dinamarca_sjostedt

Rossana Dinamarca och Jonas Sjöstedt.

| Foto: Kalle Larsson
Riksdagen 

V: Vinsterna måste bort om skolan ska räddas

Vänsterpartiets skolpolitiska talesperson Rossana Dinamarca vill hitta breda allianser i skolpolitiken. Samtidigt riktar hon skarp kritik mot samtliga riksdagspartier.
– I riksdagshuset finns inte viljan varken från höger eller vänster att verkligen ändra på något. Vi kan ju lägga ner Skolverket om vi ändå inte ska lyssna på vad de säger, säger hon till Skolvärlden.

Hon kallar det för en ”skygglappsmentalitet”.

– Man vågar inte se det som pekas ut som problem, säger hon.

Problemen hon syftar på är kommunaliseringen, det fria skolvalet och företag som driver skolor i vinstintresse. Hon menar att de faktorerna gemensamt åsidosätter elevernas rätt till en bra utbildning.

– Vi har ett systemfel som urholkar likvärdigheten. Dessutom har det förts en medveten politik de senaste åtta åren där allting ska mätas, och det som inte går att mäta anses inte vara intressant. Det gör att skolans samhällsbyggande funktion går förlorad.

Vänsterpartiet ordnade ett seminarium på tisdagen som behandlade framför allt vinstinstressen och ett förstatligande av skolan. Jonas Sjöstedt, partiledare Vänsterpartiet, kommer direkt från ett möte med partivänner från de övriga nordiska länderna och håller ett kort anförande.

– Vi pratade en hel del om svensk skola. Det som skiljer oss från våra grannländer är att vi låtit skolan bli så marknadsstyrd och ojämlik. De två förstärker dessutom varandra. Tanken att skolvalet är en marknad där man väljer sin egen undervisning lägger ansvaret på föräldrar och elever att se till att skolgången blir bra. Jag menar att mycket forskning pekar på att problemen med bristande likvärdighet förstärks av det, säger han.

Enligt Jonas Sjöstedts analys är det inte möjligt att vända utvecklingen i skolan så länge vinstintresset får leva vidare.

– Skolan har gått mot att förstärka klasskillnader istället för att utjämna dem. Så länge vi inte gör något åt de här grundläggande marknadsmekanismerna kan vi inte lösa problemen. Utbildning är en rättighet, inte en vara, avslutar han sitt anförande.

I samband med tisdagens seminarium presenterade Vänsterpartiet en lista som i tio punkter slår fast hur partiet vill ändra skolsystemet. Samtidigt säger partiets skolpolitiske talesperson Rossana Dinamarca att de är öppna för förändringar om det visar sig behövas.

– Jag tycker att det är så politiken ska vara. Vi måste kunna säga vad vi tycker och tänker, men inte vara så benhårda att vi inte kan ändra oss om vi blir motbevisade.

Bredvid kritiken mot vinstintressen och det fria skolvalet är ett förstatligande av skolan Västerpartiets viktigaste skolfråga. Rossana Dinamarca menar att skolledningar kan hamna i kläm när de ska tillgodose kraven i de statligt fastställda styrdokumenten och samtidigt den egna kommunens krav. Krav som inte alltid stämmer överrens, eller som är så resurskrävande var för sig att båda inte går att göra samtidigt.

– Systemet behöver bli tydligare. Eftersom staten utformar styrdokumenten borde de också ha det fulla ansvaret. Dessutom ser vi hur resurser till skolorna fördelas väldigt olika i olika kommuner, det är en viktig del att styra upp, säger hon till Skolvärlden.

I dagsläget är det en brokig skara riksdagspartier som vill förstatliga skolan: Vänsterpartiet, Folkpartiet och Sverigedemokraterna. Utbildningsminister Jan Björklund har som ledare för Folkpartiet bearbetat sina allians-kollegor i många år, hittills utan större framgång.

Socialdemokraterna säger idag nej till ett förstatligande, Miljöpartiet säger ”nja”. Har du förhoppningar att det ska förändras?

– Det har talats en del om att man skulle vilja se ett större statligt ansvar, man ser att det behövs. Sen kanske man inte kallar det för ett förstatligande. Den vägen vandrade Västerpartiet också innan vi till slut slog fast att vi ska ha en statlig skola.

Det är inte långt kvar till hösten. När ska ni enas?

– Vi har varit tydliga med att vi går till val som enskilda partier. Sen får våra olika styrkor avgöra hur stort inflytande vi får över politiken. Det ger väljarna större inflytande över vilken politik som ska gälla än att man bestämmer det i förhand och säger ”så här blir det, take it or leave it”.

Men ni vill ha ett brett stöd för skolreformer för att de ska hålla över tid. Ska ni sitta och nattmangla fram det stödet efter valet?

– Man ska komma ihåg att det finns ganska stor samsyn ändå bland de rödgröna partierna. Men det är viktigt är att väljarna avgör vilken politik de vill ha. Det kanske innebär nattmanglingar, men jag tycker inte att det finns någonting dåligt i att sitta och nattmangla politik. Det är så det fungerar. Vi har kompromissat förut och visat att vi kan leverera politik tillsammans.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm