debatt_6

Mantrat med att tvätta händerna, stanna hemma och hålla avstånd är goda råd, men ej betryggande nog, skriver gymnasieeleven Rasmus S Andersson.

| Foto: Privat, Shutterstock.com
Debatt 

”Vi har ingen tid till velande – agera nu”

"Utbildningsminister Anna Ekström har rätt i att pandemin inte tar hänsyn till jullovet, men den tar inte hänsyn de veckorna som är kvar tills dess heller. Vi har ingen tid till velande med rullande tummar – agera nu”, skriver gymnasieeleven Rasmus S Andersson.

Häromveckan skrev jag en debattartikel där jag uppmanade utbildningsministern och regeringen att stänga skolorna. En uppmaning som jag har mottagit en mängd av positiva kommentarer från elever från olika håll, men huvudsakligen från lärare.

Lärare från min och andra skolor som alla har en gemensam nämnare – de törs inte kritisera rådande inställning själva. Anna Ekströms uttalande om att det inte är aktuellt att stänga gymnasieskolorna nu är en besvikelse till min dåvarande och bestående uppmaning. Man kan blott häpnas åt regeringens oförmåga i att omvärdera tidigare ställningstaganden och principer – åt sådan flagrant arrogans.

Från Folkhälsomyndighetens senaste veckorapport rapporterar de om hur ungdomar från 17–19 år föregående vecka var den grupp där flest hade positivt provbesked – närmare 18 procent.

Jämsides med det som vi äldre ungdomar är den grupp där smittan nu är som mest utbredd så talar utbildningsministern om vad som eventuellt bör ske efter nyår. Om en och en halv månad.

Pandemin tänker inte vänta till dess och det bör inte regeringen göra heller.

Pandemin är hänsynslös, en osynlig fiende, som går alltmer offensivt åt. Gymnasieskolor i kommun efter kommun undergås nu av flertalet covid-19-sjuka parallellt med att undervisning och därtill prestationer försvåras då elever samt lärare måste stanna hemma vid symptom.

Elever kan då icke prestera, vilket kan försvåra för dennes betyg samt kunskapsinhämtande. Lärare kan icke undervisa som tänkt eftersom de är hemmasittande. Det är hämmande för alla involverade.

Nu bör distansundervisning införas nationellt och gälla landets alla gymnasieskolor – åtminstone de teoretiska programmen. För varför ska elever som blott läser teoretiska ämnen där arbetet utförs i enskilda uppgifter och främst i uppsatser inte klara av att göra det hemifrån? Trots allt så klarade fler elever av gymnasiet i våras än tidigare år, enligt Skolverket där exempelvis 78,1 procent tog examen i våras, jämfört med 76.6 procent föregående år. 

Mantrat med att tvätta händerna, stanna hemma och hålla avstånd är goda råd, men ej betryggande nog. Priset på misslyckande är alltför digert så låt oss nu enas kring en pragmatisk strategi för vår framtid står på spel.

Stäng gymnasieskolorna nu till nyår; och då kan vi måhända bromsa smittspridningen i detta kritiska skede. För Sverige befinner sig i några av de svårmodigaste dagarna i modern tid. Över 25 000 fall bekräftades under vecka 45, en ökning med 38 procent från sistkomna vecka.

Simultant med det så varnar den framstående experten Fredrik Elgh i söndagens Agenda att ”Om två veckor är vi i samma coronaläge som i april”. Då hade gymnasieskolorna varit stängda i en halv månad, med motiveringen att ”minska smittspridningen”. Utbildningsministerns egna ord.

Expressen säger Anna Ekström själv att gymnasieskolorna ”inte är byggda för en pandemi”. Så när pandemin slår till allt bryskare och utan hänsyn bör det kloka vara att ta det djärva beslut som underlättade för sjukvården i våras – distansundervisning på landets gymnasieskolor.

Den andra vågen är kommen, detta menar bland annat överläkaren Johan Styrud. Det som Anders Tegnell så sent som för en månad sedan sade icke skulle drabba Sverige, och som han fortfarande står fast vid.

Men villfarelsen om att Folkhälsomyndigheten inte kan missta sig kan enligt min åsikt bli Sveriges fall. Jag är inte den som kritiserar vetenskapen, tvärtom, jag anammar den.

Jag uppmanar och vädjar till utbildningsministern Anna Ekström att hon, såväl som regeringen, snarast omvärderar situationen. Stäng gymnasieskolorna och återinför fjärrdistansundervisningen. Sverige må vara landet lagom, men vi bör icke vara landet som väntar till sist och drabbas som allra värst. För pandemin tar inte hänsyn till jullov eller att det är hösttermin. Den dödar och smittar här och nu. 

Rasmus S Andersson, gymnasieelev i Kungbacka. 

  • Detta är en debattartikel. Det är skribenterna som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Skolvärlden.
Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm