Stockholms åtgärder mot tung arbetsbelastning sågas

Arbetsmiljöverket hotar Stockholm stad med miljonvite på grund av lärarnas dåliga arbetsmiljö.Men den åtgärdsplan kommunen gjort får nu kritik.– De har ansträngt sig för att hitta vägar runt problemet, säger Lärarnas riksförbunds Ragnar Sjölander.

Senast den 2 september ska Stockholm redovisa för Arbetsmiljöverket vilka åtgärder man tänker vidta för att minska den tunga arbetsbelastningen på lärarna.

Om inte åtgärderna räcker riskerar staden att få betala två miljoner kronor i vite.

I en enkätundersökning bland lärarna som kommunen gjort efter Arbetsmiljöverkets kritik framkommer allvarliga detaljer kring arbetsmiljön, rapporterar Dagens Nyheter.
Mellan 60 och 70 procent av lärarna i grund- och gymnasieskolan svarar att de hoppar över raster för att hinna med sitt arbete.
Ungefär hälften anger att de har svårt att sova för att tankar på jobbet håller dem vakna.

Kommunen har skrotat några av de administrativa uppgifter som låg på lärarna, bland annat det så kallade Stockholmsprovet.

Enligt kommunen är det inte möjligt att från centralt håll göra en tidsreglering för alla lärare.
– Jag tycker att vi vidtar en hel del åtgärder, men läraryrket ser olika ut i Gustav Vasa och i Rinkebyskolan. Det är inte möjligt eller ens önskvärt att den centrala byråkratin gör en detaljerad tidsreglering, säger Anders Carstorp, Stockholms utbildningsdirektör, till DN.

Men Ragnar Sjölander, distriktsordförande och kommunombud för Lärarnas Riksförbund i Stockholm, är inte nöjd med stadens åtgärder.
– Jag tycker att förvaltningen verkligen har ansträngt sig för att hitta vägar runt problemet. De pratar om att de har så stor organisation och att lärare kan göra så väldigt mycket istället för att säga ”det här är de prioriterade arbetsuppgifterna för lärare”, säger han till Skolvärlden.

Han fortsätter:

– När man ska prioritera, och det är faktiskt utbildningsförvaltningen ålagda att göra, så måste man fundera på vad som ska göras först och vad som ska göras sist. Hela den delen väjer man ifrån och säger i första hand att läraren själv ska bestämma hur de utför arbetsuppgifter. Räcker inte det ska man gå till ämnes- eller arbetslaget och sen till chefen. Men vi vet ju erfarenhetsmässigt att det inte händer någonting från skolledningarnas sida. Det måste till ett centralt direktiv från förvaltningen om att varje skola måste ha ett system för det här.

På torsdag ska
utbildningsnämnden ta ställning till åtgärdsplanen.
– Jag antar att det blir diskussion, men majoriteten brukar gå på tjänstemännens förslag, säger Ragnar Sjölander.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm