Stort intresse för karriärtjänster

91 procent av alla kommuner har ansökt om bidrag för förstelärare och lektorer under 2013. Bland friskolorna är siffran betydligt lägre, 37 procent.– Vi är jätteöverraskade över att så många har sökt från början, säger Peter Östlund på Skolverket.

Skolverket har i dag fredag sammanställt ansökningarna om bidrag för de två nya karriärtjänsterna för lärare. Totalt har de som driver skolor ansökt om bidrag för cirka 3 750 förstelärare under 2013 och cirka 100 särskilt yrkesskickliga lärare med forskarutbildning (lektorer).

– Vi hade förväntat oss färre ansökningar för lektorer, men inte så här få. Men vi har förstått att man i första läget ansöker om medelstilldelning, sedan har man alltid möjlighet att omvandla två förstelärartjänster till en lektorstjänst, så talen kan förändras, säger Peter Östlund, undervisningsråd på Skolverket.

Att en så liten andel av friskolorna, 37 procent, har sökt bidrag tror Peter Östlund beror på två saker.

– Dels är man rädd för administrativa åtaganden som man inte mäktar med, dels kan det vara svårt på en liten skola, med tre-fem lärare, att ge en person 5 000 kronor mer i lön. Det ställs då stora krav på ledningen när det gäller att undvika osämja och dålig stämning.

Nu ska Skolverket gå igenom alla ansökningar och den 1 juni lämnar de besked till alla som har sökt.

– Glädjande nog är bidragspotten för de mindre enheterna helt ianspråktagen. Till de större kommer vi däremot inte kunna fördela riktigt alla resurser, säger Peter Östlund.

De statliga pengarna ska täcka en löneökning på minst 5 000 kronor per månad för förstelärare och 10 000 kronor per månad för särskilt yrkesskickliga lärare. Karriärtjänsterna införs i juli.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm