johan
Foto: Kalle Assbring

”Ta ledarskapet annars blir du överkörd”

Han klev av efter 30 år som chef i näringslivet, sist som Ingvar Kamprads högra hand. Efter att ha skrivit två böcker, varav en kritisk om Ikea, är Johan Stenebo idag lärare på en gymnasieskola och stortrivs.

 Jobben inom näringslivet är inte så långt från lärarjobbet, tycker han.

– Det handlar i grunden om att utveckla människor.

Han är civilekonom och undervisar i alla ekonomämnena på en gymnasieskola i Stockholms innerstad. Han läser också sista terminen pedagogik samtidigt som har arbetar.

Nu får han utlopp både för sitt stora intresse för ekonomi och för att utveckla människor:

– Jag har också nytta av min erfarenhet av ledarskap eftersom jag varit chef så länge.

Hur ska ledarskapet i skolan vara?

– Det börjar med arbetsro, det måste vara tyst i en klass för att ett samtal ska kunna höras. Det går att tala om ledarskap som en del i företagsekonomin också.

– Det handlar om det goda exemplets makt: att vara rolig, varm, artig och trevlig samt ge respekt och även kräva det av andra. Och att kunna kommunicera att vi är en helhet, säger han och liknar klassrummet med ett företag där alla ska känna att de är en del i just helheten.

Hur viktigt är det att ta ledarskapet i klassrummet?

– Om du är inkonsekvent eller inte har mod att ta ledarskapet, då blir du överkörd – oavsett om du är chef eller lärare.

Han talar en hel del om grundläggande normer och tror att han även präglats av sina första lärarinsatser som vikarie på grundskolan:

– Elevernas kunskaper i engelska och svenska från grundskolan är oerhört svaga. De har så mycket att ta igen och missar mycket av inlärningen på gymnasiet på det sättet. Det hade jag ingen aning om tidigare. Och ordningsproblemen är så stora.

Hur ser du på skolan idag?

– En av bristerna i företagsekonomin i skolan är att det behövs fler lärare som jag, som varit ute i verkligheten. Vi har tyvärr också bristfälliga läroböcker som skrivits av folk som aldrig varit ute i verkligheten. Företagsekonomi är ett styvmoderligt behandlat ämne.

Vad är det bästa med lärarjobbet?

– Att känna att det lyfter för elever som känt sig svaga och att de diggar ämnet jag undervisar i. Tyvärr fackar skolan in elever för mycket. Det handlar alldeles för mycket om deras självbild, inte om de är begåvade eller inte. 

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm