”Som att kommunerna ser ner på lärarna”

Lärare från hela landet har i veckan samlats för att inspireras av IT och datorns möjligheter i skolan. Syftet är öka förståelsen för att den digitala kompetensen måste höjas bland lärare och pedagoger. ”Framtidens läromedel” är namnet på konferensen under vilken priset för Årets digitala läromedel delas ut.

– Jag har tre barnbarn som själva kan använda datorn till lek. Det är viktigt att vi inte stoppar upp processen. Datorn måste vara en naturlig del av skolan, säger Metta Fjelkner.
Hon tycker det är förvånande att datorn är en given del inom många andra samhällsgrenar, medan den till mångt och mycket lämnas utanför läraryrket. En orsak är att kommunpolitikerna inte förstår lärarnas behov.
– Det är som att kommunerna ser ner på lärarna. Får lärare datorer ska det föregås av satsningar och Kick-Off:er, säger hon.
Lärarnas Riksförbund vill främja allt som ökar förståelsen för användningen av IT i skolan. Studentlitteraturs bok Svenskan 7 & 8 belönas därför med årets pris. Den digitala boken riktar sig till elever med lässvårigheter, som kan lyssna och följa med i texten med markörer.
Håkan Plith vill poängtera att det är viktigt att alltid ha en positiv utgångspunkt till den digitala världen.
– Det gäller att ha kul i arbetet. Man får inte bli för allvarlig utan leka sig fram till utveckling, säger Håkan Plith.
Priset för Årets inspiratör går till Niklas Brate, IT-utvecklare Strängnäs kommun. Han har formulerat en it-strategi, som utgår från det pedagogiska perspektivet och från att lärarna ska känna säkerhet i sitt yrke och sin utveckling.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm