Västra Götalandsregionen

Strid för ferietjänster fortsätter

Kampen fortsätter för att lärarna på sju naturbruksgymnasier i Västra Götalandsregionen ska få behålla sina ferietjänster. Snart inleds centrala förhandlingar.
– Det är totalturbulens här, säger den regionala ombudsmannen Sven Olof Jern.

Västra Götalandsregionen driver sju naturbruksgymnasier med inriktningar som häst, jordbruk och trädgård. Undervisningen bedrivs läsårsvis, precis som på vilken gymnasieskola som helst, men arbetsgivaren vill att lärarna ska ha semestertjänster, vilket de berörda lärarna och fackförbundet ogillar. När Skolvärlden rapporterade om fallet i våras pågick en lokal tvisteförhandling mellan facket och arbetsgivaren. 

– Den är genomförd och avslutades i oenighet. Vi säger till arbetsgivaren att så där får ni inte göra, det är olagligt, och de säger det är det inte alls, det får vi visst. Och där står vi idag, säger Sven Olof Jern regional ombudsman för Lärarnas Riksförbund.

Vad händer med de berörda lärarna nu? 
– Just nu jobbar de med semestertjänst men utan att ha gått med på det. De är jättearga, det är stor turbulens här. 

Enligt Sven Olof Jern är anledningen till att arbetsgivaren vill införa semesteranställning att de vill kunna använda lärarna till annat än att bara undervisa. ”Om jag ska raljera lite så handlar det om att arbetsgivaren vill att matteläraren, när eleverna har lov, ska syssla med att plöja åkrarna. De här naturbruksskolorna driver ju jordbruk också”, kommenterade han i våras. 

Har alla lärare gått med på det här? 
– Inte riktigt alla. En LR-medlem har aktivt vägrat och har alltså blivit uppsagd. På måndag ska jag ha en tvisteförhandling om just den saken, säger Sven Olof Jern.

Vad är nästa steg? 
– Det kommer bli en central tvisteförhandling och den kan ta allting från någon månad upp till ett halvår. Det ligger hos Annika Wahlström, jurist på förbundet. Frågan kommer att avgöras rättsligt. 

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm