Vi lärare vill bli uppmuntrade

”Vi har en flumskola.” Hur ofta har man inte hört det från utbildningsministern? Eller också säger han att skolans allt lägre placering i de internationella kunskapstesterna är den förra regeringens fel. Själv är han skuldfri, tycker han.

Utbildningsministern får numera ackompanjemang av Skolinspektionen med att påtala hur dålig skolan är. Skolinspektionen har bildats av nuvarande utbildningsminister, vilket knappast kan vara en slump. Nu slipper han själv säga hur dålig skolan är längre. Men det konstiga är att han fortsätter att få röster genom att skylla på att skolans allt sämre resultat inte har med nuvarande politik att göra.

Så vad har hänt i skolpolitiken på senare tid?

  • Pengar förs från skolbudgeten till riskkapitalbolag. Dessa bolag måste få kräver avkastning på sina pengar och de pengarna tas ju ur skolans budget. Kan skolan bli bättre av att få mindre pengar till undervisning? Knappast.
  • Studenter med höga betyg söker inte längre till lärarutbildningen. Intagningspoängen är så låga att alla kommer in oavsett vilken poäng man har. Hur ska man få en bra skola utan duktiga lärare?
  • De lärare som är nyutexaminerats söker andra jobb. En fjärdedel av dem som tagit examen de senaste fem åren jobbar inte i skolan. Hur får man lärare att stanna i skolan?
  • Lärare som jobbat länge i skolan tycker att yrket försämrats och trivs inte längre lika bra som förut. Tiden till undervisning har minskat drastiskt. Man är inte lärare längre, utan administratörer.

Så hur ska man få läraryrket attraktivt igen?

  • Inte genom att ständigt påtala att vi har en flumskola. Det känns som om ministern menar att vi lärare är ”flummiga”.
  • Inte genom att ge media rapporter om att skolan är dålig, som Skolinspektionen så gärna gör. Som lärare jobbar man allt man orkar och lite till, men det räcker tydligen inte. Skolan är uppenbarligen dålig hur man än arbetar. Man vill, som eleverna, bli uppmuntrad – inte ständigt negativt kritiserad. Något är väl ändå bra.
  • Inte genom att ålägga lärare betungande dokumentationskrav så att undervisningen blir något som man inte får tid till. Det var ju för att undervisa man en gång valde läraryrket.
  • Inte genom att ha en lönepolitik så att andra yrken väljs.

Jan Björklund gick till val genom löften om att förbättra skolan. En gång i tiden kallades folkpartiet ”skollärarpartiet”. Många lärare röstade då på det partiet. Men gör många det idag? Kan man fortfarande få röster från lärare som tror att Björklunds politik gör skolan bättre?

Anders Ericsson
Lärare i Malung

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm