speak_up

Foto: Go speak up, Shutterstock.

Ny teknik

Tryggheten i skolan ska öka med ny app

Digitala verktyg ska öka tryggheten bland eleverna på Eksjö gymnasium.
Genom en ny app ska barnen kunna anmäla kränkningar och skadegörelse anonymt.
– Vi vill bli ännu tryggare och detta kan göra att vi upptäcker situationer tidigare, säger Anna Ullman, rektor på skolan.

I dag utsätts ungefär 60 000 barn för mobbning i Sverige, enligt antimobbningsorganisationen Friends. Det motsvarar 1–2 barn i varje skolklass.

På Eksjö gymnasium i Jönköpings län har man tagit hjälp av nya digitala verktyg för att försöka öka tryggheten på skolan. Med hjälp av appen ”Go speak up” kommer eleverna snart att kunna anmäla olika händelser som inträffar på skolan via telefonen.

– I vanliga fall brukar eleverna gå till en vuxen om de upplever att något känns jobbigt, men med det här verktyget kan eleverna välja att vara anonyma. Det är den stora fördelen, säger Anna Ullman, rektor på Eksjö gymnasium, till Skolvärlden.

Det kan handla om allt ifrån kränkningar, skadegörelse eller trakasserier. Anna Ullmans förhoppning är att eleverna ska våga anmäla mer kring sådant som gör att de känner sig otrygga.

– Vi vill ju inte att eleverna ska känna att de inte vågar anmäla, för då kan folk veta att det var just den som anmält. Vi hoppas att appen ska ge fler anmälningar som ger oss något att jobba med.

Den 1 februari kommer alla elever på Eksjö gymnasium att få tillgång till appen. Först inleder skolan en testperiod på två veckor. Elevskyddsombuden ska informera sina klasskamrater om appen. Anna Ullman berättar att de kommer att använda appen i sex månader och sedan kommer ledningen att ha en utvärdering tillsammans med elevrådet.

Wiktoria Turzunska är elevskyddsombud på skolan och hon tror att appen kommer tas emot väl av eleverna.

– När vi fick höra att vi skulle börja använda en app var vi skeptiska i början. När vi väl hade kikat lite mer på den så förstod vi att det där faktiskt kan vara en bra lösning på våra problem. Om det skulle hända något på skolan så kan vi skriva in det på telefonen, det är en bra möjlighet för oss, säger hon.

– Jag hoppas att eleverna tar detta på allvar och att vi ska få en tryggare skola. Vi vill bli ännu tryggare och detta kan göra att vi upptäcker situationer tidigare, säger Anna Ullman och fortsätter:

– Det kan handla om att det till exempel finns trånga passager eller någon lampa som alltid är släckt – då kan vi fixa i ordning det innan någonting händer. Det är klart att detta även kan avlasta lärarna.

Wiktoria Turzunska:

– Man känner sig mycket säkrare när man vet att man kan skicka ett meddelande anonymt. Jag tror att man då faktiskt kommer göra något åt saken i stället för att strunta i det. Man behöver inte känna att någon ska mobba en för att man sa något. Så det är faktiskt ett jättebra verktyg.

Vilka kommer då att ta emot anmälningarna? Jo, det gör tre administratörer på skolan – skolsköterskan Eva-Marie Björklind, kuratorn Gunilla Ågren och Pernilla Andersson som är lärare.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm