WEB_INRIKES
Foto: Mons Brunius/Scanpix

Skolavslutning i kyrkan får godkänt

Läsåret närmar sig sitt slut – vilket innebär att debatten om var skolavslutningarna ska äga rum åter är aktuell.
Enligt Skolinspektionen är kyrkan okej. Liksom att sjunga psalmen ”Den blomstertid nu kommer” och att en präst håller tal.
Men rektors ansvar för att alla ska känna sig välkomna är stort.

"Ska vara icke-konfessionell"

I läroplanen slås fast att undervisningen ska vara saklig, allsidig och icke-konfessionell. Alla föräldrar ska med samma förtroende kunna skicka sina barn till skolan, förvissade om att barnen inte blir ensidigt påverkade till förmån för den ena eller den andra åskådningen.
Enligt Skolinspektionen gäller detta: ”För de fall skolavslutningen är obligatorisk för eleverna så är den att se som en del av utbildningen och därmed ställs samma krav på skolavslutningen som på undervisningen i skolan.”
Skolverket skriver på sin hemsida: ”Utformas skolavslutningen så att tonvikten ligger på traditioner, högtidlighet och den gemensamma samvaron och att det inte förekommer några religiösa inslag såsom bön, välsignelse eller trosbekännelse, kan skolavslutning ske i kyrkan.
Möjlighet finns till befrielse i undantagsfall. Det är därför viktigt att skolan informerar elever och vårdnadshavare om hur skolavslutningen kommer att utformas.”

I Sälen har skolavslutningen flyttats från Transtrands kyrka till skolgården på Sälens skola, med sporthallen som reservalternativ. Något som lett till upprörda känslor.
– Det har naturligtvis varit en olycklig debatt kring den här skolavslutningen men jag tror att vi genom samförstånd nu har hittat en bra lösning, säger skolchefen Elisabeth Ohlin till Dalarnas Tidningar.
På Frösön i Jämtland har elever dragit igång en namninsamling i protest mot att avslutningen ska hållas i aulan och inte i kyrkan.
– Enligt läroplanen ska undervisningen i skolan vara icke-konfessionell. Den ska vara saklig och allsidig. Trots det kan en avslutning som hålls i kyrkan vara tillåten om annan lämpligt lokal saknas och tonvikten läggs på den gemensamma samvaron och inte på religiösa traditioner, säger Ingegärd Hilborn, chefsjurist på Skolinspektionen.

Anmälde skola

I Göteborg anmälde en förälder sitt barns skola till Skolinspektionen på grund av att avslutningen skulle ske i kyrkan. Men just den skolavslutningen stred inte mot bestämmelserna, menar myndigheten.
– Avslutningen hölls i en kyrka, en präst höll tal, man sjöng den traditionella ”Den blomstertid nu kommer” men det förekom ingen bön, ingen trosbekännelse, ingen välsignelse eller andra religiösa inslag. Tonvikten låg på traditioner och samvaro, säger Ingegärd Hilborn i en kommentar.
Inte heller den uppmärksammade skolavslutningen på Bjästaskolan i fjol får någon kritik av Skolinspektionen. Där har man ändå bestämt sig för att flytta avslutningen till en annan lokal.

”Svårt säga nej”

Skolinspektionen påpekar särskilt rektorns ansvar för att utforma skolavslutningen på ett sätt så att inga elever känner sig utestängda.
– Det kan upplevas som svårt för en elev att säga nej till deltagande i avslutningen om det är obligatoriskt att delta. Bland annat av det skälet bör en skola noga överväga om det är lämpligt att hålla skolavslutningen i kyrkan. Och kommer man fram till att man vill ha avslutningen där vara noga med utformningen så att alla känner sig välkomna, säger Ingegärd Hilborn.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm