johan Ekman till Skolvärlden.

Modellen omfattar skolans elever från och med årskurs fyra. En vanlig undervisningsdag för en elev i årskurs 5 kan exempelvis bestå av fyra timmar NO – på en och samma dag.

– Det gör att lärarnas scheman blir mer kompakta. Det vi ville komma åt var lärarnas arbetstid, men det som hände var att undervisningen utvecklades väldigt mycket, berättar Johan Ekman.

Jag tycker att det ger otroligt mycket mer kvalitet

Elin Lavén har varit lärare i 16 år och undervisar i matematik och de naturorienterande ämnena på Träkvista skola och hon tycker det fungerar jättebra med arbetsmodellen på skolan.

– Jag har jobbat med det här i fyra år och jag skulle inte kunna gå tillbaka till systemet med kortare lektioner, säger hon till Skolvärlden och fortsätter:

– Jag tycker att det ger otroligt mycket mer kvalitet. Både undervisningarna och relationerna till eleverna, säger Elin Lavén.

Hon menar att eftersom det har blivit allt fler elever i skolklasserna hade det medfört större utmaning i att undervisa, men detta har underlättats betydligt i och med att lektionerna har blivit längre med det nya systemet.

– Att kunna gå in och labba tillsammans och prata om uppgifter, bygga teorin till det praktiska under ett och samma pass – det är otroligt bra. Man kan knyta ihop allting under samma pass, vilket jag tycker är jätteskönt, säger Elin Lavén.

Schemat har blivit luftigare och i dag behöver hon inte springa runt  mellan olika grupper, som hon menar att hon gjorde när hon jobbade med korta lektioner.

– Jag träffar ju färre klasser under längre tid. Det blir inte så sönderhackat, utan jag får bättre planeringstid. Jag har också en mycket bättre arbetssituation, sen är det bättre för eleverna. Nu kan vi ha de fördjupade diskussionerna och analyserna som man eftersträvar i många skolor, säger Elin Lavén.

Utanför lektionen får lärarna nu mer tid att planera, möta upp eleverna och hantera de administrativa delarna.

– För lärarens del kan man komma åt undervisningsfria dagar. Vilket gör att man kan planera under skoltiden och slipper göra något efter arbetsdagen, säger Johan Ekman.

För elevernas del handlar det egentligen om att istället för 7–8 pass per dag har de enbart två skolämnen, fördelat på lika många pass, på en dag. Elin Lavén beskriver hur det efter införandet har blivit mycket lugnare bland eleverna i klassrummet.

– Kunskap måste få ta tid. De känner sällan att tiden rinner iväg. Utan nu har vi tid att vrida och vända, analysera och föra resonemang under lektionerna. Vilket är fantastiskt bra, för resonemang är något som är viktigt och som måste göras i samspråk – och nu finns det tid för det. Man kan inte få den kunskapen på fyrtio minuter, inte nu när jag sitter med facit i hand.

Johan Ekman berättar att man på skolan har märkt att elevernas resultat har ökat, om det beror på införandet av den sammanhållna tiden eller inte är svårt att säga.

– Däremot har sjukfrånvaron bland personalen minskat. Det såg vi ganska snabbt. Det är sällan sjukfrånvaro bland lärarna, säger han.

Varför tror du att andra skolor inte har nappat på upplägget?

– Kanske för att man vet vad man har och att man inte vet vad man får. Många skolor är fast i det traditionella. Jag tror att man är lite för fega inom den svenska skolan. Klart man har en utmaning som schemaläggare men det går att lösa med hårt jobb, säger Elin Lavén.

– Den svenska skolan är jätterädd för den här typen av stora förändringar, säger Johan Ekman och tillägger:

– Jag tror att man blir lite rädd för det här med långa arbetspasset och tänker ”hur ska jag orka med ett fyratimmarspass?”. Men man måste planera och få in mer variation, långa lektionerna gör att variationen ökar och det är viktigt.

Skulle du som lärare kunna gå tillbaka till det gamla lektionssystemet?

– Nej, det skulle jag inte. Jag är fast i detta nu, säger Elin Lavén.

Facebook-kommentarer

MER PÅ SKOLVÄRLDEN.SE

Debatt om ”Vit makt-läraren”: Kan inte arbeta som lärare

En person aktiv inom vit makt-rörelsen arbetar som lärare på en gymnasieskola i Mellansverige.  
– Man kan inte arbeta som lärare om man inte står för skolans värdegrund, säger Lovisa Fhager Havdelin, generalsekreterare för Teskedsorden.

Skolverket: Vit Makt-sympatisör skulle kunna jobba kvar i skolan

Värdegrund

En person aktiv inom vit makt-rörelsen arbetar som lärare på en gymnasieskola i Mellansverige. Är det ens möjligt i skolans värld?
– Det är inte helt klart vad som är konsekvensen av det, säger Skolverkets rättschef, Jonas Nordström till Skolvärlden.

Annons
Annons
Annons

Bristande stöd till obehöriga lärare slår hårt mot elever

Granskning

Skolor brister i sitt stöd till obehöriga lärare, visar en rapport från Skolinspektionen.
– Eleverna drabbas när de obehöriga lärarna inte får en bra introduktion, säger Heléne Ängmo, Skolinspektionens generaldirektör.

Så stöttas lärarna efter knivmordet på skolan

Knivmord

En 17-årig pojke knivhöggs till döds på en skola i Stockholm på onsdagen. Flera lärare bevittnade händelsen.
– Nu är det viktigt att låta folk få ventilera sina känslor och trygga upp och säkra upp miljön, säger John Nilsson, ombud på LR.

Annons
Annons

Facket: Academedias agerande befäster en farlig tystnadskultur

Kontroversiellt

Historien med två lärare inom Academediasfären som avskedats, avstängts och omplacerats av till synes politiska skäl väcker vrede och oro bland lärarna i landets största skolkoncern.
– Det finns många ombud som är rädda att uttala sig, säger Andrés Jerez, LR:s koncernombud inom Academedia.

Annons

Lärare: Så vill vi gå vidare med #MeToo

#MeToo

Stödmaterial för elevsamtal, tid för reflektion och uppdaterad sex-och samlevnadsundervisning ligger högt på lärarnas önskelista efter vittnesmålen om sexuella övergrepp i skolan.

UKÄ: Bättre VFU med övningsskolorna

VFU

Försöket med övningsskolorna har bidragit till högre kvalitet på lärarutbildningens VFU, visar Universitetskanslersämbetes utvärdering.
– Men vi skulle hellre se att man gjorde VFU bättre för alla, säger LR Stud-ordförande Mimmi Rönnqvist.

Öppet brev #metoo

Samling för en skola fri från trakasserier och övergrepp

Debatt

”Vi måste gå till botten med de strukturer som gör att sådant här kan ske samtidigt som skolans uppgift är att motverka kränkande behandling och sexuella trakasserier”, skriver företrädarna för landets elever, lärare och skolledare med anledning av #metoo-rörelsen.

Kommentera

SCB: Så mycket kommer lärarbristen att öka

Ny rapport

Lärarbristen i Sverige kommer att öka fram till 2035. Det konstateras i en ny rapport som SCB tagit fram.
– Det är en krissituation, säger Åsa Fahlén, ordförande för Lärarnas Riksförbund.

Gamla lärstilar nytt argument för fria skolvalet

Lärstilar

Ett politiskt faktablad ser elevers olika begåvningsprofiler som ett argument för valfrihet. Forskare som Skolvärlden pratat med sågar den pedagogiska inriktningen.

Lärarlönelyftet

Nytt beslut: Lärarlönelyftet ingår i ordinarie lönen

Lärarlönelyftet

I Botkyrka har man valt att permanenta det statliga Lärarlönelyftet. Beslutet att låta pengarna ingå i den ordinarie lönen hyllas av Lärarnas Riksförbund.

Ett år efter Lärarlönelyftet: ”Fortsatt missnöje”

Lärarlönelyftet

Drygt ett år har gått sedan Lärarlönelyftet genomfördes. Tomas Antonsson, lärare och LR-ombud i Lund, säger att situationen alltjämt är tuff för lärarna flera månader efter satsningen.

Så väcker du elevernas läslust

PIRLS

Högläsning och textsamtal, samarbete med skolbibliotek samt att jobba med läsutvecklingsstrategier. Det är några av språk, -läs- och skrivutvecklaren Maud Nilzéns tips för att stötta elever i deras läsande.

Fysiktävling ska ge svenska nobelpris

Nobel

Med en internationell problemlösningstävling i ämnet fysik vill organisationen IYPT träna elever i vetenskapligt tänkande.
– Vi vill gynna vetenskapen i Sverige och få bort bilden av att fysik är något obegripligt som bara skäggiga män håller på med, säger Jakob Lavröd på IYPT.

Skolinspektionen hotar allt fler skolor med vite

Skolinspektionen

Fallen där Skolinspektionen hotar en skola med vite ökar. Det visar en granskning som Dagens Samhälle gjort.
Otillräckliga insatser till elever i behov av stöd är en vanlig orsak.

Elevernas brev till Fridolin: Har du hört talas om särskilt begåvade elever?

Debatt 

De särbegåvade eleverna Lanny och Hanna skriver i ett öppet brev till utbildningsminister Gustav Fridolin om sina erfarenheter av skolan och hur de tycker att den borde fungera i stället.
”Vi vill gärna berätta för dig hur särskilt begåvade elever i Sverige har det. Vissa mår bra och det går bra för dem i skolan. Men inte alla.”

Kommentera

Så ska tillgången till syv bli mer likvärdig

Syv

För att vägledningen ska bli mer optimal och likvärdig behövs det en tydlighet i vad man vill uppnå med uppdraget. Det menar Lena Hartvigsson, ordförande för LR:s förening för studievägledare.

”Byt fokus – från lön till arbetsmiljö”

Debatt

”Om SKL inte är beredd att göra det som krävs för att vända på den negativa utvecklingen vad gäller lärares arbetsmiljö och läraryrkets attraktivitet ställer vi oss tveksamma till att kommunerna ska få fortsatt förtroende som huvudmän för skolan”, skriver tankesmedjan Balans.

Kommentera
PIRLS 2016

Ny topplacering: ”Dags att ta bort skolans krisstämpel”

PIRLS

Svenska fjärdeklassare ligger återigen i topp vad gäller läsförståelse.
En mycket glad Peter Fredriksson, Skolverkets generaldirektör, presenterade resultatet i PIRLS och hyllade lärare och elever.
– Den svenska skolan är bättre än sitt rykte. Det är dags att ta bort krisstämpeln och börja tala om allt positivt som sker.

Barbro Westlund: ”Svenska lärare ska vara stolta”

Kommentarer

Läsforskaren Barbro Westlund vid Stockholms universitet, utbildningsminister Gustav Fridolin och moderaternas Erik Bengtzboe är eniga: Resultatet i PIRLS är en triumf för lärarkåren i Sverige.

Efter nya bidragsförslaget: ”Otillräckligt”

Statsbidrag

Riksrevisionen föreslår ett nytt system för riktade statsbidrag till skolan. Det är ett bra men otillräckligt förslag, anser LR:s Åsa Fahlén.
– Det är hög tid att löpa linan ut och inse att kommunerna inte klarar av det ekonomiska ansvaret för skolan, säger hon.

De jobbar bort rädslan för programmering

IT

Behovet  av fortbildning är skriande och många lärare är bekymrade inför programmeringens intåg i klassrummet nästa år. Skolvärlden har träffat eldsjälarna som driver kompetensutvecklingen framåt.

Det här kan vi lära av Finland

Programmering

I Finland är man sedan länge redan igång med programmeringen i skolan. Vad kan Sverige lära av sin nordiska granne? Skolvärlden frågade Finlands utbildningsminister Sanni Grahn-Laasonen och Sveriges gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström. 

Enkät: Så ser syv på yrket

Syv

Inför obligatorisk prao eller varför inte vägledning redan i årskurs 1? Skolvärlden frågade fyra studie- och yrkesvägledare på Saco studentmässa i Stockholm om hur de ser på yrket och åtgärderna som behövs för att stärka syv-uppdraget.

NPF-pedagogen: ”Alla barn vill – men alla kan inte”

NPF

Sedan 1980-talet har läraren Kenth Hedevåg mött elever inom autimsspektrat. Nu föreläser han för skolpersonal runt om i landet om barn och elever som inte riktigt passar in i skolans mall.
– Jag är övertygad om att alla barn vill, men att de inte alltid kan, säger han.

Utsatta skolor missgynnas i Lärarlönelyftet

Lärarlönelyftet

Skolor med större utmaningar har inte prioriterats när Lärarlönelyftets pengar har fördelats, visar en ny utvärdering av Statskontoret.
– Det är något som vi gärna hade sett att man använde sig mer av, säger minister Helene Hellmark Knutsson (S).

Så hjälper läraren Mia sin elev efter hjärntumören

Barncancer

8-åriga Felicia drabbades av en hjärntumör och lider nu av så kallad hjärntrötthet. För läraren Mia Johansson var det en ny undervisningserfarenhet. Men hon har hittat vägar som fungerar.

”Läromedel är en del av skolans infrastruktur för kunskap”

Debatt

En undersökning av Lärarnas Riksförbund visar att många lärare saknar läromedel. Svenska Läromedel vill att regeringen ska ge lärare och elever rätt till grundläromedel och att huvudmän ska säkra att de får det. Det skulle öka läroplanens genomslag, menar vd Rikard Vinde.

Kommentera

Elever: Detta borde lärare veta om särskild begåvning

Inkludering

Särskilt begåvade elever har inte sällan svårt att få det stöd de behöver för att klara skolan.
– Jag läste Harry Potter-böckerna men var tvungen att göra veckans bokstav, säger Lanny, 8 år, som vantrivdes i förskoleklass.

Granskning: Betygssättning

Var fjärde lärare sätter betyg åt en kollega

Sambedömning

I dagarna beräknas mer än var fjärde legitimerad grundskollärare bistå en olegitimerad kollega i samband med betygssättningen. 
Men bara var sjätte lärare får ersättning i pengar eller kompensationsledighet för uppdraget som medbedömare.

Enkät: Så svarar lärarna om betygsättning

Enkät

28 procent av grundskollärarna satte betyg tillsammans med en olegitimerad kollega. Här är resultatet av Lärarnas Riksförbunds enkät om sambedömning.

I lärarbristens spår: Örebro centraliserar skolor

Behörighet

Arbetsbördan med sambedömning växer i takt med den ökande bristen på behöriga lärare. Lärarbristen pressar kommunerna till okonventionella metoder.
– Vi funderar på att centralisera alla våra högstadieskolor, säger Jessica Ekerbring (S), kommunalråd i Örebro.

Efter nya asylförslaget: ”Blir ett helvete för lärarna”

Ensamkommande

Förslaget om att fler ensamkommande unga ska få stanna i Sverige välkomnas av organisationen #vistårinteut.
– Men förslaget kommer leda till orättvisor, säger Sara Edvardsson Ehrnborg, lärare och talesperson för #vistårinteut.

Här är lärarnas vanligaste betygsfrågor

Betyg

Får man sätta F utan att varna först? Och är man godkänd om man kan simma 200 meter på rygg? Det drar ihop sig till betygsättning, och Skolvärlden listar lärarnas vanligaste betygsfrågor till Skolverket.

Annons
Betyg & bedömning

Samlat

Här hittar du artiklar som berör betyg och bedömning.

Nyanlända

Samlat

Här har vi samlat artiklar som handlar om nyanlända elever.

Annons
Läsarfrågan

Samlat

Här hittar du svar på läsarfrågor om knepiga lärarsituationer, undertecknade Margareta Normell, lärare, psykoterapeut och författare.

Annons
Annons
Annons
Annons