”Vi måste uppmuntra kritiskt tänkande”

Vilken betydelse har intoleransen på nätet för rasismen i skolorna? Skolvärlden.se frågar Alexander Bengtsson, utbildningschef på stiftelsen Expo:
– Det har stor betydelse. Om du har intoleranta idéer måste du få dem bekräftade på något sätt för att de ska stärkas. Före nätet var du tvungen att själv söka upp extremistiska organisationer för att få information och det var självklart mycket svårare. I dag räcker det att surfa på nätet för att få sin intoleranta världsbild bekräftad.
Hur ska lärare och andra vuxna möta detta?
– Det går inte med censur utan vi måste i stället uppmuntra kritiskt tänkande och kunskap.
Vilka sajter bör en lärare ha koll på för att förstå vad det här kan handla om?
– De mest populära just nu är politisktinkorrekt.info, Metapedia (som är högerextremisternas motsvarighet till Wikipedia) och forumet nordisk.nu.
Efter dödsskjutningar i Norge i somras menar många att anonymiteten på nätet inte accepteras i samma utsträckning som tidigare. Har ni på Expo också märkt detta?
– Efter den 22 juli vågar fler ta debatten men samtidigt tar de intoleranta till fulare grepp. Det är resultatet av att de känner sig pressade.
Några exempel är att politiker blir hårt baktalade och att fejkade Twitter-konton startas och drivs av extremister i någon form, enligt Alexander Bengtsson. Det sistnämnda har även han själv råkat ut för, tillsammans med bland andra Aftonbladets chefredaktör Jan Helin och journalisten Lena Sundström.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm