klassrum_stop

Lärare behöver bli bättre på att säga ifrån, för sin egen skull, menar Pernilla Wallgren på Lärarupproret.

Arbetsmiljö

”Vi lärare måste bli bättre på att säga stopp”

Lärarupprorets företrädare uppmanar lärare att sluta jobba gratis i november.
– Det handlar om att ta hand om sig själv, säger lågstadieläraren Pernilla Wallgren.

Lärarupproret
  • Lärarupproret är ett Facebook-baserat nätverk för lärare som diskuterar yrkets arbetsvillkor med mera.
  • Gruppen är mest känt för att ligga bakom demonstrationen Lärarmarschen.
  • I skrivande stund har de strax under 11 000 medlemmar på Facebook.

”Ta dina raster. Gå hem när arbetstiden är slut. Tacka nej till vikariat. Vi uppmanar alla anställda på fritidshem och i skola att sluta gratisjobba under hela november månad”. Det är uppmaningen från sammanslutningen Lärarupproret i en debattartikel i tidningen Kommunalarbetaren.

Pernilla Wallgren är lågstadielärare och aktiv i Lärarupproret. Hon menar att syftet med uppmaningen är att få lärare att tänka till kring hur de själva agerar när det blir för mycket att göra på jobbet. Säger man stopp eller tar man med arbetet hem och jobbar för mycket?

Pernilla Wallgren
Pernilla Wallgren

– Vi lärare älskar våra elever. Problemet med det är att man därför lätt hoppar över raster och jobbar extra. Vi offrar oss själva, vi ställer upp och vi tar inte de pauser vi egentligen behöver. Men vi måste klara av att vara människor utanför jobbet också, och inte bli sjukskrivna av stress.

Uppmaningen att inte jobba mer än vad arbetstiden anger belyser situationen att om lärare inte jobbade över skulle skolan inte hålla ihop.

Hur mycket jobbar du gratis i vanliga fall?

– Jag har jobbat i över tio år och blivit ganska bra på att bedöma vad som krävs, så jag personligen klarar mig rätt bra. Men jag har kollegor i landet som solklart jobbar mer än sin arbetstid. Som ny kan du lätt lägga runt 60 timmar i veckan, säger Pernilla Wallgren.

Hur förklarar ni det här för eleverna? Det är ju de som drabbas först om lärare säger nej till att vikariera osv.

– Grejen är att det alltid är eleverna som blir drabbade. Om jag brakar in i väggen är det verkligen de som blir drabbade. Hur vi än gör drabbas alltid de. Men om vi visar att vi inte kan jobba 50 timmar i veckan kanske det kan ge våra rektorer mandat att säga ”såhär är det, de orkar inte, vi måste ha mer resurser”.

Varför bedömer ni att sådana här drastiska uppmaningar behövs?

– Jag tycker inte att det är en drastisk uppmaning att säga att man ska jobba sin arbetstid. Man ska inte jobba mindre än sin arbetstid, men man måste vara noga med att inte offra sig själv. När lärare känner att de inte kan vara lediga och får panikattacker, då är väggen ganska nära, säger Pernilla Wallgren.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm