Vikariestopp i Boden

Ökad stress kombinerat med en känsla av hopplöshet när ständiga besparingar drabbar undervisningen. Det känner lärarna i Boden sedan kommunen infört ett vikariestopp.

– Det har blivit väldigt stressigt och särskilt i perioder när även andra saker som utvecklingssamtal ska hållas, säger Lars Johansson, matematik- och NO-lärare på en högstadieskola i Boden.
– I början var det tal om att inte ta in vikarier ens vid ledighet för facklig verksamhet, men där har skolledningen tack och lov backat. Att strypa personalens fackliga engagemang på det sättet hade varit allvarligt.

Vikariestoppet gäller sedan början av oktober och omfattar ledighet eller sjukfrånvaro i högst två dagar. Lärarfacken protesterade mot beslutet och tycker nu att konsekvenserna blivit som förväntat.
– Vi kan inte göra ett lika bra jobb som tidigare när vi måste täcka upp för kollegor och stundtals gå mellan två klasser. Det sätter också en press på personalen att inte sjukskriva sig som är mycket olycklig, säger Åsa Larsson, högstadielärare och biträdande kommunombud för Lärarnas Riksförbund.

Lärarförbundets representant Annika Samuelsson håller med.
–Jag är kritisk mot att arbetsgivaren väljer en besparingsåtgärd som man av erfarenhet vet har liten effekt på ekonomin men som gör stor skillnad på kvalitet och arbetsmiljö.

Att vikariestoppet ska utvärderas i slutet av året har lärarna tagit som ett oroande tecken på att det kan förlängas även till vårterminen. Men på den punkten ger barn- och utbildningsnämndens ordförande, socialdemokraten Britt-Marie Loggert-Andrén, ett halvt löfte.
– Förmodligen häver vi vikariestoppet efter nyår. Jag ser det som ohållbart i längden för arbetsmiljön att inte ta in vikarier, säger hon och fortsätter:
– De ekonomiska problemen kvarstår men vi får titta på andra åtgärder som programstruktur och lokalfrågor där det kan bli tal om att slå ihop skolor. Boden kommun har i flera omgångar under de senaste åren sagt upp skolpersonal, men utbildningsförvaltningen har ändå haft svårt att komma tillrätta med de underskott som man får ta med sig till nya budgetår.

Lars Johansson tycker att ovissheten är värst.
– De förändringar som gäller nu kan man ju förhålla sig till, men det blir mycket tankar och spekulationer om vad som kan finnas runt hörnet. Vi har förstått att det kan bli aktuellt att slå ihop de båda högstadieskolor som finns i centrala Boden redan till hösten men hur det ska ske ställer vi oss frågande till.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm