yogande

Uppsving för skolyoga efter anmälan

Det är svårt att föreställa sig en mer passande dag för att säga hej till solen. Under en klarblå himmel får barnen på Kevingeskolan pröva på yoga då Barnyogadagen anordnades för tredje året i rad.– Vi vill att skolorna ska få upp ögonen för yoga och hur man kan använda sig av det, säger initiativtagaren Filippa Odevall. 

Det är trångt mellan handdukarna på backen, alla vill stå så långt fram som möjligt. För en stund sedan var luften full av förväntansfullt fnitter men nu är allas uppmärksamhet riktad framåt.

När Barnyogadagen kom till för 3 år sedan var det för att sprida information om barnyoga och låta barn få prova på. I år deltar uppskattningsvis 2000 barn runt om i Sverige, 350 av dessa på Kevingeskolans skolgård.

På scenen står Filippa Odevall en av arrangörerna för Barnyogadagen. Hon instruerar barnen genom den ena yogaövningen efter den andra, de ska vaja som palmer för vinden, väsa som ormar och hälsa på solen.

Jag tycker att det är spännande med ett sådant här inslag i skolmiljö som ju i vanliga fall är ganska prestationsinriktad och resultatinriktad. Med yogan skapar vi ett utrymme att bara få vara, precis som man är, säger hon.

Kan man se någon effekt i klassrummet av att barnen tränar yoga?

– Många lärare som testat säger att barnen blir lugnare. När de  sätter dig i bänkarna igen, efter övningarna, är de mer fokuserade. Det är väl ofta det som lärare söker, verktyg för att få en mer samlad, harmonisk stämning i klassrummet.

Sofia Ström är idrottslärare på skolan. Hon berättar att yogapasset är en avslutning på veckans vänskapsdagar. Dagens tema är trygghet – i sin egen kropp och i att göra saker tillsammans.  

– Som idrottslärare är det också kul att kunna erbjuda något som vi inte gjort på idrottslektionerna tidigare. Jag vill att eleverna ska få prova på saker inom ett så brett spektrum som möjligt och förhoppningsvis hitta något som de kan ta med sig vidare, säger hon.

För ett drygt år sedan anmälde en privatperson skolyogan på Östermalmsskolan till Skolinspektionen under förevändning att det skulle handla om ett religiöst inslag i undervisningen. Skolinspektionen kom fram till att yogan, med sitt fokus på hälsa och välbefinnande, är icke-konfessionell. Därmed är det fritt fram för skolor som vill använda yoga att göra det.

Enligt Filippa Odevall har turerna kring anmälan fått konsekvenser.

Jag skulle nästan kunna säga att vår verksamhet har fått mer uppmärksamhet på grund av detta.  En del är fortfarande undrande; är det verkligen okej med yoga i skolan? De har hört talas om debatten men känner inte till resultatet. Men svaret ligger på Skolinspektionens hemsida och det är bra för oss att ha det beslutet att hänvisa till, vi vill ju inte heller få in något i skolan som inte gynnar barnen.

Händer det att föräldrar är tveksamma och säger att det här ska mitt barn inte vara med på?

  Jag har inte stött på det själv men jag har hört att det händer. Men jag tror att inställningen har ändrats efter svaret från Skolinspektionen. De som eventuell var negativa är det inte längre, säger Filippa Odevall.

Ute på skolgården avslutas passet med att barnen får massera varandras ryggar. Sen ska det ätas korv med bröd, grillen är redan igång.

Felix Borgudd och Linnea Ivarsson i årskurs 6 är nöjda med dagen. De är överens om att det har varit roligt.

– Och så blir man lugn, tillägger Linnea.

– Men det var svårt att hålla balansen när man skulle göra så här, säger Felix, och visar hur man ska stå på ena benet med det andra uppraget med foten mot knät. 

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm