Annons
Foto: Kalle Assbring

Tolv skolministrar på tjugo år

Publicerad 28 juni 2012

Han varvar Björklund med prinsessan Estelle. Bengt Hansell är specialreporter på radions Eko-redaktion och större del av hans tid ägnar han skolan sedan början av 1990-talet. 

Tolv skol– och utbildningsministrar har han hunnit med så här långt. Men han vill inte sätta betyg på dem och betonar att han är journalist och jobbar för public service. Men vissa kommentarer om skolpolitiker inom både opposition och alliansen undslipper ändå Bengt Hansell:

– Ibrahim Baylan är humoristisk, Jan Björklund pedagogisk men inte alltid så himla påläst och Thomas Östros en spelevink som är bra på att glida.

Om du skulle jämföra statsrådens engagemang?

– Starkast engagemang och drivkraft att förändra har Jan Björklund som också gjort mest, även om vi ännu inte vet vad av det som är bra och dåliga saker. Socialdemokraterna putsade mest på ytan de senaste åren de satt vid makten.

Med sin långa erfarenhet kan han onekligen reflektera. Till exempel kring hur märkliga vändningar politiken får ibland, som att det socialdemokratiska förslaget till ny skollag – gjord efter en utredning tillsatt av Ingegerd Wärnersson, lagd på is av Östros och sedan körd i väggen av Baylan – utgör grunden för den skollag som alliansen drivit igenom med Björklunds mantra om ordning och reda. Med en del förändringar förstås.

Han kan också recensera skollagen:

– Det är bra att eleverna har rätt att få det stöd de behöver för att klara sig. Det betyder i förlängningen att varje IG som någon elev får är ett fall då kommunen brutit mot skollagen. Det här kommer vi att bevaka framöver.

Han återkommer till eleverna hela tiden under vårt samtal och det är ingen tvekan om var hans engagemang är störst:

– Elevernas rättigheter är viktigast i vårt uppdrag som radiojournalister i public service.

– Nyheter kommer hela tiden samtidigt kan jag som specialreporter också följa händelser lite närmare. Det var till exempel en elev i Grums, Johanna Rosenqvist, som blev mobbad i skolan, lät en advokat driva ett civilmål som hon vann. Sen ändrade hovrätten domen och målet överklagades till Högsta Domstolen. Hon förlorade målet men HD slog fast den viktiga principen om elevers rätt till ersättning och fallet gav upphov till en ny lag 2006 som ger elever rätt till skadestånd.

Han berättar med glöd och engagemang:

– Det var då jag insåg att skolfrågorna verkligen inte bara handlar om byråkrati och organisation utan även om blod och hjärta. Det här fallet visade faktiskt också att lärare har lätt att skylla på eleverna.

Bengt Hansell gillar att ha möjlighet att sätta sig in i större ämnen och även återkomma till saker han brinner för:

– Jag kommer till exempel att fortsätta bevaka det djupt bekymmersamma ur rättssäkerhets synpunkt att eleverna inte får överklaga betyg. Vi måste kunna överklaga myndighetsutövning och även elever måste ha den rättigheten. Det är särskilt viktigt med tanke på de allvarliga brister som råder vid betygssättning enligt flera utredningar, plus att lärarna själva tycker att de fått för lite stöd kring detta.

Han tror inte heller att det skulle öka byråkratin eftersom han menar att lärare ändå måste dokumentera elevernas kunskaper för att kunna sätta rättvisa betyg.

Vilken bild har du av svensk skola av idag?

– Jag skriver inte riktigt under på en skola i kris. Vissa skolor har verkligen stora problem men inte alla. De flesta eleverna har det nog ganska bra.

Allt han gör ska komprimeras till korta radioinslag, 1 minut 10 sekunder alternativt det längre formatet, 1 minut 50 sekunder.

– Webben är bra för där kan vi ge lite mer och även lägga ut oklippta intervjuer.

Sedan två år är Bengt Hansell även en hängiven twittrare och har uppemot 2 500 som följer honom.

– Jag vet att många både lärare och rektorer också följer twitter. Det häftigaste exemplet jag har på det är när jag följde en intensiv skoldebatt i riksdagen, twittrade vad de sa och började få svar och synpunkter från lärare på twitter. Och så hakade några av riksdagsledamöterna också på, som även de var inne på twitter. Det blev som två parallella debatter och otroligt roligt.

När Baylan nyligen anmälde Björklund till KU i frågan om instruktionerna för den nya betygsskalan fick Bengt Hansell flera kommentarer från lärare på twitter.

– Det hade jag nytta av i inslaget och jag hade aldrig hunnit ut för att få dem annars.

Strax innan du började bevaka skolfrågorna infördes kommunaliseringen.

Varför tror du det är så svårt att utvärdera den?

– Alldeles för politiskt känsligt. Samtidigt är det så många som nu ropar efter förstatligande som något som löser allt. Men det är svårt att förstå hur det ska gå till eller varför det skulle bli bättre.

Karriären som journalist började nära hemorten, Bålsta, nämligen på EnköpingsPosten. Med en liten omväg via Sveriges Television hamnade han så 1985 på Eko-redaktionen, som firar 75 års jubileum i år och som fortfarande sätter något av standarden för nyhetsvärderingen på svenska redaktioner.

Var ligger egentligen makten i skolan?

– Hos läraren i klassrummet. Men visst har politiker också makt, framförallt kanske i kommunerna eftersom de styr över ekonomin och hur professionellt skolorna sköts.

Så följer ett resonemang om medias makt. Om bra journalistik och motsatsen som han kallar ”distraherande makt”:

– Det blir listor på skolorna utifrån betygen. Men det säger inte mycket och är en förenkling. Det är viktigt att problematisera och sätta saker i ett perspektiv, säger Hansell, som menar att han kan försöka bidra med det eftersom han bevakat skolfrågor så länge.

 

Mer om Bengt Hansell

Ålder: 62
Familj: ja inklusive ett skolbarn och ett som just tog studenten.
Gör: Specialreporter på Eko–redaktionen på Sveriges Radio.
Bevakningsområden: Skolan och hovet.
Skriver: på twitter: @BengtHansell
Skriver även: musik och har försökt få med något till Melodifestivalen. Det har gått sådär men han ger sig inte.
Spelar: soul och blues i bandet Whatever.
Intervjuade skol- och utbildningsministrar: Beatrice Ask, Ylva Johansson, Ingegrd Wärnersson, Lena Hallengren, Ibrahim Baylan, Lars Leijonborg, Nyamko Sabuni, Per Unckel, Thomas Östros, Leif Pagrotsky, Lars Leijonborg, Jan Björklund,
Intervjuknep: Vara påläst, intresserad och ärligt nyfiken på vad intervjupersonen har att säga. Lyssna. Fråga varför och hur då, ända tills du begriper.

Facebook kommentarer

MER PÅ SKOLVÄRLDEN.SE

Världskampanj belyser ojämlikheter i skolan

Utbildning

Just nu lyfts frågan om allas rätt till utbildning i hela världen. Flera svenska toppolitiker besökte sina gamla grundskolor för att belysa frågan om de miljontals barn som inte går i skolan i dag.
– Det är en väldigt viktig fråga att jobba med, säger minister Anna Ekström.

Annons
Annons

”Stärk kvaliteten – högre utbildning måste löna sig”

Debatt

”Sverige lägger varje år många miljarder på den högre utbildningen men regeringens åtgärder för att sänka arbetslösheten utifrån att stärka utbildningssektorn har varit allt för tama”, menar Fredrik Christensson (C), riksdagsledamot och talesperson för högre utbildning. 

Kommentera
Annons

Problemskolan lades ner: ”Rätt beslut”

Likvärdighet

Det var rätt beslut att stänga Vivallaskolans högstadium och i stället placera barnen på andra skolor. Det menar läraren Per Ohlsson som nyligen själv har bytt från Vivallaskolan till Gumaeliusskolan i centrala Örebro.
– Jag tycker att alla borde ta efter det som vi har gjort i Örebro, säger han.

”Digitaliseringen är inget lärare kommer undan”

Digitalisering

Nio av tio 11-åringar använder internet för skolarbetet, och en fjärdedel av sjuåringarna. Majoriteten av svenska elever får källkritik genom skolan.
– Det viktigaste är att skolan digitaliserar sig nu, säger Måns Jonasson, på Internetstiftelsen.

Annons
Annons

Förslaget att avskaffa modersmål sågas av egna partiet

Modersmål

Ledande moderatpolitiker vill avskaffa modersmålsundervisningen i skolan. Ett utspel som har väckt stor kritik. Till och med inom det egna partiet.
– Vi vill att man fortsatt ska ha möjlighet till modersmål, säger Moderaternas utbildningspolitiska talesperson Erik Bengtzboe till Skolvärlden.

Annons

Utredningen gör deras undervisning svårare

Kulturskoleutredningen väckte rabalder med förslaget om gruppundervisning. På kulturskolan i Södertälje är det redan verklighet. En förändring som flera av lärarna är kritiska till.  
– Vi har tappat elever på grund av detta, säger Eva Dekany-Ström.

”Låt lärarna ta makten över fortbildningen”

Kompetensutveckling

Skolan lägger stora pengar på fortbildning med tveksamt innehåll, anordnade av kommersiella aktörer. Det menar läraren och forskaren Malin Tväråna. Och det sker ofta helt i onödan.
– Kompetensen finns redan i lärarkåren, säger hon.

Skolutveckling

De utvalda – så får de sin skola att lyfta

Sunnerbyskolan i Sorunda är en av skolorna i satsningen Samverkan för bästa skola – skolor vars resultat ska lyftas med hjälp av Skolverket. När den första orosfasen nu lagt sig är man eniga om att stödet är bra. Och skolutvecklingsarbetet genomsyrar precis allt.

Skolverket: ”Vi blir mötta med skepsis”

Skolverket möts ibland med viss skepsis från de utvalda skolorna.
– Då är det viktigt att vara tydlig med att vi ska stötta, inte dunka in insatser ovanifrån, säger Ulrika Lundqvist, enhetschef på Skolverket.

Arbetsmiljö

Hyrlärare lockas med 50000 kr i månadslön

Arbetsmiljö

Bemanningsföretag lockar lärare med bättre villkor. Och levererar samtidigt en rejäl känga till skolor som inte tar hand om sin personal.
Men facket är kritiskt och menar att pengarna inte går dit de ska.

Lotte är hyrlärare: ”Jag plockade russinen ur kakan”

Arbetsmiljö

Friheten att kunna välja omfattning på uppdraget och att bara ägna sig åt undervisning. Det ser Lotte Johannessen som den stora vinsten med att jobba för ett bemanningsföretag.

Listan med regler för föräldrar skrotas

Arbetsmiljö

Stockholm föreslog regler för föräldrar för att stoppa påtryckningar mot lärare. Men regellistan skrotades av högsta skolchefen i sista stund.
– Det borde finnas ett förväntansdokument för föräldrar, säger Britt-Marie Selin på LR.

”Skolan riskerar bli lågpresterande – inte eleverna”

Debatt

”För många elever som har funktionsnedsättningar är teknikens intågande i klassrummen en lärorevolution. Elever med funktionshinder kan plötsligt skriva och läsa och delta i undervisningen på så lika villkor som möjligt”, skriver Gunilla Danielsson.

Kommentera

Ny forskning: Lågpresterande vinnare med digitala verktyg

Undervisning 

Digitala lärverktyg kan höja elevernas skolresultat och särskilt de lågpresterande, visar ny forskning. Alla är inte övertygade.
– Jag är inte övertygad om att själva undervisningen i skolan kan revolutionernas på det sättet som många teknikfrälsta menar, säger högstadieläraren och debattören Isak Skogstad.

Han får guldäpplets särskilda pris

Prisad

Guldäppeljuryns särskilda pris går till forskaren Carl Heath.
– Likvärdigheten är skolans största utmaning även när det gäller digitaliseringen, säger han.

Hjärnan

Så hjälper du dina elever att plugga smartare

Hjärnan

Forskning visar att rätt sorts studieteknik är avgörande för var information placerar sig i hjärnan – och hur eleven då skapar varaktiga minnen. Så här kan du hjälpa dina elever.

6 hjärnknep till dina elever

Hjärnan

Hur kan man som lärare hjälpa sina elever att plugga smartare? Författaren Johan Rapp har hjärnknepen. 

”Skolan får inte blunda för hedersvåld”

Integration

Kunskapen om hedersrelaterat våld ökar, samtidigt som ”bredvidsamhället” i förorterna växer. 
– Lärare måste understryka att det handlar om lagar, man får inte slåss och frihetsberöva. Och i dag finns det hjälp att få, säger Trifa Abdulla, lärare med egna erfarenheter av hedersvåld.

”Lärare ska aldrig behöva vara ensamma med oron”

Integrationspolitik

Regeringen satsar 100 miljoner kronor under 2018 för att bekämpa hedersvåld. Det är ett förslag i höstbudgeten.
– Lärare ska aldrig behöva vara ensamma med oron för att en elev far illa, säger utbildningsminister Gustav Fridolin till Skolvärlden.

Undersökning

Så tycker lärarna om sin rektor

Skolledning

En majoritet av lärarna är missnöjda med hur rektorerna utövar sitt pedagogiska ledarskap och hur den lokala lönesättningen går till, visar en undersökning som Skolvärlden gjort.
– Rektorn syns nästan aldrig ute i verksamheten. Ändå är det rektor som ska bedöma lärarna och sätta lönerna, säger läraren Petter Hedström i Helsingborg.

”Många har inte tid att fungera som de vill”

Skolledning

Det är inte bara lärare som är kritiska till hur det pedagogiska ledarskapet fungerar i skolan. Även bland rektorerna finns det kritik.
– Många rektorer har inte tid att fungera som de pedagogiska ledare som de vill vara, säger Matz Nilsson som är ordförande för Sveriges skolledarförbund.

Lärarnas svar i enkäten om sin rektor

Skolledning

Öppna svar – så svarar lärarna i Skolvärldens undersökning om sin rektor.

Anna Ekström: ”Jag är orolig”

Skolledning

Rektorernas kärnuppgift är pedagogiskt ledarskap, säger gymnasie- och kunskapslyfts­minister Anna Ekström (S).
– Behovet av pedagogiskt ledarskap är väldigt stort i Sverige.

Stresslösningen: Rektorn tar hand om föräldraskället

Arbetsmiljö

Rektorn Mikael Lindberg tar hand om allt skäll från föräldrar som riktas mot skolans lärare. Arbetsmodellen har gett resultat.
– Det har självklart minskat stressen hos mig som lärare, säger läraren Julia Söderhäll.

Här rättar hon eleverna – på toaletten

Gymnasium 

På Gymnasieskolan Futurum blir eleverna uppläxade även på toaletten. När läraren Amanda Gustafsson såg ett ovanligt felstavat klotter rättade hon det med massor av lappar – och la upp på Instagram.

Låga gymnasiebetyg förklarar lärarutbildningens många avhopp

Rapport

En stor andel studenter med låga gymnasiebetyg. Det är förklaringen till att många hoppar av lärarutbildningen i ett tidigt skede, enligt en ny rapport. Studenternas sociala bakgrund påverkar däremot inte avhoppen.

Pensionerad lärare: Läge kräva bra villkor

Förhandlingsläge

Pensionerade gymnasieläraren Bo Johansson tycker att fler 65+lärare borde ta chansen att undervisa. De har ett bra förhandlingsläge.
–  Som pensionär kan jag kräva bra villkor och säga: jag vill ha det så här.

"Det behövs bättre samverkan mellan studiehandledare och ämneslärare"

Nyanlända

Skolan behöver höja kvaliteten i studiehandledning på modersmålet. Till exempel måste samverkan mellan studiehandledare och ämnesläraren stärkas. Det visar Skolinspektionens granskning.

Hon vill lyfta NO med hjälp av ”gråskalor”

Den traditionella undervisningen måste ge plats åt mer diskussioner om naturvetenskapens karaktär i klassrummet.
Det menar Lotta Leden, doktorand vid Högskolan Kristianstad, som i sin nya avhandling framhäver att naturvetenskapen inte är svartvit – utan att den snarare går i gråskalor. 

Rektorn: Skolbytena ett jätteproblem

Planeringen förstörs när elever försvinner och tillkommer varje vecka. Nu föreslår Liberalerna en reglering av möjligheten att byta skola.

Robotforskaren: ”Så funkar det i klassrummet”

Forskning

Robotlärare kan bidra till nya undervisningsformer i skolan i framtiden, men vi kan inte lita på att tekniken ska lösa lärarbristen. Det visar en ny studie från Göteborgs universitet.

Läraren: ”Så blir din skola bättre på extra anpassningar”

Särskilt stöd

Dammhagskolan är en av landets bästa skolor när det kommer till extra anpassningar och lyfts som ett gott exempel av Skolinspektionen.

Debatt: ”Föräldrar behövs i skolan”

Debatt

”Att inte ha föräldramöten i skolan är en uppgiven osthyveltaktik som inte löser något av skolans riktigt stora problem”, skriver Föräldraalliansen.

Kommentera

Demokrati och vetenskap i fokus på Nobel Teacher Summit

Nobel

Tre nobelpristagare och 350 lärare delar en dag som fördjupar lärarens roll i samhället.
– Det här ger inspiration, engagemang och praktiska tips, säger läraren Anna Vormisto.

Kraftig ökning: Så många återvänder till läraryrket

Lärarbrist

Fler lärare återvänder till yrket efter att ha arbetat med något annat.
Det visar statistik som SCB tagit fram på uppdrag av utbildningsdepartementet.
– Ökningen är jättepositiv, säger Åsa Fahlén på LR.

Obligatorisk förskoleklass blir verklighet

Politik

Regeringen vill att förskoleklass bli obligatoriskt redan nästa läsår. Nu får de stöd av Sverigedemokraterna vilket innebär att de ser ut att ha riksdagsmajoritet för förslaget.

Lista: Så många nya lärare kan din kommun få av miljarderna

Lista

Regeringens miljardsatsning kan teoretiskt innebära 10 000 nya lärartjänster i hela landet.
– Det vi vet spelar roll för elevernas resultat är tillgången på legitimerade lärare, säger Åsa Fahlén på LR.

Efter hjärnforskarens kritik: ”Bilden av läraren stämmer inte”

Hjärnforskaren Martin Ingvar är kritisk till läraridealet där läraren har en passiv roll och eleverna lär sig själva.
– Det ser inte ut så i dag – inte hos mig och inte hos mina kollegor, säger läraren Karin Johansson.

Olagligt förslag om obehöriga lärare dras tillbaka

Lärarbrist

Malmö stads omstridda förslag om obehöriga skolpedagoger kan dras tillbaka.
– Mycket tyder på det. Det skulle vara förödande för skolans resultat om detta gick igenom, säger Catharina Niwhede, distriktsordförande för Lärarnas Riksförbund i Malmö stad.

”Liberalerna säger nej till de elever som behöver mest resurser”

Debatt

”Det Liberalerna vill skära ner på i skolbudgeten skulle drabba de elever och skolor som behöver resurserna allra mest”, skriver utbildningsminister Gustav Fridolin i en debattartikel.

Kommentera

Debatt: ”För att stärka skolan måste kvalitet gå före kvantitet”

Debatt

”Vi behöver reformer som stärker kvaliteten i varje skola. Och reformer som ser till att de som behöver skolan mest får riktigt bra undervisning”, skriver Christer Nylander (L), vice ordförande i utbildningsutskottet.

Kommentera

Så kan syv stärka sin roll i undervisningen

Syv

Här är satsningen som ska stärka studie- och yrkesvägledningen i landets skolor.
– Det ger möjligheten till att på sikt öka elevernas motivation, säger syvaren Pernilla Danielsson.

Debatt: ”Facken ligger bakom lärarnas arbetsbelastning”

Debatt

”Tyvärr är situationen med den höga arbetsbelastningen för lärarna till stor del självförvållad av lärarfacken”, skriver Kjell Tormod.

Kommentera

Twitterstorm efter Malmös fortbildningsdag: ”Förakt”

”Förakt mot bildning och lärare”. Fortbildningsdagen i Malmö under onsdagen skapade en rejäl twitterstorm.
– Många lärare är besvikna och uppgivna, säger läraren Johan Åström.
– Vår egen utvärdering visar att många är positiva, svarar grundskoledirektören Anders Malmquist.

Annons
Betyg & bedömning

Samlat

Här hittar du artiklar som berör betyg och bedömning.

Nyanlända

Samlat

Här har vi samlat artiklar som handlar om nyanlända elever.

Annons
Läsarfrågan

Samlat

Här hittar du svar på läsarfrågor om knepiga lärarsituationer, undertecknade Margareta Normell, lärare, psykoterapeut och författare.

Annons