Studievägledarna får finansiera lärarnas löneökning

Studie- och yrkesvägledarna står inte högt i kurs i Malmö stad. Trots 4,2 procent i det centrala avtalet väljer arbetsgivaren att särskilja gruppen från lärarna och exkludera dem från den centrala överenskommelsen. I praktiken innebär det att de är med och betalar lärarnas lönehöjning.

Arbetsgivarens hållning har lett till att förhandlingarna mellan Lärarnas Riksförbund och Malmö stad helt har brakat samman när det gäller studie- och yrkesvägledarna.

– Vi förlorar helt förtroendet för arbetsgivaren när det gäller lönebildning och lönesättning, när de ställer yrkesgrupper mot varandra, säger Lärarnas Riksförbunds huvudförhandlare Catharina Niwhede, själv studie- och yrkesvägledare och förbundsstyrelseledamot.

Bakgrunden är att Malmö stads mäktiga personalutskott redan i våras pekade ut bland annat lärare och förskolelärare som två prioriterade grupper lönemässigt. De blev lovade en ”särskild satsning”, 0,3 procentenheter mer från lönegolvets 2,8, till 3,1 procent. När så det centrala avtalet mellan SKL och lärarfacken kom på plats tidigare i höstas låg det på 4,2 procent. Då gällde inte längre den extra satsningen, enligt Malmö stad. Dessutom kom besked om att de cirka 70 studie- och yrkesvägledare som finns i Malmö inte skulle få 4,2 procent alls. Tvärtom kommer de i praktiken vara med att finansiera lärarnas påslag.

Arbetsgivarens agerande har väckt anstöt.

– Här i Malmö finns ett vägledningscentrum där nästan hälften av alla vägledare arbetar och vad jag tycker är allvarligast är att de har pekats ut att de inte ska nå upp till 4,2 procent. Det finns cirka 70 studie- och yrkesvägledare i Malmö och flera tusen lärare. Rent ekonomiskt är det betydelselöst för arbetsgivaren, säger Catharina Niwhede och tillägger:

– Jag tror det utslaget rör sig om sju kronor per lärare.

Medlemmar har hört av sig till Catharina Niwhede och de är irriterade, arga och besvikna:

– De är väldigt tydligt arga på sin arbetsgivare. Jag har själv pratat med politikerna och försökt få dem att förstå det märkliga i resonemanget att utesluta en grupp. Svaret jag får är att jag skulle sagt till dem tidigare. Men det är ju lite svårt eftersom vi inte visste vilka grupper som skulle pekas ut.

Samtidigt som nu alltså Malmö stad sorterar ut studie- och yrkesvägledarna så kommer en rapport om vikten av en bra studie- och yrkesvägledning i framförallt grundskolan. Malmö ses som en väldigt tuff arbetsplats för studie- och yrkesvägledarna och många vill hellre jobba i mindre kranskommuner. Skolkommunalrådet i Malmö har även lyft fram frågan om vägledning som en del av skolan där kvalitén måste öka.

– De arbetar mot varandra, politikerna. Den ena säger att studievägledarna är viktiga och den andra säger att de inte behöver någon löneökning, avslutar Catharina Niwhede.

 Carina Nilsson (S) är ordförande i Malmö Stads arbetsgivarutskott.

– I vanlig ordning har vi hämtat in synpunkter från förvaltningarna inför årets löneöversyn, vilka grupper de vill prioritera, och då är det lärarna som har lyfts fram. Vi har inte fått några signaler om att studie- och yrkesvägledarna skulle prioriteras. Nu har de istället kommit till oss i elfte timmen, men det är något de borde ha gjort redan i våras.

Varken Lärarnas Riksförbund eller Lärarförbundet har speciellt lyft fram studie- och yrkesvägledarna inför löneöversynen, säger Carina Nilsson.

– Det är så klart en jätteviktig yrkesgrupp, men det är inte de som är i fokus i år. I år är det lärarna. Men det finns inget som säger att studie- och yrkesvägledarna inte kan prioriteras något annat år, säger Carina Nilsson.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm