hp_tran_skola

Hai Phuong ”HP” Tran, en av lärarna bakom läraruppropet. Foto: Magnus Glans/Privat

Lärarupprop

Upprop för vinstbegränsning i skolor växer lavinartat

Det är dags att stoppa marknadsskolan och begränsa aktiebolagens vinstuttag. Det anser åtta lärare som i ett upprop kräver förändring.
– Nu väntar vi på att politikerna ska börja agera, säger Hai Phuong Tran, en av lärarna bakom läraruppropet som redan har samtalat in över 9 000 namnunderskrifter.

Vinstdrivande friskolor har under den senaste tiden ånyo seglat upp som ett hett diskussionsämne i den svenska skoldebatten. De som ligger bakom debatten denna gång är åtta lärare som nyligen har startat ett nytt upprop för att stoppa vinstuttagen i svensk skola.

En av lärarna bakom uppropet, Hai Phuong ”HP” Tran, berättar att anledningen bakom initiativet är att det finns en frustration över den nuvarande situationen.

– Det var läraren Filippa Mannerheim som tände brasan med sin debattartikel där hon kritiserade samtliga riksdagspartier för att inte göra någonting. Sedan samlades vi, ett gäng flitiga skoldebattörer och verksamma inom skolan, för att fortsätta rida på vågen. 

I dagsläget har läraruppropet samtalat in över 9 000 underskrifter. Målet i slutändan är att politikerna ska få upp ögonen och börja diskutera frågan.

– Det har pågått alldeles för länge detta. Nu väntar vi på att politikerna ska börja agera. Det här är ett hot mot bildningsidealet och demokratin i förlängningen. Det är otroligt beklämmande.

Varför är vinster i skolföretag ett problem?

– Det är ett problem på grund av många anledningar. För det första är det ett skatteläckage. Vi tycker det är fel att skattefinansierade aktiebolag i skolans värld tillåts ta ut obegränsade mängder i vinst. Det sticker extra mycket i ögonen det här året när det är en brinnande pandemi, och samtidigt befinner sig alla andra branscher i en djup kris, säger HP Tran.

– Men friskolekoncernerna har ett bra år – med ökad distansundervisning, minskade besök från Skolinspektionen och offentlighetsprincipen som det har ruckats på. Det är många faktorer som nu gör att skolorna har en fantastiskt fin utvecklingskurva.

På vilket sätt skulle svensk skola hjälpas av ett vinstförbud eller en vinstbegränsning?

– En vinstbegränsning på vinstdrivande skolor skulle hjälpa de kommunala skolorna. När de här vinstdrivande skolorna etablerar sig i en kommun bildas det en obalans på den platsen. Eftersom de plockar upp elever i närområdet från kommunala skolor och när det nya läsåret påbörjas kommer det vara tomma platser i klassrummet – vilket leder till att budgeten för dessa skolor minskar. Det leder i sin tur till nedskärningar och en segregation.

Just följden med en ökad segregation är han ett vittne till. HP Tran arbetar på en skola i förorten i Göteborg och han ser hur detta går till.

– De starka eleverna flyttar från oss – det kan jag tycka är sorgligt. Vi tappar aldrig de resurskrävande eleverna.

Men om en investerare går in med pengar i en skola eller en skolkoncern som bygger en skola som inte fanns innan, borde inte den personen få ta del av en eventuell vinst i framtiden?

– Jo, om det hade rört sig om en verksamhet som inte är en skola. Den enda investeringen vi borde göra i skolor är eleverna. Den kommunala skolan har i uppdrag att tjäna folket, medan friskolekoncernerna tjänar pengar. Det är deras drivkraft, säger han.

I en intervju med Svenska dagbladet ger Rune Andersson, mannen bakom Academedias huvudägare Mellby Gård, sin syn på debatten kring vinster i skolan.

– Vår bedömning är att det här är en liten grupp kritiker som är väldigt fanatiska. I det stora hela har svenska folket en positiv syn på valfrihet, det visar flera opinionsundersökningar, säger Rune Andersson till Svd.

Hur reagerar du på den beskrivningen, HP Tran?

– Hela vår grupp som är initiativtagarna till uppropet skrattade rakt ut när vi läste det. För det första är vi inte emot valfriheten – det är ett retoriskt grepp från honom. Det stämmer att svenska folket är för valfrihet, men de är inte positiva till det obegränsade vinstuttaget. Det sa han inget om. Det är otroligt provocerande att han kan plocka ut så mycket pengar i dessa tider, säger han och fortsätter:

– Sedan är han verklighetsfrånvänd när han säger att vi är en liten grupp. I nuvarande stund har vi över 9 000 namnunderskrifter och det sprider sig ännu mer. 

HP Tran bedömer samtidigt att han och hans grupp har opinionen med sig.

– Det har vi utan tvekan. Vi får och ser kommentarer varje dag från personer som gläds över att vi ger oss på den här frågan. Gemeneman är väldigt trött på att se hur mycket skattepengar som de här aktiebolagen tillåts ta ut ­– det sticker i ögonen.

– Det här är inte en vänster-höger-fråga. Det här är en fråga som berör varenda medborgare och alla politiska läger. Om du är höger vill du att skattepengarna ska hållas hårt och användas effektivt, medan om du är vänster vill du att skolan ska vara likvärdig och ge samma chanser till en god utbildning. 

Vad är nästa konkreta steg?

– Jag hoppas att lärarfacken hoppar på vårt tåg snart. Hittills känns Lärarnas Riksförbund och Lärarförbundet passiva. När vi når 10 000 namnunderskrifter kommer vi offentligt att säga till våra fack att ”nu måste ni banne mej vara med oss”. Skriv på om ni håller med oss, säger HP Tran.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm