annmarie_begler
Foto: Skolinspektionen
Granskning

Snart kan Skolinspektionen granska ekonomin

Skolinspektionen har fått utökad finansiering för att granska friskolors ekonomi. Nu har man rekryterat en chef till den nya enheten.
– Vi ska rekrytera resten av personalen inom kort, säger Ann-Marie Begler till Skolvärlden.

Under 2014 får Skolinspektionen 3,5 miljoner kronor mer från staten för att bättre kunna granska friskolors ekonomi. Från och med nästa år får de sju miljoner kronor.

– Jag tycker att det är jättebra att vi får de här resurserna. Det här är nödvändigt utifrån den marknadssituation som i dag finns på skolområdet och med de nedläggningar som har varit under de senaste åren, säger Skolinspektionens generaldirektör Ann-Marie Begler till Skolvärlden.

Just nu håller Skolinspektionen på att bygga upp den enhet som ska granska ekonomin.

– Vi har rekryterat en chef för det nu och ska gå vidare. Vi ska rekrytera resten av personalen inom kort.

Finns det en plan för hur man ska kontrollera den ekonomiska sidan bättre?

– På så sätt att vi håller på att bygga upp den här enheten har vi en plan. Men detaljplaneringen blir den nya chefens första uppdrag.

Hur mycket mer omfattande räknar ni med att varje tillsyn kommer att bli?

– Det beror lite på vad effekterna blir av friskolekommitténs arbete. Men redan med dagens lagstiftning kommer att vi kunna göra mer utvecklade analyser av ekonomin. Hur mycket mer det blir är svårt att säga, för det kan bli väldigt djuplodade analyser.

Skolinspektionen kommer inte att gå tillbaka till gamla tillsynsärenden för att se över den ekonomiska sidan. Det kommer att ingå i tillsyner framöver – och vid behov.

– Om vi ska titta på en skola som inte ligger som planerat tillsynsobjekt under 2014 så är det om vi får signaler om att något inte skulle vara korrekt, till exempel via en anmälan eller medierna.

Är den här förändringen tillräcklig?

– Jag tycker att det vore bra om vi också fick möjlighet att göra en handel och vandel-prövning – som friskolekommittén föreslår. Det finns behov av en stärkt lagstiftning, för i dag är vi begränsade av dess utformning. Sedan är det upp till lagstiftaren att avgöra vilka typer av brott man inte får ha begått för att driva en fristående skola.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm