student_campus
Lärarutbildning

Student – så får du ut max av din utbildning

I dagarna startar tusentals nya lärarstudenter på lärarutbildningarna runt om i landet. Studenten och LR:s studerandeförenings ordförande Isak Skogstad vet vad det innebär att läsa till lärare och hur man får ut maximalt av sin utbildning.

Isaks Twittertips

Här är Isaks tips på Twitterprofiler till andra lärarstudenter. Tjuvkika även på Isaks konto,
@Isak-Skogstad, om du vill ha fler tips på bra personer att följa.  

  • @FMannerheim – Filippa Mannerheim, journalist och lärare 
  • @lindsay_helena – Helena Lindsay, gymnasielärare
  • @jennymaria – Jenny Maria Nilsson, journalist
  • @hallbergs_tanke – Johan Hallberg, rektor
  • @dahlmanbjorn – Björn Dahlman, gymnasielärare

Isak Skogstad

Gör: Ordförande för Lärarnas Riksförbunds studerandeförening. 

Studerar: Till gymnasielärare i samhällsvetenskap och religion.

Isak Skogstad är sedan 2015 ordförande för Lärarnas Riksförbunds studerandeförening. Han läser just nu till gymnasielärare i samhällsvetenskap och religion.

 – De största kunskaperna har jag nog fått genom att engagera mig i studerandeföreningen inom Lärarnas Riksförbund. Det har gett mig ett stort kontaktnät. Jag har fått träffa många som är djupt insatta i skolfrågor, men även träffat andra likasinnade som också studerar till lärare och har ett genuint intresse för skolfrågor. Det har utvecklat mig, vid sidan av lärarutbildningen. 

Vad kan man göra för att rusta sig för yrkeslivet?

– Jag tycker att det gett mig mycket att hänga med i skoldebatten. Det ger mycket matnyttig information att läsa det som skrivs om skolan för att vara väl förberedd. Det gäller att förbereda sig på att det är tufft att vara lärare och att samla på sig så mycket kunskap som möjligt innan. Det kan tillexempel handla om att ta reda på vilka kommuner som faktiskt arbetar med vad. 

Isak menar att man kan titta på olika rankninglistor. Där framkommer vilka huvudmän som är attraktiva. Det finns listor man kan titta på gällande löner, lärartäthet och andra arbetsvillkor. Det gäller att ta för sig och om möjligt nyttja lärarbristen till din fördel.

Vilken litteratur rekommenderar du?

Det finns bra litteratur som rör skolfrågor och som kanske inte finns på lärarutbildningens litteraturlistor. Isak Skogstad rekommenderar Per Kornhalls böcker, ”Barnexperimentet”, ”Förstelärare” och ”Alla i mål”. Böckerna är tydligt grundade på vetenskap och evidens, och ger praktiska tips för lärare ute i yrkeslivet. 

– Sen finns det naturligtvis andra böcker som rör till exempel lärarnas yrkesetik. Johan Kant har skrivit en bok som heter ”Yrke: Lärare”, så man kan verkligen förkovra sig om man vill känna sig stärkt.

”Erbjud dig att ta lektioner från dag ett”

– Lärarpodden är också bra och har många intressanta gäster. Sen rekommenderas att vara aktiv i sociala medier. Det ger många kontakter. Det brukar pratas om det utökade kollegiet. Och det tycker jag verkligen är bra. Man behöver inte vara så aktiv själv. Det räcker att följa flödet och hämta inspiration, menar Isak Skogstad.

Isak Skogstad är själv aktiv i sociala medier.

– Det har varit ett väldigt effektivt sätt att nå ut. Visst, man kan tycka att det är lite av en bubbla på Twitter, och det stämmer väl i mångt och mycket men många makthavare, politiker och journalister befinner sig i denna sfär. Kan man formulera sig slagkraftigt så har man stor potential att nå ut och påverka debatten. Min strategi på Twitter är att få ut våra budskap på ett tydligt sätt.

Vad ska man göra för att få ut max av sin praktik?

– Man ska komma väl förberedd och inte vara rädd för att ställa frågor. Man ska inte vara rädd för att ta ett kliv tillbaka om man känner att man inte mäktar med. Vi vet att handledningen kring just lärarnas praktik brister på många ställen och det är alltför få kommuner som satsar på att erbjuda en adekvat VFU-utbildning och skaffa utbildade handledare. Läs in dig ordentligt på dina ämnen. Var beredd att lägga ner mycket tid. Det ska vara som en heltidstjänst. När du är ute och praktiserar får du oftast skapa ditt material helt själv som du ska använda på lektionerna. Detta tar tid och det är intensivt! 

– Det bästa tipset under praktiktiden är att erbjuda sig att ta lektioner från dag ett. Många kanske vill värma upp genom att gå bredvid ett tag, men min rekommendation är att ändå ta tjuren vid hornen, så man kommer in i det, säger Isak Skogstad.

– Välj din arbetsplats med omsorg. Välj din rektor med omsorg. Ta inte första bästa jobb. Håll ut och leta runt så att du hittar en arbetsgivare du har tillit till, där du känner dig hemma. Det är tydligt att de lärare som trivs och har en god relation med sin rektor blir långvariga i yrket, avslutar Isak Skogstad.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm