Jan Bjšrklund
Foto: Kristian Pohl

Tidigare betyg ska minska administration

Betyg redan från årskurs fyra ska minska lärarnas administrativa börda, menar Folkpartiet som i dag presenterade sitt nya skolprogram.– I avsaknad av betyg har vi infört en lång rad andra utvärderings- och dokumentationsprocesser. Nu behöver vi se över de processerna, säger Jan Björklund.

Folkpartiledaren och utbildningsminister Jan Björklund och riksdagsledamoten Tina Acketoft, ordförande i Folkpartiets skolgrupp, lade på måndagen fram partiets nya skolprogram, kallat ”Sikta mot stjärnorna”.

Bland förslagen finns betyg från årskurs fyra, att grundskolans timplan stadieindelas och att examensprov införs i gymnasieskolan.

– Föräldrarna ska ha rätt till en tydlig information om hur det går för eleverna i skolor. Eleverna tar skolarbetet mer på allvar när det finns betyg, säger Jan Björklund.

– De som är emot kommer att hävda att de elever som blir underkända blir ledsna för det och tappar intresset. Jag menar att vi har prövat en i princip betygsfri grundskola i 30 år i Sverige. Argumenten för detta var att det skulle hjälpa de svaga eleverna. Att tro att man är snäll mot eleverna när man inte har betyg är missriktat.

Du sa själv nyss att resultaten har försämrats och likvärdigheten också blivit sämre i den svenska skolan. Vad i era nya förslag kan ändra på det som ni inte har gjort de senaste sex åren?

– Att förstatliga skolan är väldigt centralt för likvärdigheten. Gemensamma nationella krav och gemensamma nationella bedömningar, till exempel i form av examensprov, är centralt för att på sikt återupprätta likvärdigheten, liksom att fördela resurser efter socioekonomiska kriterier. Rätt mycket i vår politik syftar till att återupprätta en likvärdighet och att höja resultaten, säger Björklund.

Både han och Tina Acketoft menar att tidigare betyg skulle innebära att det går att minska på lärarnas dokumentation. De vill dock inte ge några konkreta exempel på vad som skulle kunna tas bort, utan vill invänta den nyligen tillsatta utredningen om den administrativa arbetsbördan.

– Vi bjöd in de båda lärarfackförbunden till ett runda bordet-samtal, men de hade svårt att sätta fingret exakt på vad de känner sig trygga med att ta bort. Det vi kom fram till är att vi just nu kör dubbel bokföring, i och med att vi både har all den dokumentation som vi hade före de nationella proven och betygen men också det nya som har tillkommit. Naturligtvis är det en hel del som kan skalas bort. Lokala program ger också en ytterligare administrativ börda, säger Tina Acketoft.

Enligt Jan Björklund kräver betyg från årskurs fyra inte några ändringar i den nuvarande läroplanen. Efter ett riksdagsbeslut skulle en tidigareläggning av betygen kunna ske redan under nästa mandatperiod, menar Fp-ledaren.

Hur ser stödet inom alliansen ut?

– Det vet vi ännu inte, vi får vänta och se.

Centerpartiledaren Annie Lööfs omedelbara reaktion var ljum. ”De första 6:orna har ju inte ens fått sina betyg än. Invänta & se”, skriver hon på Twitter.

Lärarnas Riksförbunds ordförande Metta Fjelkner anser inte heller att tidigare betyg är något som behövs i nuläget.

– Vi tycker att det är oklokt att inte låta det nya betygssystemet sätta sig ordentligt först, innan man göra nya förändringar, säger hon.

Fjelkner välkomnar att Folkpartiet vill ha en stadieindelning av grundskolans timplaner, liksom att partiet håller fast vid sitt krav på att skolan ska återförstatligas.

 

FAKTA/Folkpartiets nya skolprogram:

I sitt nya skolprogram ”Sikta mot stjärnorna” föreslår Fp bland annat att:

* Externa censorer rättar de examensprov man vill se i gymnasieskolan.

* Katederundervisningen ska stärkas.

* Kinesiska införs som valbart alternativ av moderna språk.

* Ett skolforskningsinstitut inrättas för att sammanställa skolforskningen, så att den kommer till nytta i klassrummet.

* Nyanlända elever får förlängd undervisningstid.

* En bestämmelse i skollagen införs om att skolresurser ska fördelas utifrån socioekonomiska kriterier.

* Meddelarskyddet ska gälla även på friskolor.

* Varje lärare ska ha tillgång till egen dator.

* En lämplighetsprövning på lärarutbildningen införs.

* Studie- och yrkesvägledningen ska stärkas.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm