talespersoner

Skolpolitikerna når inte lärarna

Skolpolitiken och partiernas utbildningspolitiska talespersoner når inte fram till lärarna. Det visar Skolvärldens nya enkätundersökning tydligt. Folkpartiet når längst, därefter kommer Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Två av Sveriges främsta statsvetare kommenterar här resultatet, men ingen av dem är i grunden förvånad. (Se nedanför artikeln för att få all statistik)

Det är spännande att se att både Socialdemokraternas och Miljöpartiets skolpolitik är så pass välkända, säger Maria Jarl, statsvetare och universitetslektor vid Göteborgs universitet med skolpolitik och den politiska styrningen av skolan som specialitet. Hon fortsätter:

– Även om Skolvärldens enkät bara är en mätning vid en viss tidpunkt så stämmer resultatet ganska bra med de tidslinjer vi gjort vid Göteborgs universitet. Folkpartiet har länge haft starkt stöd och varit dominerande i skolfrågor.

Hon är även ordförande i Lärarutbildningsnämnden vid Göteborgs universitet.

– Våra mätningar har visat att sedan mitten av 1990-talet har Folkpartiet dominerat skolfrågorna stort medan Socialdemokraternas skolpolitik har fått minskat stöd. Nyligen visade Novus mätningar samma tendens som er undersökning gör, nämligen att S har fått ett ökat förtroende i de här frågorna.

Ändå gjordes Skolvärldens undersökning före S utspel om obligatoriskt gymnasium.

Maria Jarl igen:

– Det kommer att bli en mycket intressant valrörelse. Det verkar onekligen som det inte blir bara Folkpartiet som kommer att äga skolfrågan.

Jenny Madestam, universitetslektor vid Stockholms universitet, ser också fram emot valrörelsen:

– Nu har fler partier lyckats ta en riktig roll i skolfrågan. Och sedan Stefan Löfven blev partiledare har Socialdemokraterna lyft fram skolan och utbildningsfrågorna. Det förklarar nog resultatet i Skolvärldens enkät.

Hon tycker inte heller att Skolvärldens enkät visar några större överraskningar. När det gäller kännedomen om partiernas skolpolitiska talespersoner avspeglar resultatet ganska bra vilka som är synliga i debatten.

– Lärare är ju också vanliga väljare. De är lika långt ifrån makthavarna som alla andra. Och politiken går huvudsakligen ut via medierna.

Hon för ett resonemang kring att det gäller för politikerna att ta alla chanser att driva frågor och personligen även vara synliga inom sociala medier. Om de inte gör det finns de liksom inte. Hon tar Vänsterpartiet och Miljöpartiet som exempel. Tydligast blir det kanske i fallet med Miljöpartiet där få känner till Jabar Amin, som är partiets talesperson. Istället har det ena språkröret, Gustav Fridolin, tydligt lyft skolfrågorna för partiet.

Jenny Madestam:

– Det är uppenbart viktigt vem som är budbärare av politiken.

Moderaternas talesperson, Tomas Tobé, gjorde många utspel när han tog över efter Margareta Pålsson i fjol, men under hösten blev det ganska tyst från hans håll:

– Alliansen måste ses som en helhet. De har haft en tydlig sakpolitisk uppdelning mellan partierna, säger Jenny Madestam som anar att Alliansen hade krismöte kring skolpolitiken efter Tobés alla utspel.

Av och till känns det som skolan faktiskt kan bli den viktigaste valfrågan 2014.

Tror du att det kan bli så?

Maria Jarl:

– Jag tror nog jobben blir den viktigaste frågan men de ligger väldigt nära skola och utbildning. Dessa frågor kommer säkert diskuteras mycket. Men de senaste valrörelserna har tyvärr präglats mycket av utspel, ganska populistiska sådana. Jag tycker det saknas en rejäl ideologisk diskussion om skolan. Jag skulle önska mig två tydliga förslag mellan Alliansen respektive oppositionen.

Hon tycker därför att Socialdemokraternas senaste förslag om en obligatorisk gymnasieskola är mycket spännande.

– Men hela skolsektorn är väldigt trött på grund av alla reformer. Folkpartiet som parti är nu beroende av att visa att reformerna sammantaget gör att utvecklingen vänder, annars kommer partiet att hållas ansvarigt.

På ett sätt är även lärarna ansvariga för utfallet, menar Maria Jarl:

– Lärarna är en tydlig politisk aktör. Bakom dem står lärarfacken som är en väldigt stark politisk röst. Sedan är det upp till varje enskild lärare att bestämma reformernas resultat. De bör se sig själva som en politisk aktör som kan vara med och driva frågorna.

Jenny Madestam anar också att det kan bli tufft för Folkpartiet:

– Skolan skulle definitivt kunna bli en stor valfråga. Men det är tveksamt om oppositionen trots allt kan ta över skolfrågan inför valet även om förtroendet ökat för dem nu. Dock är tendensen en viktig signal till Björklund. Han har lyckats profilera partiet och sig själv på sakfrågorna men reformerna är också kontroversiella och om det kommer positiva signaler blir det svårt för Alliansen. Jag tror också att det troligen blir ett ledarskifte inom Folkpartiet efter valet, men fram till dess blir det nog inte större skillnader i sifforna.

– När det gäller Socialdemokraterna är deras nyckelfråga att få bort klasskillnaderna. Det kan finnas en väg för dem genom att länka skolfrågan till sysselsättningen.

Jenny Madestam tycker att skolan är väldigt intressant i den politiska debatten:

– Skolan belyser tydligt de ideologiska skillnaderna mellan partierna.

3 641 lärare har svarat på enkäten om vad de känner till och hur de värderar skolpolitikerna och skolpolitiken. 

 

Så stor andel ger partiets skolpolitik godkänt

Folkpartiet: 49 procent

Socialdemokraterna: 43 procent

Miljöpartiet: 42 procent

Moderaterna: 35 procent

Vänsterpartiet: 30 procent

Kristdemokraterna: 18 procent

Centern: 15 procent

Sverigedemokraterna: 5 procent

Så stor andel känner inte till partiets skolpolitik

Folkpartiet: 6 procent

Socialdemokraterna: 11 procent

Miljöpartiet: 21 procent

Moderaterna: 13 procent

Vänsterpartiet: 21 procent

Kristdemokraterna: 32 procent

Centern: 32 procent

Sverigedemokraterna: 46 procent

Så stor andel ger partiets skolpolitiska talesperson godkänt

Jan Björklund (FP): 51 procent

Ibrahim Baylan (S): 40 procent

Rossana Dinamarca (V): 26 procent

Jabar Amin (MP): 17 procent

Tomas Tobé (M): 16 procent

Annika Eclund (KD): 6 procent

Ulrika Carlsson (C): 6 procent

Björn Söder (SD): 3 procent

Så stor andel känner inte till partiets skolpolitiska talesperson

 

Jan Björklund (FP): 6 procent

Ibrahim Baylan (S): 12 procent

Rossana Dinamarca (V): 41 procent

Jabar Amin (MP): 63 procent

Tomas Tobé (M): 56 procent

Annika Eclund (KD): 73 procent

Ulrika Carlsson (C): 72 procent

Björn Söder (SD): 58 procent

ettadiagram
Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm