elinahalvarsson_0
Foto: Daniel Hirsch
DEBATT

Studenter kämpar mot rasism

DEBATT Många studenter upplever att de inte får någon förberedelse under utbildningen i att bemöta rasism på skolan och i klassrummet. Vi anser att det borde vara ett självklart inslag, skriver LR Studs ordförande Elina Halvarsson.

I våras visade Skolvärlden i en undersökning att 6 av 10 lärare möter rasism och främlingsfientlighet i klassrummet, men att bara 19 procent av lärarna har fått kompetensutveckling i frågan.

Många studenter upplever att de inte får någon förberedelse under utbildningen i att bemöta rasism på skolan och i klassrummet. Vi anser att det borde vara ett självklart inslag, men för att vi ska nå dit måste vi lärar- och studie- och yrkesvägledarstudenter ställa krav på vår utbildning.

Både i Europa och i Sverige har vi under de senaste åren sett att högerextrema partier har vunnit mark. Att vi som ska arbeta i skolan kan bemöta rasism är av största vikt, och en högaktuell fråga i år när ett rasistiskt parti ser ut att komma in i riksdagen för andra gången.

 Rådande politiska trender i samhället påverkar alltid skolan. Den rasism som finns i samhället finns därmed också i skolorna. Det skapar stor otrygghet både för elever och personal, och lärare och studie- och yrkesvägledare har ett stort ansvar i att motarbeta främlingsfientlighet och intolerans.

Ingen ska utsättas för diskriminering eller kränkande behandling i skolan. I läroplanen står det att: ”Främlingsfientlighet och intolerans måste bemötas med kunskap, öppen diskussion och aktiva insatser”.

Sådan kunskap måste den blivande läraren och studie- och yrkesvägledaren få under sin studietid, av två anledningar:

1. Svårhanterliga situationer låter inte vänta på sig tills den nyutexaminerade hunnit få mer yrkeserfarenhet. De kan komma första dagen på första terminen.

2. Inte ens som yrkesverksam kan man räkna med att få fortbildning i bemötande av rasism och främlingsfientlighet, vilket ställer högre krav på lärarutbildningen att ge det redan från början.

Det är lätt att som student hamna i fällan att man är missnöjd med sin utbildning, men att klagomålen stannar bland klasskompisarna.
Vi studenter har stor makt att påverka vår utbildning. Bara en enda student kan göra stor skillnad.

Under våren blev det skriverier efter att en lärarstudent i Helsingborg reagerat på att Martin Luther King beskrevs som ”negerledare” i hennes kurslitteratur. Hon hörde av sig till bokförlaget, som ringde upp, bad om ursäkt och lovade att ta bort det i en reviderad upplaga redan nästa år.

 Som grupp har vi studenter stora möjligheter att påverka vår utbildning. Därför kämpar vi sedan många år tillsammans i Lärarnas Riksförbunds studerandeförening för att göra lärar- och studie- och yrkesvägledarutbildningen så bra som möjligt. Universitet och högskolor, politiker och makthavare inom skolan vet att de måste

lyssna på oss, för det är vi som är skolans framtid.

Nu börjar terminen för gamla och nya studenter, och vare sig det är din första eller din sista termin så hoppas vi att du som student tillsammans med oss ställer krav så att du blir förberedd för den
skola du sedan ska arbeta i.

Vi vill se en lärar- och studie- och yrkesvägledarutbildning som ger studenterna verktyg att bemöta rasism och främlingsfientlighet. Det är så vi skapar en demokratisk skola där alla kan känna sig trygga.

Elina Halvarsson
Ordförande i Lärarnas Riksförbunds studerandeförening

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm