_4
Foto: Anuliina Savolainen

Snart slutpratat i skolorna?

Frankrikes regering vill förbjuda elever att använda mobiltelefoner i skolan.
Skolungdomarna Léonore Chirol, Barthes och Lola Maupas gör tummen ner för lagförslaget.
I lärarkåren är det dock betydligt mer uppskattat.

Bakgrund/Mobilförbud:

Lagtexten:
Artikel L. 511-5: ”I förskolorna, på låg-, mellan- och högstadiet är det förbjudet för eleverna att använda sig av en mobiltelefon.”
Källa: Franska senaten.

Försiktighetsprincipen:
Försiktighetsprincipen är en av de grundläggande principerna som anges i Riodeklarationen om miljö och utveckling.
Den innebär att brist på vetenskapligt säkerställda bevis inte skall vara skäl för att skjuta upp kostnadseffektiva åtgärder för att förhindra miljöförstöring.
I svensk rätt kommer den bland annat till uttryck i 2 kap. 3 § miljöbalken (1998:808).
I Frankrike skrevs den in i konstitutionen 2005.
Källa: Naturvårdsverket.

 Riskerna med strålningen är den främsta orsaken till att mobiltelefoner snart förbjuds i franska skolor.
– Vår hälsomyndighet har finkammat 2 500 franska och internationella studier. De har gjort det extremt noggrant och sållat ut alla forskningsprojekt som inte är seriösa. Elva procent av studierna pekar på att hälsoriskerna med strålningen från mobiltelefoner inte är försumbara, säger Chantal Jouanno, fransk ekologiminister till Skolvärlden.
Därför röstade den franska senaten i höstas igenom ett lagförslag som förbjuder användandet av mobiltelefoner ända upp i högstadiet. I gymnasieåldern anses däremot eleverna ha ett tillräckligt tjockt skelett i kraniet för att strålningen som hjärnan utsätts för ska vara acceptabel. Lagen som röstades igenom med förkrossande majoritet i senaten måste nu bekräftas av nationalförsamlingen under våren.
Men det ser inte ministern som något problem – trots att hennes kollega, skolminister Luc Chatel, bävar för hur den ska genomföras rent praktiskt. Tre av fyra franska ungdomar mellan 12 och 17 år har en mobiltelefon. Det handlar om miljoner elever som inte längre ska få använda telefonerna ens på skolgården. Léonore Chirol, elev på högstadiet Jules Ferry i Paris, är en av dem:
– Om jag inte får använda min mobil så går jag in på toaletten eller gömmer mig någonstans för att ringa i smyg, säger 14-åringen. En vanlig dag använder hon sin telefon kanske trettio till fyrtio gånger, både för att ringa och skicka sms.

”Hälsoproblem”

Ekologiministern igen:
– Det här handlar om ett hälsoproblem. Skolan är ett ställe där barnen tillbringar en stor del av sin vakna tid. Om elever tvingas gömma sig i stället för att ringa obehindrat framför alla andra begränsar det åtminstone elevernas utsatthet för strålning, säger ekologiministern och fingrar på sin egen svarta mobiltelefon.
Chantal Jouannos headset har fastnat i djupet av hennes handväska som står under den guldinfattade arbetsbordet från 1700-talet.
Ministern berättar att hennes regering förhandlar med landets tre stora mobiloperatörer. Den skulle vilja att mobiloperatörerna erbjöd åtminstone en telefonmodell som bara fungerar med headset. Det skulle ge ett alternativ till föräldrar som inte vill utsätta sina barn för onödiga strålningsrisker. Men förhandlingarna går trögt.
Själva lagen får inte bara entusiastiska reaktioner.
– Jag har svårt att se vad förbudet egentligen ska vara bra för. Jag är inte säker på att lagstiftning är rätt väg att gå, säger Marie-Madeleine Cloup Speer, engelsklärare på högstadiet i Jules Ferry.
Till sina yngsta elever i Jules Ferryskolan ger hon rådet att inte ha telefonerna i fickorna eller i sovrummet.
Skolan ligger nära kabaré Moulin Rouge i Paris. Under flera lägenhetsfönster i kvarteret hänger orangea banderoller: ”Non à l’antenne”, nej till antennen står det. Banderollen avser en av operatören Oranges GSM-sändare.
I Frankrike har frågan om strålningens faror mobiliserat många föreningar, organisationer och ängsliga medborgare i största allmänhet.
Att en lag nu avser förbjuda mobiltelefoner i skolor är en seger för medborgarinitiativen, anser Etienne Cendrier. Han är aktiv i föreningen Robin des Toits, Hustakens Robin Hood.
– Den här lagen är ett första steg, men det är ännu inte en seger, säger han till Skolvärlden.
En av Frankrikes största mobiloperatörer blev nyligen tvungen att montera ned en GSM-sändare på ett tak. Invånarna i kvarteret fick en domstol att lägga bevisbördan för strålningens riskfrihet på operatören – och inte tvärtom. I Frankrike skrev lagstiftarna in den så kallade försiktighetsprincipen i konstitutionen år 2005.

Stämma skolan

I högstadiet Saint-Louis, där 14-årige Barthes Maupas går är det inte förbjudet att använda sig av mobiltelefon. Däremot så har lärarna ordnat flera elevdebatter på temat för- eller emot mobiltelefonerande i skolan. Sen dess är Barthes Maupas övertygad om att det inte bara är hans hälsa som står på spel:
– Om lagen går igenom så blir det lättare för skolledningen att beslagta telefoner. I dag riskerar de att föräldrar ställer till med bråk och vill stämma skolan, säger han.
Det bekräftar matematikläraren Philippe Gérard. Han undervisar på en högstadieskola nära staden Amiens. På hans skola har man redan – utan något stöd i lagen – förbjudit elever att använda mobiltelefoner, både på raster och under lektionstid.
– Vårt förbud är ett sätt att tackla problem med elever som filmar eller fotograferar varandra eller läraren. Det kan vara elever som mobbas, flickor som går på toaletten eller en lärare i en stressad situation. Bilderna läggs ut på internet. Går lagen igenom så får vårt förbud större tyngd, säger matematikläraren.
Att elever sitter och sneglar på sina sms under hans lektioner är en annan sak, säger Philippe Gérard.
– Där försöker jag vara flexibel och hantera saken från fall till fall, säger han.
Även på högstadiet Jules Ferry i Paris är mobilanvändandet förbjudet i skolans egna regelverk. Nästan ingen lyder det förbudet, anser tolvåriga Lola Maupas, Barthes lillasyster. Dels för att det bara finns ett handfull vuxna som ska övervaka 1 500 elever. Men det saknas också goda förebilder, menar eleven.
– Flera av mina lärare både sms-ar och pratar i telefon under lektionstid. Så varför ska inte jag få använda mig av min telefon, undrar Lola Maupas.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm