Skolvärlden svarar Ingela Gardner Sundström

Det är bra att Ingela Gardner Sundström nu vill ge sin syn på den granskning av henne som Skolvärlden har gjort. 
Det hade dock varit mycket bättre om hon velat lämna sina kommentarer i anslutning till artiklarna, vilket Skolvärlden har erbjudit henne upprepade gånger.

Skolvärlden kommenterar nedan faktauppgifterna i Ingela Gardner Sundströms (IGS) brev till Skolvärlden. 
IGS: Ni uppger att ni i flera dagar sökt mig eller min familj för en kommentar. Jag kallar inte hårt vinklade frågor för kommentar. Dessutom gavs jag inget tillfälle att se artiklarna i förväg för att kunna kommentera innehållet. Därför väljer jag nu att göra det på detta vis.

Skolvärlden: Det är uppseendeväckande att en ledande politiker vill granska artiklar före publicering. Det är så ovanligt i Sverige att det för tankarna till diktaturstater. Skolvärldens – och de flesta andra svenska tidningars policy – är att den intervjuade får se sina citat före publicering. 

I tre dygn sökte vi IGS för en kommentar till våra uppgifter om hennes agerande. Hon valde att inte prata med oss. Det är hennes val.
Så här har Skolvärldens försök att få kontakt med IGS sett ut:

  • Måndagen den 22 februari klockan 12.32. Mejl med följande innehåll:
    ”Hej, undrar om du har tid att svara på några frågor från tidningen Skolvärlden. I dag eller i morgon. Vi tar det via telefon och det behöver inte ta mer än en kvart eller så. Säg en tid och ett telefonnummer så kan jag eller min kollega Mikael Bergling ringa upp dig. 
    mvh Fredrik Nejman (plus telnr)”.
  • Tisdagen den 23 februari klockan 12.53: Nytt mejl till Ingela Gardner Sundström.
    Denna gång med ett antal frågor som vi bad henne besvara antingen muntligt eller via mejl. Samma dag klockan 15.03 skickade vi mejl igen, denna gång med en kopia till kommunledningens sekreterare i Österåker Alexandra Alm. Därutöver har vi upprepade gånger sökt IGS via telefon och SMS (jobbet, mobilen, via medarbete och i bostaden). Vi har även talat in flera meddelande på hennes telefonsvarare och även bett hennes medarbetare framföra att vi ville komma i kontakt med henne.
  • Torsdagen den 25 februari klockan 09.28 mejlade vi ånyo våra frågor till henne. Denna gång förklarade vi att vi skulle publicera artiklarna utan hennes kommentar om hon inte hört av sig senast klockan 11.00 samma dag. För att ge hennes ytterligare chans att kommentera väntade vi med att publicera artiklarna till under eftermiddagen.
  • Fredagen den 26 februari klockan 19.10, alltså mer än ett dygn efter att artiklarna publicerats, skickade IGS ett sms till Fredrik Nejman med följande innehåll (som svar på ett sms som han skickade mer än ett dygn tidigare om att artiklarna kommer att publiceras om inte hon hör av sig): ”Det har ni ju faktiskt redan gjort, Ingela Gardner Sundström”.

IGS: Flera av era uppgifter grundas på påståenden från en av mina ledande politiska motståndare i kommunen. Ni ger också okritiskt utrymme åt en socialdemokratisk oppositionspolitikers uppfattning att de kommunala skolorna behandlas sämre än de enskilda. 

Skolvärlden: I en demokrati är det viktigt att politiker ges möjligt att i media kritisera varandras åsikter och görande. Vi har vid fler än tio tillfällen försökt förmå IGS att kommentera kritiken från sin politiska motståndares sida. En granskning av IGS innebär självklart att personer med en annan åsikt än hon själv får komma till tals. På samma sätt erbjuds IGS att svara på kritiken som dessa personer framför.
 
IGS: Ni har per mail också ställt ett antal hårt vinklade frågor. Hade ni velat ha en korrekt beskrivning av förhållandena kunde ni ha vänt er förutsättningslöst till mig.  
Skolvärlden: Det har vi också gjort. Vårt första mejl innehöll en öppen begäran om intervju (se ovan). När IGS valde att inte svara mejlade vi exempel på frågor som vi ville ha svar på. Detta för att hon dels skulle förstå vad vi var intresserad av att fråga om, dels för att hon skulle kunna svara skriftligt om hon var mer bekväm med det sättet att kommunicera.
 
IGS: Från det bolag som bedriver skolverksamheten har totalt under tio års tid delats ut 14 000 kronor. Inga styrelsearvoden utgår trots påståenden om motsatsen. 
Skolvärlden: Enligt bolagets egen årsredovisning utbetalades verksamhetsåret 2008/2009 ett arvode på 60 000 kronor till vd och styrelse. Av redovisningen framgår inte fördelningen.
 
IGS: Skolvärlden uppger att jag under 10 års tid kvitterat ut 690 000 kronor från Rydbo Friskola. Det handlar här om lön för utfört arbete. 
Skolvärlden: Enligt årsredovisningarna har det sedan starten utgått 690 000 kronor i arvode till vd och styrelse (förutom ersättning till personalen). Något annat har vi inte hävdat. 
 
IGS: Ni har också informerat om att jag skulle haft en kraftig löneutveckling från år 2000 till 2009. 
Skolvärlden: En löneutveckling på 600 procent på tio år är för de flesta en god löneutveckling.
 
IGS: Skolan hyr lokaler av ett av min man och mig ägt bolag för fastighetsförvaltning och konsultverksamhet. Inga löner eller styrelsearvoden har tagits ut från detta bolag. Totalt har 482 000 kronor delats ut under de åtta år bolaget har funnits. Dessa utdelningar har i sin helhet gjorts från det överskott som konsultverksamheten genererat. Inte en krona har delats ut från den fastighetsförvaltande delen av bolaget. 
Skolvärlden: Under till exempel 2006/2007, utbetalades, enligt den årsredovisning som bolaget har skickat in till Bolagsverket, ersättningar på 52 640 kronor till styrelse och VD plus sociala kostnader på 15 891 kronor. 
Det är under de tre senaste åren som Östra Ryds Förvaltnings AB delat ut sammanlagt 482 000 kronor till ägarna. Enligt bolagets egen förvaltningsberättelse har det under de här åren bedrivet konsultverksamhet i ”liten omfattning”. En överväldigande del av intäkterna kommer, enligt årsredovisningen, från hyresintäkter från aktuell skolfastighet.
 
IGS: Ni anklagar mig för att ha stoppat en annan friskola i kommunen. Det förhåller sig alldeles tvärtom. 
Skolvärlden: De har vi inte alls gjort. Däremot menar Pia Auvinen att Österåkers kommun stoppade hennes planer på en friskola och att det finns problematiska jävsförhållanden i kommunens ledning.
 
IGS: Tidningen påstår också att tjänstemän anser att friskolor i Österåkers kommun har bättre villkor än de kommunala skolorna.  Så är inte fallet. Skolpengen är densamma för alla. Av det skälet får verksamheterna betala ca 2 procent av sina intäkter till en gemensam utjämningsfond.
Skolvärlden: Det anser tjänstemännen där fortfarande. Det är dessutom en uppgift som indirekt bekräftas av IGS själv.
 
IGS: Tidningen påstår också att Rydbo friskola vid flera tillfällen fått kritik från Skolverket och Skolinspektionen. 
Skolvärlden: Precis så är det. För den som är intresserad av grundmaterialet finns det att läsa hos Skolinspektionen: www.skolinspektionen.se
 
IGS: Jag är stolt över vår skola. Jag är stolt över vår personal och de elever som går där. De gör alla ett toppenjobb. 
Skolvärlden: Det är mycket bra. I en av artiklarna har vi dessutom betonat att det, enligt Skolinspektionen, inte framförts någon allvarligare kritik mot skolans undervisning. 
 
Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm