Annons

"Viktigt att se dem som en resurs"

Publicerad 21 maj 2010

Föräldrar kan vara riktigt, riktigt jobbiga.
Ändå är det sällan det uppstår allvarliga konflikter.
– Jag tycker att det är viktigt att se föräldrarna som en resurs. Hur jag bemöter dem är A och O för hur relationen blir, säger Ann Lundgren, SO-lärare 6-9.

Fakta

"Gå inte i försvar"

Fem bra tips från Birgitta Kimber, psykoterapeut och speciallärare, tillika mamma till SET-programmet:
1.
Gå inte i försvar, det blir bara en kamp och det måste du undvika. Om du blir arg, be om time out och fundera. Det är viktigt att du känner igen dina egna signaler.

2. Gå med, inte emot. Det innebär inte att du håller med. Oavsett hur rätt eller fel de har tjänar vi på att gå med. Säg ”oj, så har inte jag sett det, vi får hitta en lösning tillsammans”.

3. Kom överens om strategier och se till att följa upp dem. Ofta så lugnar sig föräldrarna när man har gjort en plan.

4. Det som kan verka koko behöver inte vara koko. Vi vet att lärare och personal ser väldigt lite av vad som pågår.

5. Om du inte klarar av att hålla dig lugn, säg att det blev fel och att du vill börja om. Då är de flesta föräldrar generösa. Ödmjukhet gör att föräldrar ofta backar, medan påstridighet eldar på kampen.

På sju år har Ann Lundgren bara råkat ut för en enda riktigt allvarlig konflikt med en förälder. Det var i början av karriären, på en annan skola. Två flickor i samma klass bråkade och det gick inte över.
Den ena flickans mamma klev in med krav på hur situationen skulle lösas. Hon ville att den andra flickan skulle omplaceras. Rabaldret blev större och värre. Det var svårt att komma överens och flickan med den engagerade mamman fick byta klass.
– Det blir ett problem när gränsen för vad som är skolans uppgift och för vad som är hemmets uppgift blir otydlig. När föräldrar vill komma in och berätta hur en lärare ska göra, när de ger order, säger Ann Lundgren.

Sällan betyg

Det kan handla om att föräldrar vill bestämma i vilken grupp deras barn ska placeras, eller hur skolan ska lösa konflikter mellan elever. Hur undervisningen ska skötas. Mer sällan gäller det omdömen och betyg.
Ann Lundgren jobbar på Trädgårdsstadsskolan i Tullinge, utanför Stockholm. Området tillhör de mer välbeställda i kommunen Botkyrka. Här jäser nybyggda villor. Föräldrarna har gott om både pengar och ambitioner för sina barn. Inuti skolan råder skoförbud. Elever och lärare tassar i strumplästen. Trädgårdsstadsskolan är åtta år gammal, ljus och med högt i tak. Sedan starten 2002 jobbar personalen med SET, social och emotionell träning. Psykoterapeuten och specialläraren Birgitta Kimber har utvecklat programmet och är också knuten till skolan. Hon tränar lärarna i att lyssna och att inte gå i försvar.
– En förälder är privat i mötet med skolan medan skolan ska vara professionell. Man måste ställa högre krav på dem som jobbar i skolan, säger hon.

Reagerar som person

Bråk mellan pedagoger och föräldrar startar ofta för att läraren reagerat mer som en privatperson än som en professionell. Hamnat i försvarsställning. Det går att förebygga.
I höstas blev Ann Lundgren mentor för en grupp elever som började sexan. Hon och de andra mentorerna startade med två långa föräldramöten, tre timmar vardera.
På det här sättet lär föräldrar och lärare känna varandra. Mammor och pappor kan ta upp farhågor och förväntningar och diskutera tillsammans med pedagogerna.
– Om det blir en konflikt har föräldrarna lärt känna oss och varandra. De vet vilken inställning vi har, de vet att vi vill att de hör av sig direkt till oss när det är något och inte går och pratar med varandra och sen stormar det, säger Ann Lundgren.
Föräldrarnas attityd till lärare och skola är helt avgörande för hur elevens skolgång blir och hur eleven uppför sig i skolan. Om mamma och pappa talar illa om skolan hamnar eleven i en lojalitetskonflikt, som mest av allt drabbar eleven själv.

"Utmanande föräldrar"

Ulrika Gigård, rektor för Trädgårdsstadsskolan, talar om utmanande föräldrar. De som hör av sig hela tiden till pedagoger och skolledning, även om alla gör sitt bästa för att lösa problemet. Svenska skolor anmäls allt oftare till Skolinspektionen.
– Samtidigt ska det vardagliga arbetet fortsätta, säger Ulrika Gigård.
Det går inte att göra slut med en förälder.
– Men självfallet kan man komma till en punkt när man planterar tanken på att byta skola. Kanske säga ”jag uppfattar det som att du är väldigt missnöjd med ditt barns skola. Om jag vore som du skulle jag fundera på att byta skola för mitt barn”, säger hon.
Rent krasst har Trädgårdsstadsskolan råd att mista några, antalet sökande är större än antalet platser.
– Givetvis är det viktigt för en skola att eleverna stannar kvar, men trivselfaktorn påverkar elevernas framgång. Och missnöjda föräldrar påverkar eleven negativt, säger Ulrika Gigård.
Sällan går det så långt som till att en elev slutar. Bråken löser oftast pedagogerna och föräldrarna tillsammans.

Positiva resultat

Ann Lundgren märker redan positiva resultat efter introduktionsmötena i höstas. Några få diskussioner, men inga vulkanutbrott.
Hon blev färdig lärare 2002. Utbildningen var underligt renskrubbad från all konflikthantering och samtalsmetodik. Samtidigt är skolbarnen i dag begåvade med föräldrar som tar sig och sitt barn på fullaste allvar.
Men ett föräldramöte nyligen drog bara sju mammor och pappor, i en grupp med 39 barn.
– Vi lever i ett individanpassat samhälle, det är jag och mitt, och mitt barn ska ha det allra bästa. Det är inte alltid man utgår från gruppen. Om det är en konflikt mellan flera barn i en klass sätter föräldrarna sig inte in i hur andra barn uppfattat situationen. De ser inte att deras barn har gjort fel, säger hon.
Men trots allt vill Ann Lundberg att föräldrarna hör av sig. Hon är noga med att tacka för mejl och samtal från mammor och pappor. En god relation med dem ger en god relation till deras barn.

Facebook-kommentarer

MER PÅ SKOLVÄRLDEN.SE

SPSM kritiseras för rapport om adhd: Det blir olyckligt

NPF

Specialpedagogiska skolmyndigheten kritiseras kraftigt för en nysläppt rapport insatser för elever med adhd.

Annons
Annons

Replik: ”Nej, vi är inte emot friskolor”

Replik

Svante Tideman, vice ordförande i Lärarnas Riksförbund, reder ut missförståndet kring LR:s hållning till friskolor.

Kommentera

”Sverige behöver inte färre friskolor”

Debatt

”Sverige behöver inte färre friskolor. Sverige behöver bättre skolor över lag”, skriver Liane Blom, ordförande i Liberalerna Norberg.

Kommentera
Annons

Sanningen bakom Sydkoreas hyllade elitskolor

Reportage

Sydkoreas skolsystem hyllas ofta internationellt. Samtidigt skapar jakten på betyg en hög stress hos lärarna och eleverna. 
Nu höjs röster som vill reformera landets utbildningssystem. Utbildningschefen i Seoul sneglar på skandinaviska länder där Finland ses som en förebild.

Annons
Annons

Efter SD-anmälan: ”Lärare bör vara tydliga med sina politiska åsikter”

Värderingar

En lärare är anmäld till Skolinspektionen av en förälder för att läraren kallat SD för rasister och nazister. Men beroende på sammanhanget kan det uttalandet vara helt i sin ordning, menar didaktik- och etikforskaren David Kronlid vid Uppsala universitet.

”Lärare bör vara objektiva i sin undervisning – i samtliga ämnen”

Debatt

”Om lärare nu skall få vara subjektiva när det gäller politik, vilka områden står på tur?”, frågar sig fyra sverigedemokrater i utbildningsutskottet.

Kommentera
Annons

Tydligare trend: Så läser fler till lärare

Lärarutbildning

Allt fler läser den kompletterande pedagogiska utbildningen för att bli lärare. I höst har antalet antagna stigit till nära 800, enligt UHR.

Idrottslärare hinner inte utveckla eleverna

Idrott och hälsa

Relationsbygget mellan lärare och elev är extra viktigt i ett så pass utlämnande ämne som idrott och hälsa. 
Men tidsbrist gör att lärarna i stället måste ägna sig åt bedömning – varje lektion.

Läsning

Ann Boglind: ”Vi måste prata om läsning med lust och magi”

Läsning

Under drygt tio år visade internationella undersökningar att svenska elevers läsförmåga försämrades. Men så kom lyftet.
– Det är viktigt att vi fortsätter fokusera på elever i alla åldersgrupper, säger Ann Boglind, tidigare universitetslektor i litteratur i Göteborg.

”Vi vuxna måste visa barnen att vi också läser”

Läsning

– Jag tror att det är viktigt att vi visar våra barn och elever mer att vi vuxna också läser, säger Sara Persson som arbetar med svenska som andraspråk både i årskurs fyra, fem och sex på två olika skolor i Västervik.

I Sofies bokcirkel hoppar ingen över läxan

Läsning

– Det allra viktigaste för mina elever är läsförståelsen, att de ska ha strategin för att verkligen förstå texten och ta sig igenom den, säger Sofie Palm, 1–7-lärare som arbetar med svenska för årskurs 6 på Aggarpskolan i Svedala.

Diskussioner är en nyckel för att skapa läslust

Läsning

– Målet måste vara att upprätthålla läsintresset hos eleverna även på fritiden. Det skiljer ju så mycket mellan de som läser mycket och de som inte gör det, säger Åsa Söderström, svensklärare i årskurs åtta och nio på Junedalsskolan i Jönköping.

”Tunga, lite svåra ämnen, kan vara bra”

Läsning

– När man väljer rätt bok, läser tillsammans och har boksamtal så blir oftast även den elev som tycker det är svårt intresserad, säger Martin Ahlstedt, lärare i svenska och engelska på Lindholmens tekniska gymnasium.

Efter Skolinspektionens granskning: ”Lärare mår dåligt”

Arbetsmiljö

Under hösten granskar Skolinspektionen betygssättningen på ett antal utvalda skolor. Nu reagerar facket kraftigt på genomförandet och ser granskningen som ett arbetsmiljöproblem för lärare.

 

Skol-OSA

De går mot strömmen för en bättre arbetsmiljö

Arbetsmiljö

Det finns kommuner som går mot strömmen, där lärarna tycker att arbetsbördan är rimlig och där god arbetsmiljö står i centrum. Vilhelmina är en av dem.

”Vi satsar på arbetsmiljö för att behålla våra lärare”

Arbetsmiljö

Christer Staaf, utbildningsförvaltningens chef i Vilhelmina, ser god arbetsmiljö som en konkurrensfördel i jakten på behöriga lärare. 

Rektorerna: Större effekt med ordningsregler

Arbetsmiljö

Ordningsregler har större betydelse för elevers trygghet och studiero i skolan än vad disciplinära åtgärder har. Det anser rektorerna i en ny kartläggning som Skolverket har gjort. 

Lärares oro för beröring överdriven

Forskning

En ny studie tyder på att elever ser positivt på lärares fysiska beröring i idrott och hälsa, om övningen motiverar det.
– Det handlar om kontexten, säger Annica Caldeborg, doktorand och idrottslärare.

Nobelprisvinnaren: ”Lärare regerar världen”

Evenemang

Demokrati, rasism och jämställdhet. Det var några av de centrala teman som diskuterades under årets Nobel Prize teacher summit där närmare 400 lärare deltog.
 

Elever med språkstörningar drabbas när kompetensen brister

Undersökning

Flera av landets kommuner uppger att det finns brister i kompetensen kring elever med språkstörningar. Det visar en ny undersökning från Specialpedagogiska skolmyndigheten.
–  Att kunskapen inom området behöver öka har har flaggat för länge, säger logopeden Anna Eva Hallin.

Läraryrket tillbaka på listan över svenskarnas drömjobb

Lärare

Lärare är i topp tio på listan över svenskarnas drömjobb visar en ny undersökning.

Hyllad satsning på lärarlöner: ”En överlevnadsstrategi”

Lön

I Nybro storsatsar man på lönerna för att inte tappa behöriga lärare till andra närliggande kommuner.
– Det här kommer att höja lärarstatusen i kommunen, säger Stefan Lindmark, huvudskyddsombud för LR.

12-åriga Petrinas öppna brev: Ge barn med diagnoser bättre hjälp

Debatt

Petrina, 12 år, har adhd, asperger – och ett stort motstånd mot att skriva. Men i ett arbete i svenska som handlade om insändare började hon plötsligt att skriva. Det här är hennes öppna brev till skola, lärare och allmänhet. 

Kommentera

”Lärare förtvivlas av den där tomma stolen”

Frånvaro

Komplexitet kännetecknar frånvaroproblematiken. Men det finns metoder som kan vägleda eleverna tillbaka till klassrummet. Det säger Marie Gladh som har lång erfarenhet av arbete med hemmasittare. 

Metoden förbättrade skolans tillgänglighetsarbete

Metod

Bättre studiero, högre elevresultat och mer tillgängliga lärmiljöer på skolan. Det är några av fördelarna med metoden ”Universal design for learning” som läraren Aida Kotorcic använder i undervisningen.
 

Fem högpresterande skolsystem från insidan

Utbildning

Lucy Crehan tröttnade på att läsa om hur bra skolsystemen är i andra länder, och åkte dit för att på egen hand leva och arbeta med lärarna i de länder som toppar OECD:s undersökningar. Resultatet är boken ”Cleverlands : vad skapar utbildning i världsklass?”.

Sara Bruun: Lågaffektivt bemötande har kört i diket

Blogg

Sara Bruun bloggar: ”Dessa missförstånd runt vad lågaffektivt bemötande innebär har blivit en katastrof för svensk skola.”

Hejlskov Elvén: Tre viktiga metoder lärare bör ha i verktygslådan

På språng med

Psykologen Bo Hejlskov Elvén vet hur man framgångsrikt kombinerar verktyg från lågaffektivt bemötande, tydliggörande pedagogik och neuropsykologin till en pedagogisk helhet.

Hon prisas för sitt arbete med nyanlända elever

Pris

Läraren Tiyodora Abdulahad har blivit utsedd till Årets språkliga eldsjäl 2018. På Världslärardagen blev hon prisad för sitt arbete inom modersmålsundervisningen.

Skolvärlden dubbelt nominerad till Tidskriftspriset

Media

Skolvärlden kan ta hem en dubbel i Tidskriftspriset. Både skolvärlden.se och magasinet är nominerade i varsin kategori.
– Att vara är nominerad i två kategorier i konkurrens med Sveriges alla tidskrifter känns fantastiskt roligt, säger Skolvärldens chefredaktör Jonas Fond.

Ny satsning ska lyfta lärares kunskap om digitalisering

Digitalisering 

Sex av landets lärosäten ska samarbeta i ett nytt projekt som fokuserar på digitalisering i skolan.
Målet är att skapa ett nationellt nätverk som forskar på hur tekniken påverkar lärares arbete.

NPF-pedagogen: Begreppet ”inkludering” missbrukas

Webb-tv

NPF-pedagogen Kenth Hedevåg om en exkluderande läroplan och bristen på likvärdig bedömning för elever med funktionsnedsättningar.

På Skolvärlden hittar du skolprofilerna: ”Någon måste våga skriva som det är”

Blogg

På skolvärlden.se skriver flera av Sveriges vassaste skolprofiler om frågor som berör lärare och syvare.
Nu förstärker vi vår uppställning av bloggare med lärarna Mikael Bruér och Nicklas Mörk. 

Filosofen: Kraven på mätbarhet sänker skolan

Kritisk bok

Såväl Skolinspektionens kontroller som new public management är konsekvenser av att vi lever under ”pedanternas världsherravälde”. Det menar sommar i P1-bekanta filosofen Jonna Bornemark, som manar till motstånd mot mätbarhetsfixeringen.

”Dyslexi är mer än läs- och skrivsvårigheter”

Läsa och skriva

Dyslexi tar sig uttryck i olika former, inte bara genom läs-och skrivsvårigheter.
– Funktionsvariationen bottnar i en nedsatt fonologisk bearbetningsförmåga, säger forskaren och specialpedagogen Anna Fouganthine.

Bakom kulisserna på kunskapskollapsen inom SFI

Debatt

Kerstin Rauserk, pedagog, journalist och författare skriver om kunskapskollapsen inom SFI: ”Nu ska ni få följa med mig på en hisnande resa genom ett fullständigt kaosartat utbildningssystem som drabbar vuxna elever inom SFI och på lång sikt även nästa generations kunskapssökare.”

Kommentera

Lärare fick indraget lönelyft – utan motivering

Lön

14 lärare på Lugnetgymnasiet har blivit av med Lärarlönelyftet och påslaget på 3 500 kronor, utan någon motivering från skolledningen. 
– Det här var verkligen en käftsmäll, säger Ulla Milstam, lokalombud för LR på skolan.

”Det är en tillgång att vara särskilt begåvad”

Debatt

”Det finns rädslor, skam och önskningar om att vara ’normal’ när det borde vara en ynnest och tillgång att ha fötts med sådan gåva som särskild begåvning”, skriver författaren Reija Karjalainen.

Kommentera

Löfte om lärarstudenternas VFU-platser upprör: ”Besviken”

VFU

Lärarstudenter vid Södertörns högskola känner sig bestulna på sin VFU-period – trots att ledningen lovat förbättringar kring praktikplatserna.

Per Kornhall: ”Det finns triljoner sätt att undervisa”

Ny bok

Med sin nya bok ”Lärare ­– en handbok” vill skoldebattören och författaren både uppmuntra och utmana lärarkåren.

Elevenkäter resulterade i positiv förändring

Elevinflytande

Från föreskoleklass får skolans elever arbeta med elevråd, klassråd och värdegrund. Satsningen är en del av arbetet för att öka elevinflytandet. 
– Våra årliga enkäter uppdagade att det behövdes förändring, säger Anna Bennetter, lärare på skolan.

Experter oense om ”Momo”-varning på skolor

Elevhälsa

Skolor varnar för ”Momo challenge” – en utmaningslek bland unga som framställs som farlig och hotfull. 
Det råder delade meningar om huruvida det är bra eller dåligt att gå ut och varna för fenomenet.

De har fungerande modell för steget till högstadiet

Överlämning

Viktig information om elevers behov riskerar att gå förlorad i samband med överlämningar. Det visar en ny granskning. I Mölndal har man däremot hittat välfungerande metoder för en smärtfri övergång. 

Annons
Betyg & bedömning

Samlat

Här hittar du artiklar som berör betyg och bedömning.

Annons
Annons