Annons

Våga släpp in kreativiteten!

Publicerad 27 september 2012

I skolan måste kreativiteten få ta plats. Det var seminariepanelen på bokmässan helt övertyga om är vad vi behöver för framtiden. Panelen bestod av Louise Hoffsten, sångerska, Simon Kyagar, forskare vid KI, samt Martin Widmark, lärare och författare.

I Kina utgick det i förra veckan ett påbud från regeringen att skolan måste lyfta fram kreativiteten, att de kinesiska skolorna inte bara kan lära ut gamla kunskaper. Det berättade Marin Widmark som just besök Kina och kallade kreativiteten en riktig demokratibubblare.

Den svenska skolan behöver också öppna för kreativiteten, inte dämpa och heller inte styra för mycket. Men:

- Vi pedagoger måste våga styra en del, sätta vissa ramar och begränsa sandlådan, sa Martin Widmark, lärare och författare.

Han beskrev en bildlektion där läraren ger eleverna helt fritt spelrum, att jobb hur de vill, med vilka material de vill och var som helst:

- Då kommer inget ut alls. Men ge dem en liten pappersbit, en nyvässad penna och be dem rita ett hus på 3,5 minuter från och med nu. Då börjar de jobba direkt.

Att vara tillåtade är dock det viktigaste:

- Vi får inte stänga ute någon. Den som tycker att matte är roligt men inte är så duktig ska också få uppmuntran.

Simon Kyaga forskar kring kreativitet, som han själv säger inte alls är lika hett som att forska kring intelligens, och undersöker sambandet mellan kreativitet och psykiska sjukdomar, som schizofreni och bipolära diagnoser. Han har också jämfört revisorer och konstnäer, vars kreativitet har stor skillnad.

Men vad är egentligen kreativitet? Simon Kyaga svarade:

- Det är att skapa nytt och meningsfullt. Och handlar både om personligheten, processen och produkten.

Han menar att kreativitet är något av ett ensamarbete och att forskningen till exempel visar att så kallad brainstorming aldrig ger några riktigt bra lösningar.

Martin Widmark invände:

- Men vi är ju världsbäst i Sverige på grupparbete och vi behöver jobba i grupp.

Panelen enades om att vi nog behöver både och.

- Vi behöver också göra olika saker, ett slags växelbruk säger jag som har mina rötter i jordbruksbygden i Östergötland, sa Louise Hoffsten.

Hon berättade om  uppväxten i en kreativ familj men också hur tonåren begränsade hennes kreativitet, att det gällde att vara "ordentlig och duktig". Idag bejarka hon dock sin kreativitet fullt ut.

- Jag har alltid fått höra att jag är så splittrad. Men jag svarar att jag är sångerska även om jag kan sjunga visor ibland och inte alltid bara kör blues.

Forskaren i panelen, Simon Kyaga, tyckte att det är märkligt att skolan inte öppnar upp mer för kreativitet eftersom det blir allt viktigare i dagens samhälle:

- Skolan måste bestämma sig för att premiera kreativitet. Även om det nog är en utmaning för lärarna med kreativa elever.

Facebook kommentarer

MER PÅ SKOLVÄRLDEN.SE
Annons
Annons
Estetlärarna har dåliga förutsättningar

Estetlärarna har dåliga förutsättningar

Utvärdering

Lärare inom bild, musik och slöjd har för stora elevgrupper och för lite undervisningstid, och många av lärarna är obehöriga. Men de får bra betyg av eleverna, som tycker att lektionerna är både roliga och intressanta.

Annons

SKL: Bra, men inte tillräckligt

Budgetsatsning

En välkommen höjning men mer behöver göras. Så kommenterar Roy Melchert på SKL att regeringen vill höja schablonersättningen till kommuner för asylsökande barn. 

Välkommen satsning på skolbibliotek

Välkommen satsning på skolbibliotek

30 miljoner årligen

Regeringen ska stärka skolbiblioteken med uppemot 300 deltidsanställda. Kan leda till förbättrat samarbete med lärarna, enligt Kungliga biblioteket.

Annons
Annons
Barncancer
En lyhörd skola blev lösningen för Jasmine

En lyhörd skola blev lösningen för Jasmine

Stödfunktioner

Många cancerdrabbade barn och deras föräldrar upplever att skolan inte ger tillräckligt stöd, men för Jasmine Garip Nilsson var hemskolan alltid närvarande trots all frånvaro under behandlingen.

Annons
Idrottsundervisningen kan överbrygga mycket

Idrottsundervisningen kan överbrygga mycket

Avhandling

För nyanlända ungdomar är hälsa och idrott i skolundervisningen viktigt och roligt. Men för att lyckas måste aktiviteterna anpassas och vara tydliga.

Konkret feedback fungerar bäst

Konkret feedback fungerar bäst

Tips

En ny avhandling har undersökt effekterna av olika slags beröm och vad som påverkar elevers uthållighet.

”Stort behov av kunskap om nyanlända elever”

”Stort behov av kunskap om nyanlända elever”

Guldäpplet

Sva-läraren Sara Persson är nominerad till Guldäpplet för sitt arbete med nyanlända elever och för hur hon använder IT i sva-undervisningen. 

”För många utbildar lärare”

”För många utbildar lärare”

Debatt

Lärarutbildningarna bör koncentreras till färre lärosäten och dimensioneras efter skolornas behov, skriver LR:s Bo Jansson och Isak Skogstad.

Inför lektioner i karriärutveckling

Debatt

Att införa karriärutveckling på schemat hade gjort att vi kan minska andelen kostsamma avhopp, öka trivseln på arbetsplatser och se till att individer hittar till rätt yrke tidigare, skriver Amanda Sjöswärd, studie- och yrkesvägledare. 

Pengar för asylsökande barn

Pengar för asylsökande barn

Budgetproposition 

Höjd ersättning till kommuner för asylsökande barn. Och en rätt för alla att studera på Komvux. Det var några av punkterna när regeringen presenterade kommande budgetsatsningar på skolan. 

Academedia kan börsintroduceras

Friskola

Riskkapitalbolaget EQT vill sälja Academedia. Ett beslut som påverkar 60 000 elever och drygt 12 500 lärare och andra anställda. 

Anställda vid lågkonjunktur presterar bättre

Lärare

Elevernas resultat blir bättre om deras lärare anställs under perioder av lågkonjunktur och tuff arbetsmarknad. Det visar en studie från National Bureau of Economic Research.

Sms får unga att röra på sig

Sms får unga att röra på sig

Avhandling

En ny avhandling visar att ungdomar som via sms peppar varandra att träna också ser till att göra det. Nu hoppas forskaren bakom studien att fler använder teknik för att uppmuntra unga till den viktiga motionen. 

Lärarlöner
Kritik mot lärarlönesatsningen

Kritik mot lärarlönesatsningen

Lön

Komvux- och sfi-lärare är två grupper som inte inkluderas i regeringens tremiljarderssatsning på lärarlöner.
– Obegripligt att facket gick med på detta, säger komvuxläraren Niklas Bremler.

Schack får eleverna  att tanketräna

Schack får eleverna att tanketräna

Lektionstips

Forskarvärlden är allt mer överens om vinsterna med att använda schack som pedagogiskt verktyg. Det handlar inte bara om matematik och logik, utan minst lika mycket om social kompetens.

Skriv 101 ord om Stockholm

Skriv 101 ord om Stockholm

Skrivlust

Med 101 ord kan alla mellan 10 och 101 år skriva om Stockholm, med chans att bli både tonsatt och publicerad i en bok. Projektet har redan lockat mängder med skribenter. "Drivkraften är att främja skrivlust och minska segregationen", säger språkläraren Elsa Vernier.

Brott mot lagen för elevens rätt

Brott mot lagen för elevens rätt

Nyanlända

För att ha möjlighet att ge studiehandledning på modersmål, som alla elever har rätt till, väljer vissa kommuner att köpa tjänsten på distans från andra kommuner. Men det är ett brott mot skollagen.

Lärarbristen

Lärarbrist: Slår ihop klasser

Behörighet

I Jokkmokk försöker man lösa lärarbristen genom att slå ihop små klasser till stora.

Förlag utmanar med billigare böcker

Förlag utmanar med billigare böcker

Läromedel

Att ständigt få nej på frågan om att köpa in läromedel fick bröderna Johan och Jonas Paulsson att bestämma sig. De sa upp sig från sina lärarjobb och startade läromedelsförlag med lågprislitteratur. I höst kommer den 19:e titeln ut.

Helene Ängmo till Skolinspektionen

Helene Ängmo till Skolinspektionen

Jobbyte

Skolverkets överdirektör Helene Ängmo blir tillförordnad generaldirektör för Skolinspektionen. 

Formativ bedömning stärker matten

Formativ bedömning stärker matten

Forskning

En ny avhandling visar på nyttan av formativ bedömning i matematik.

Lön
Policy förhindrar lönehöjning

Policy förhindrar lönehöjning

Fackligt

Det är långt ifrån självklart att lärare som byter arbetsplats inom en och samma kommun kan räkna med löneförhöjning.
Flera kommuner har policyer som sätter käppar i hjulet.

Regeringen satsar på vuxenutbildning

Skolpolitik

Regeringen vill satsa på ett nytt kunskapslyft genom en utbyggnad av vuxenutbildningarna inom yrkeshögskolan, folkhögskolan och komvux. 

(C) vill förändra yrkesutbildningen

Skolpolitik

Utbildning ska leda till jobb, menar Centerpartiet som nu vill ta ett omtag på svensk skolpolitik. Dessutom vill partiet höja lärarnas löner och kompetens.

Privata utbildningsföretag granskas

Tillsyn

Nu ska Skolinspektionen granska de privata företag som driver vuxenutbildning och sfi. Misstanke om glädjebetyg är en orsak.

Många lärare blir kränkta av sina elever

Många lärare blir kränkta av sina elever

Avhandling

Lärare upplever tidvis att de blir kränkta av sina elever. Även elever känner sig utsatta av sina lärare.
​– Det är en form av mobbing som sällan lyfts fram, säger lärarstudenten Sofia Roslinde som tillsammans med läraren Alexandra Öholm har skrivit en magisteruppsats i ämnet. 

Glöm inte de särbegåvade eleverna

Debatt

Svensk skola måste fortsätta att utveckla snabbspår och fördjupning, liksom särskilt stöd. Annars är vi snart tillbaka i den gamla socialdemokratiska utjämningsskolan. Det skriver Lotta Edholm (FP), oppositionsborgarråd i Stockholm stad.  

Litteraturpris till bok om betyg

Litteraturpris till bok om betyg

Prisad

Betygsforskaren Alli Klapp har fått kurslitteraturpriset för boken ”Betyg, bedömning och lärande” som vänder sig till lärare och lärarstudenter.

LR-kongress 2016
Bo Jansson lämnar LR i maj

Bo Jansson lämnar LR i maj

Fackligt

Bo Jansson ställer inte upp för omval till ordförandeposten i Lärarnas Riksförbund.
– Ställer man upp för fyra år till då ska man vara beredd att sitta hela perioden ut. Då har jag ärligt tänkt efter: ska jag vara ordförande för LR 2020? Nej, det ska jag inte. 

”De accepterar varandras olikheter”

”De accepterar varandras olikheter”

Klassrumsmiljö

Eleverna i Emma Enströms klass är vana vid att ständigt byta arbetsplatser och jobba med nya klasskamrater. Det har gjort gruppen tight och att alla jobbar med alla utan protester.

Språkintroduktion
Sätt inte elevernas liv på vänt

Sätt inte elevernas liv på vänt

Språkintroduktion

Språkintroduktionseleverna på Enskede Gårds gymnasium vill vidare så fort som möjligt. För vägledaren Volkan Serengil är utmaningen att skapa realistiska förväntningar och hålla motivationen uppe. 

Skattjakt med plattor

Skattjakt med plattor

Undervisningstips

Pedagoger i Kalmar för samman kultur och ny teknik i projektet Kulturell Geocaching – eleverna placerar ut och söker efter quizfrågor baserade på faktatexter om närmiljön, med hjälp av digitala plattor och fantasi.