vasteraslon
Lönetoppen

Västerås visar framfötterna

Västerås har länge hållit hårt i plånboken på lärarfronten. Det har fått konsekvenser. Lärare söker sig till grannkommuner och stadens ämneslärarutbildning saknar studenter. Men nu har politikerna bestämt sig för att ta ett rejält kliv uppåt.

– Ökningen är bra, men mer krävs, säger läraren Eva-Lotta Peterle.

Mer om Västerås

Totalt har Västerås cirka 2 000 lärare, varav 47 är förstelärare.

Västerås har avsatt en extrapott på 37 miljoner kronor 2012–2014 för att premiera skickliga lärare och öka lönespridningen.

Skolledarna har varit tvungna att bara ge tillskottet till hälften av lärarna för att få ta del av extra lönepengar.

2012 medförde total löneökning på 6,05 procent för lärare inom Lärarnas Riksförbund.

2013 fick lärarna på kommunala skolor 3 procents löneökning. Därutöver fick yrkesskickliga lärare dela på en särskild pengapott. Sammanlagt gav det en total löneökning på cirka 3,8 procent för medlemmarna.

2014 hoppas kommunen kunna ge alla nyexaminerade gymnasielärare 25 000 kronor i ingångslön och minst en löneförhöjning i linje med märket.

Västerås nior nådde ett lägre genomsnittligt meritvärde i fjol. Andelen som hade behörighet till gymnasiets yrkesprogram var 83 procent, jämfört med 87,5 procent i hela landet. 73,4 procent hade godkänt i alla ämnen.

Gång på gång har lärarna i Västerås tvingats nöja sig med minsta möjliga lönepåslag. Det har lett till att stadens lärare har tjänat betydligt mindre än genomsnittet i landet, trots att Västerås ligger ett stenkast från flera kommuner som betalar avsevärt bättre.

– Vi gjorde en analys av våra olika yrkeskategorier och konstaterade att lärarna hade halkat efter i konkurrensen och att de hade fått för lite i vårt lokala löneavtal. Vi hade också en lärarhögskola som inte kunde rekrytera studenter. Dessutom har det pågått en politisk diskussion i kommunen om att vi måste satsa på skolan och i det ingår att satsa på lärarna, säger Staffan Jansson (S), ordförande i kommunens arbetsgivardelegation.

Västerås har framför allt satsat på att höja lönen för lärare som anses som särskilt skickliga och lönerna för nyexaminerade lärare, men även den generella nivån har legat över den lägstanivå som avtalats med Sverige Kommuner och Landsting, SKL.

– Ökningen är bra, men det har skett från ett lågt läge. Vi försöker se de här ökningarna som ett steg mot högre löner. Vi vill ta oss förbi grannkommunen Eskilstuna och bli löneledande i Mälardalen, åtminstone om man nu inte räknar in Stockholm, säger Mårten Lundgren, lärare i historia på Wijkmanska gymnasiet och kommunombud för Lärarnas Riksförbund.

Kollegan Eva-Lotta Peterle, lärare i svenska och engelska, ser satsningen som nödvändig.

– Den är bra, men den gjordes för att man överhuvudtaget skulle vara en attraktiv arbetsgivare, så det krävs mer. Lärare som undervisar i ämnen där det är brist på lärare börjar gärna jobba i andra kommuner för att på så sätt lyfta lönen, säger hon.

På två år har Västerås lärarlöner vuxit med 9,85 procent och staden befinner sig i dag i toppskiktet när Lärarnas Riksförbunds jämför kommunernas genomsnittliga löneökningar för medlemmar.

– Satsningen har inte syftat till att nivåhöja, utan till att premiera de bästa lärarna. Vi bedömer att det får resultat på måluppfyllelsen för eleverna och att vi kan attrahera och behåller de bästa genom en bra löneutveckling. Det har varit en medveten styrning, säger barn- och utbildningsförvaltningens direktör Jan Lindblom.

Läraren Kaj Lööf, fackligt ombud och tekniklärare, har mött kritik mot det.

– Självklart är det positivt att man har prioriterat lärare. Vi tar tacksamt emot de pengar som faller ut, men alla jublar inte eftersom rektor har valt hur pengarna ska fördelas. Första året fördelades extrapengarna ganska generellt i vårt arbetslag, men andra svängen var det vissa som blev utan. Risken är att det skapar osämja i arbetslagen, säger han.

Västerås brottas med en högre andel elever utan gymnasiebehörighet och ett lägre meritvärde hos niorna än genomsnittet i landet. Staden har höjt elevpengen för att ge alla skolor möjlighet att höja lärarlöner utan att skära i övrig verksamhet.

– Även friskolor har fått höjd skolpeng, men där kan inte kommunen kräva att pengar ska gå till lön så flera friskolelärare är missnöjda. På vissa kommunala skolor är lärarna inte heller nöjda med att erfarna lärare med högre löner har fått en lägre procentuell höjning, säger Mårten Lundgren.

Det är något som 66-åriga kollegan Elisabeth Kiessling känner igen.

– Det är trevligt om Västerås höjer lärarlönerna, men de kan inte slå sig för bröstet ännu. Jag har hållit en hyffsad takt i min löneutveckling, men det finns en tendens att man inte vill ge gamlingarna så mycket utan satsar på de yngre, säger hon.

Förutom kommunens extrapengar till lärarlönerna får numera 47 förstelärare 5 000 kronor mer i månaden från staten i två år. – Till en början har vi valt att tidsbegränsa karriärtjänsterna eftersom vi vill följa utvecklingen och utvärdera satsningen. Det är möjligt att satsningen permanentas efter tvåårsperioden, säger Jan Lindblom.

Om det blir fortsatta lönesatsningar på just lärare i Västerås återstår att se.

– Budgetdiskussionen kommer i november och då ska lärarlönerna ställas mot andra investeringar i skolan, men vi ska minst ligga på märket. Vi vill ju inte ha avtalet med SKL uppsagt så då har även vi ett ansvar att se till att det inte sker, säger Staffan Jansson.

Varför tror du att många kommuner inte har uppvärderat lärarnas löner trots uppmaningar från SKL?

– Vi har en kommun i tillväxt med en god ekonomi som kan prioritera så här. Jag är kritisk till regeringens sätt att räkna upp stadsbidragen. Det har varit väldiga nedskärningar sedan 1990-talet och det slår mot skolan, som för vår del står för ungefär halva kommunekonomin. Det är en mycket viktigare fråga för skolan än om huvudmannen ska vara staten eller kommunen.

Fackets mål är att Västerås ska bli löneledande i Mälardalen, vad säger du om det?

– Det är väl ett jättebra mål, men då får man exkludera Stockholm. Om man gör det så är det inte omöjligt. 

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm