Karriärreformen

Var fjärde förstelärartjänst inte tillsatt

En fjärdedel av förstelärartjänsterna tillsattes aldrig under karriärreformens första år. Friskolornas huvudmän visar också sig vara betydligt sämre på att utnyttja statsbidraget än kommunerna i en rapport från Skolverket.

Karriärreformens första pengapott räckte till 4175 förstelärartjänster för 1116 skolhuvudmän. Totalt sökte 577 huvudmän medel till 3 821 förstelärare, men bara 3040 av dessa tjänster tillsattes till slut.

Skolvärlden har tidigare rapporterat om att andelen kommuner som sökte bidrag var 93 procent, men i Skolverkets genomgång visar det sig att andelen som till slut tillsatte minst en förstelärare var 74 procent. Bland friskolorna var andelen ännu lägre – knappt 30 procent.

I år nästan fyrdubblas reformen vilket innebär att kommuner och fristående skolor kan söka pengar för totalt 15 000 förstelärartjänster. Ansökningstiden pågår just nu.

– Jag tycker att kommuner och fristående skolor ska ta den här chansen och se möjligheterna att höja kvalitén i undervisningen. Reformen kan till exempel användas för att locka de bästa lärarna till de skolor som har störst utmaningar, säger Anna Ekström i ett pressmeddelande.

Mer än två av tre förstelärare arbetar i förskoleklass eller grundskola och en fjärdedel inom gymnasieskolan. Tre av fyra är kvinnor. Huvudmännen uppskattar att ungefär 10 000 lärare ansökte om de drygt 3000 utsedda förstelärartjänsterna.

I Skolverkets rapport framgår också huvudmännen totalt ansökte om 102 lektorer, men att bara 38 av dem utsågs. För lektorer är lönepåslaget 10 000 kronor/månad, det vill säga dubbelt så stort som för förstelärare.

Projektledaren Peter Östlund har tidigare sagt så här till Skolvärlden om huvudmännens bristande intresse för lektorer:

– Ett skäl till att man valde att koncentrera sig på förstelärartjänster kan vara att det går två förstelärare på en lektorstjänst. Jag tror att många kommer att passa på att inrätta lektorstjänster i år, men samtidigt kryllar det inte av lärare som avlagt licentiatexamen eller doktorerat och det är inte säkert att de arbetar på skolorna. För att kunna bli lektor måste man ju undervisa en del av sin tid.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm